Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Strešné okno ako vstupná brána slnečného svetla

Zverejnené: 15. 12. 2020

Prirodzené svetlo v interiéri patrí medzi priority múdreho stavebníka. Priemerný človek strávi až 90% svojho života v uzatvorených priestoroch, kde je nedostatok okien, tým pádom aj denného svetla a kde vznikajú zdravotné ťažkosti, vrátane tých súvisiacich s mentálnym stavom človeka. Súčasná epidemiologická situácia navyše tento trend ešte vystupňovala. S vyšším podielom priameho slnečného žiarenia je problémom tiež letné prehrievanie interiérov.

Práve spoločnosť Velux patrí medzi priekopníkov moderného architektonického zmýšľania: už roky zdôrazňuje potrebu priviesť do domov viac svetla (priameho i rozptýleného) a takisto aj čerstvého vzduchu. Tým predbehla aj tie spoločnosti, ktoré dnes len "postávajú" v prvej línii v rámci boja za tzv. zdravý dom. Dôvodom je fakt, že stavebnými prvkami, ktoré najviac ovplyvňujú kvalitu vzduchu a množstvo svetla v dome a zaberajú čoraz väčšiu plochu fasády i strechy, sú okná. A Velux, hoci u nás známy predovšetkým pre svoje strešné otvorové výplne, ponúka v kombinovanej forme oboje.

Panoramatický výhľad

K produktom tohto výrobcu totiž patrí aj fasádne doplnkové okno s klasickým otváraním a pántmi na ľavej strane alebo zvislé doplnkové okno (výklopné či neotváracie) - oboje umiestnené výhradne pod štandardným strešným oknom. Tým je vylepšený výhľad von a v neposlednom rade aj zintenzívnený prienik svetla do interiéru. Podobne účinným prostriedkom je aj strešný balkón Velux Cabrio so svojou výklopno-kyvnou hornou otváracou časťou a spodným dielom so zábradlím. A jednou z nedávnych noviniek výrobcu, je aj strešné okno Velux Studio: tri v jednom. V jedinom ráme sú integrované hneď tri okná, čo uľahčuje montáž a maximálne presvetľuje miestnosť.

Strešné okno Velux s doplnkovým fasádnym oknom umožňuje efektný panoramatický výhľad.
Strešné okno Velux s doplnkovým fasádnym oknom umožňuje efektný panoramatický výhľad.

Strešné okno s výhodami

Velux dvíha pomyselnú latku tiež novými strešnými oknami cenovo dostupnej kategórie Standard Plus so zasklením 64 a štyrmi prémiovými benefitmi. Drevený rám je osadený trojsklom s lepšou tepelnou izoláciou, ktoré disponuje tiež zvýšenou tlmiacou schopnosťou, takže do interiéru dolieha menej hluku. Vylepšená skladba zasklenia prináša okrem toho tiež výrazný útlm zvuku, ktorý spôsobujú kvapky dažďa dopadajúce na plochu okna. Atraktívnou súčasťou je aj samočistiaca vrstva vonkajšieho skla tvorená špeciálnym nano povlakom, ktorá zabraňuje usadzovaniu nečistôt a umožňuje tak dlhodobo nerušený výhľad z okna.

Svetlo ako podporný architektonický element

Svetlo, ak je privedené v dostatočnom množstve a navyše zhora zo strechy, je regulárnym dizajnérskym nástrojom. Zdôrazňuje krásu všetkých, najmä prírodných materiálov, ich štruktúru alebo textúru. Vynikajúce sú aj svetlíky v strešných svetelných šachtách. Najmä v tmavo zariadených interiéroch sa stávajú kontrastným, ale tiež vysoko funkčným architektonickým prvkom. Vďaka ich konštrukcii je pritom svetlo účinne nasmerované presne tam, kde je potrebné (napríklad na kuchynskú pracovnú plochu, ktorá si vyžaduje zo svojej podstaty osvetlenie aspoň 500 luxov, či nad jedálenský stôl - 300 luxov). V prípade otváracích svetlíkov s diaľkovým ovládaním ide o akési portály, ktoré okrem toho, že privádzajú dovnútra slnečné žiarenie, tiež umožňujú efektívnu ventiláciu. Hodia sa preto tiež na miesta, kde vzniká nadbytok vlhkosti - nad kuchynské sporáky či sprchové kúty.

V podkroví s priznanými krovmi potom skúste umiestniť gauč či posteľ pod veľké strešné okno Velux Studio. Zaistí vizuálny komfort a nerušený výhľad na dennú i nočnú oblohu, navyše evokuje pocit pobytu vonku... Okrem toho pod ním lepšie prospievajú aj izbové rastliny.

Pozn. red.: Svetelnú účinnosť umelého osvetlenia popisujeme lepšie v tomto článku: https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/zarovka-usporna-zarovka-mnozstvi-svetla

Výkonná ventilácia aj bez elektrickej prípojky

Strešné okná, hlavne tie, ktoré sú umiestnené vo výške, sú bezkonkurenčne najefektívnejšie aj v oblasti prirodzeného odťahu vydýchaného vzduchu z miestnosti. Ak sú kombinované s fasádnymi oknami, ktoré potom fungujú ako prívodný „kanál" čerstvého vzduchu, vzniká nadmieru účinný systém ventilácie s tvorbou prostredia bez nadbytku pachov či CO2.

Prirodzený systém vetrania patrí aj k spôsobom, ako zabrániť prehrievaniu interiéru. Systémová tieniaca technika, inštalovaná z vonkajšej strany okien, je potom ďalším energeticky-efektívnym nástrojom. Velux ponúka rolety, ktoré dokážu v zatiahnutej polohe prakticky zatemniť miestnosť, prípadne špeciálne markízy, ktoré znižujú teplotu v interiéri a pritom vďaka sieti sklených vlákien potiahnutých plastom prepúšťajú do interiéru denné svetlo. Markízy možno preto ponechať po celé leto stiahnuté a nie je potrebné sa obávať ani ich degradácie poveternostnými vplyvmi, voči ktorým je dostatočne odolná.

Markízy zabraňujú prenikaniu slnečného tepla cez okná.
Markízy zabraňujú prenikaniu slnečného tepla cez okná.

Bezkonkurenčná kvalita denného svetla

Cieľom architektov aj investorov je eliminovať potrebu umelého osvetlenia, ktoré nikdy nedisponuje rovnakými vlastnosťami ako prirodzené svetlo (nenapodobiteľné spektrálne zloženie, intenzita a načasovanie svetla, ktoré priaznivo ovplyvňujú ľudský mimovizuálny systém - najmä nervovú a endokrinnú sústavu). Slnečného žiarenia je nadbytok, intenzita osvetlenia na zemi môže byť vyššia ako 100 000 luxov, pri zatiahnutej oblohe ide o hodnoty až 10 000 luxov. Prečo túto energiu nevyužiť? Je pritom dokázané, že strešné okno privádza do interiéru najmenej dvakrát viac svetla než zvislé okná rovnakých rozmerov a trikrát viac svetla ako okná umiestnené vo vikieroch. Prejavuje sa to predovšetkým v hlbších podkrovných miestnostiach, kde fasádne okno vo väčšine prípadov nezvláda plniť normou dané požiadavky na osvetlenie.

Súvisiace články:

Výmena strešného okna má zmysel
Tri strešné okná v jednom ráme prinášajú ľahkú montáž aj vysokú mieru presvetlenia

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Velux
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama