Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Štruktúra,patina,farba,detaily...pražský byt výtvarníčky a architekta

Zverejnené: 10. 7. 2023

Kompletná rekonštrukcia bytu v historickej zástavbe pražskej časti Nusle znamenala predovšetkým zmenu pôvodnej dispozície, zodpovedajúcej štýlu bývania z prvej polovice 20. storočia. Pôvodné stiesnené miestnosti, smerujúce do pokojného dvora, zjednotili architekti do otvoreného priestoru obývacej izby. Do pôvodne nevyužitej časti zádveria situovali kuchyňu, pričom kuchynský ostrov nahradil priečku.

Foto: Katarína Matušková

Nová stena medzi spálňou, knižnicou a kúpeľňou je celá vymurovaná zo sklenených tvárnic. Kúpeľňa je vďaka tomu presvetlená denným svetlom aj napriek tomu, že sa nachádza vo vnútri dispozície bytu a bez vlastných okien. Cez chodbu s knižnicou prestupuje svetlo zo spálne ďalej do stredu dispozície. "Sklenené tvárnice nie sú číre, ale pieskované. Zabezpečujú tak dostatok svetla ale aj súkromie v kúpeľni. Siluety holých postáv sú znateľné, ale rozostrené, cenzurované,” vysvetľujú autori z pražského ateliéru COLLARCH.

Výrazným prvkom obývacej izby je meter hlboká šatníková skriňa, s dverami z galvanicky pozinkovaného plechu. Efekt olejovej škvrny sa mení počas dňa a s množstvom svetla v miestnosti. “Zdalo by sa, že po čase táto paráda omrzí a bude pôsobiť skôr rušivým dojmom. Opak je ale pravdou. Pohľad na plechovú stenu je veľmi upokojujúci. Farebne ladí s drevenou podlahou a odrazivosť plechov presvetľuje inak tmavý roh bytu,” hovoria architekti. Hrubosť povrchu plechov, nepresnosti a škrabance z výroby vo fabrike vnášajú do interiéru zaujímavú patinu.

Foto: Katarína Matušková
Foto: Katarína Matušková

Roh šatníkovej skrine je pri pohľade z kuchyne obložený tónovaným zrkadlom. “Čiastočne tak plní funkciu klasického zrkadla pri vstupe do bytu. Zrkadlo sme volili tmavo zafarbené, nie číre. Je súčasťou hmoty skrine a farebne dobre sedí ku galvanizovaným plechom. Číre zrkadlo by pôsobilo rušivo,” približujú svoje uvažovanie autori.

Originálne kazetové drevené dvere sa v byte bohužiaľ nezachovali. Architektom sa však podarilo získať obdobné dvere aj s obložkami z jednej “búračky” v Brne. Osadili ich priamo do sklenenej priečky medzi knižnicou a spálňou a ďalej aj na WC.

Foto: Katarína Matušková
Foto: Katarína Matušková

Steny bytu sú len lokálne vyspravené a natreté jednou vrstvou farby v lomenom odtieni bielej. V spálni nájdeme repasovanú pôvodnú doskovú podlahu. Do chodby a obývacej izby navrhli architekti nové dubové parkety. Špecifické požiadavky na odolný povrch v predsieni a kuchyni napĺňa veľkoformátová dlažba so špecifickou textúrou liateho betónu. Podlahu WC tvoria zvyšky pôvodnej dlažby, doplnené betónovou stierkou.

Neštandardne vysoké kuchynské skrinky slúžia v hornej časti ako sezónny úložný priestor pre celý byt. Rovnaké využitie má tiež priestor nad WC, prístupný tiež priamo z kuchyne.

Foto: Katarína Matušková
Foto: Katarína Matušková

Vodovodné a odpadové potrubie v miestach pôvodnej kúpeľne sa po zmene dispozície ocitlo exponované v rohu obývacej izby. “Rozhodli sme sa ho nazamurovať do šachty, ale zakryť na mieru ušitou tzv. turnýrou, ktorá zaberá menej miesta v obývačke než klasicky vymurovaná alebo sadrokartónová šachta,” vysvetľujú architekti. Záclony v spálni nezakrývajú iba okno, ale prebiehajú pozdĺž celej steny, čím podľa slov autorov vytvárajú jednotnú kulisu medzi interiérom a ulicou. Medzi zaujímavé detaily patrí polohovateľná stropná lampa alebo betónové závesné svietidlo.

Zdroj:

https://www.archinfo.sk/diela/interier/byt-vytvarnicky-a-architekta-praha-nusle.html

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Katarína Matušková
reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama