Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Štyri nové chaty pri jazere Katlov vystavané zo systému Ytong doslova lákajú k relaxu a rybolovu

Zverejnené: 2. 12. 2021

Tvárou celého projektu s názvom Katlov Homes je známy rybár Jakub Vágner. Nový areál na pokojnom mieste pri jazere nám však v rozhovore popísali jeho majitelia, Tereza Aster Vágnerová so svojím manželom Petrom Asterom, ktorý je architektom a autorom projektu. Okrem iného oznámili dôvody, prečo sa rozhodli nové chaty vybudovať z pórobetónu.

Vyštudovala ste marketing na Karlovej Univerzite, potom ste sa venovala divadlu, máte za sebou účinkovanie v mnohých úspešných muzikáloch. Ako sa z vás stala manažérka a majiteľka nového areálu na Katlove?

Tereza: Postupne, a na tom prerode mal podiel ako môj brat Jakub, tak aj manžel Peter. Organizovali sme s bratom (aj teraz organizujeme) množstvo vzdelávacích podujatí pre deti a mládež zo základných a stredných škôl a vždy to bolo spojené s náročným cestovaním po republike. Jedného dňa nás spolu s Petrom napadlo zmeniť to a centralizovať tie akcie do miesta, ktoré bude zodpovedajúcim spôsobom vybavené a zároveň bude lákať svojim zázemím, okolím a vybavením. Tak vznikla myšlienka nového areálu na Katlove, kde chceme postupne vybudovať spoločenské priestory a ubytovanie. Je to projekt, ktorý si nijako nekonkuruje Jakubovým jazerám a jeho vodám Katlov, Pohan a Medenice, naopak, maximálne využíva všetko dobré, čo tunajšia lokalita ponúka.

Už ste to vlastne spomenuli, vášho brata Jakuba Vágnera a jeho kaprárske jazerá Katlov a Medenice alebo sumčiarsky rybník Pohan na Kutnohorsku poznajú tuzemskí aj zahraniční rybári. Ako ste v úvode rozhovoru naznačili, vami budovaný areál bude slúžiť vzdelávacím a spoločenským akciám a súčasne ako atraktívne ubytovacie zariadenie, takže nebude len pre rybárov.

Tereza: Katlov je rajom rybárov a rybári určite nebudú chýbať medzi našimi hosťami. Ostatne ryby pripomínajú aj mená našich chát - Kapor, Šťuka, Amur a Sumec. Ale umiestnenie a vybavenie chát je koncipované tak, aby maximálne a v priebehu celého roka uspokojilo aj rodiny s deťmi alebo menšie skupiny a kolektívy, ktoré chcú zabudnúť na každodenný mestský zhon a stráviť voľný čas v malebnej prírode. A postupne budeme budovať aj zázemie pre vzdelávacie prednášky, kurzy a akcie pre deti a mládež, ktoré ma bavia a s ktorých organizáciou mám skúsenosti. Veľa aktivít napokon prebehlo a prebieha už tento rok, aj keď veľkú časť energie sme s manželom museli venovať budovaniu infraštruktúry a výstavbe našich chát. Našťastie sme úspešne v septembri kolaudovali a teraz už sa tešíme na prvých hostí.

Rodinné chaty v areáli vašej spoločnosti Katlov Lakes, ktorá ich prevádzkuje, sú z pórobetónu Ytong. Čo vás viedlo k voľbe tohto stavebného systému?

Tereza: Pri výbere materiálu na hrubú stavbu bol nakoniec Ytong zo všetkých možností jasnou voľbou. Trochu nám trvalo, kým sme sa k nemu prepracovali, ale skutočnosť, že patrí medzi najčistejšie a hygienicky najpriaznivejšie stavebné materiály spolu s ďalšími faktami – skladá sa z prírodných surovín, vytvára v interiéri zdravú klímu a disponuje praktickými vlastnosťami – hovorili jednoznačne. Ekologicky ohľaduplná je aj jeho výroba, navyše aj po skončení životnosti nepredstavuje vďaka svojmu zloženiu záťaž pre prírodu.

Ytong nie je len ekologický a užívateľsky veľmi komfortný materiál, jeho prednosťou sú aj špičkové technické parametre. Boli pre vás technológie pri budovaní nového areálu dôležité?

Petr: Veľa, aj preto máme medzi partnermi napríklad spoločnosť Veolia, ktorá nám pomáhala s budovaním vodohospodárskej infraštruktúry a ktorá projekt podporila aj finančne, alebo spoločnosť Loxone, symbol inteligentných smart domov a domácností. Ešte keď sa vrátim k Ytongu: pôvodne sme pri chatách zvažovali konštrukčné riešenie na báze drevostavby, ale keď sme vzali do úvahy nároky na stavbu, miesto a formu využitia v zime aj v lete (PENB, schopnosť akumulácie a tepelnoizolačné parametre, tepelné mosty, prevádzkové náklady, statika, využitie stavieb v zime, klimatické podmienky a pod.), Ytong naše potreby nielen splnil, ale očakávania aj prevýšil.

Ktoré materiály z ponuky Ytongu ste pri výstavbe chát použili?

Petr: Múry sú vymurované z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Lambda YQ PDK 375 mm, priečky z priečkoviek Ytong Klasik 150 mm, pri zakladaní stavby sa uplatnili aj zakladacie tvárnice Ytong Start 300 mm, ktoré sú hydrofobizované a znižujú vzlínanie vlhkosti pri výstavbe a riziko vzniku plesní v kritických detailoch. Z pórobetónu Ytong sú vystužené tiež nosné preklady (Ytong U300 a Ytong NOP 375-2000). Samozrejme nechýbali malty (Ytong murovacia malta a Ytong zakladacia malta tepelnoizolačná) a Ytong výstužná tkanina, steny chát sú omietnutné vnútornou a vonkajšou tepelnoizolačnou omietkou Ytong.

Ako sú jednotlivé chaty koncipované priestorovo a na čo sa ich budúci hostia môžu tešiť?

Petr: Celý areál je navrhnutý s maximálnym ohľadom na miesto a prírodu, kde sa nachádza. Orientácia jednotlivých chát je tiež prispôsobená snahe poskytnúť všetkým hosťom maximálne súkromie. Najväčší priestor v interiéri tvorí vstupná časť s kuchyňou a vďaka trom oknám je dokonale presvetlený. Hore sme maximálne využili podkrovie, ktoré je z konštrukčného hľadiska prevedené tak, aby hostí nijako nerušila konštrukcia strechy. Priestor je úplne čistý a je dimenzovaný tak, aby sa v ňom človek cítil príjemne. Hneď pri schodoch je priestor pre chill-out, kde môžu pri televízii a rozkladacom gauči tráviť čas deti, zatiaľ čo dospelí sa môžu večer zdržiavať v spodnej časti chaty. K tomu sú samozrejme k dispozícii dve spálne, obe priestorovo dimenzované tak, aby bolo maximum miesta v pobytových zónach dole aj hore.

Veľa informácii o možnostiach vášho areálu je už dnes na webe katlovhomes.com, napriek tomu by nás zaujímalo, čo je z vášho pohľadu hlavným dôvodom pre pobyt vo vašich chatách?

Tereza: Príroda, stopercentný komfort ubytovania a veľká ponuka výletov. Pre mnoho ľudí môže byť lákadlom aj rybolov, u našich rybníkov si môže zarybárčiť aj laik bez vlastného vybavenia. Jednou z mojich myšlienok bola aj snaha ponúknuť rodine rybárov príjemné a komfortné bývanie, kde môže celá rodina stráviť čas úplne podľa chuti a potrieb jednotlivých členov. Keď som spomínala komfort, tak u nás je aj v kuchyni. Tá je napríklad vybavená na plnohodnotné varenie, hostia majú k dispozícii všetko potrebné vybavenie, v sezóne aj napríklad čerstvé bylinky pri vstupe. Výhodou je aj súkromie každej chaty. Ale správne by som nemala hovoriť chata, bližšie k realite je totiž predstava malého rodinného domu.

Ako ste riešili spôsob odbavenia vašich hostí? Je možné si kľúče od chaty vyzdvihnúť aj bez kontaktu s recepciou?

Tereza: Áno, máme bezkontaktný check-in, takže hostia nemusia čakať vo rade na recepcii, ani sa s nikým baviť, pokiaľ si to neprajú.

Pri rozhovore sme sa bavili o vysokom komforte pre rodiny, ale to asi nebude jediná skupina hostí, ktorú bude váš areál lákať?

Tereza: Určite nie, aj keď určite sme s rešpektom k rodinám chaty navrhovali. Ale všetko potrebné tu nájdu mladí aj starší a dámy a páni, ktorí si tu chcú urobiť príjemnú a komfortnú dovolenku úplne podľa svojho gusta mimo ruchu kempingov a veľkých turistických centier. V areáli sú samozrejme vítaní aj domáci miláčikovia našich hostí.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama