Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Originálny pasívny dom postavený vďaka rodine a Ytongu

Zverejnené: 20. 11. 2021

Pasívny dom z autoklávovaného pórobetónu bez tepelnej izolácie a z vápennopieskových tvárnic so základovou doskou s vrstvou penového skla ako akumulačnou masou – to je stavba, ktorú si mladý pár vybudoval v Litomyšli takmer celú svojpomocne.

Na začiatku boli dvaja mladí ľudia, ktorí hľadali spoločnú cestu k bývaniu. Najskôr obývali malý byt v Poličke, ale pretože obaja vyrastali v rodinných domoch, chceli taký aj pre seba – so záhradou a všetkým, čo také bývanie ponúka. Obaja sa na predstave svojho vysnívaného domova ihneď zhodli. Mali jasno aj v tom, že by to mal byť dom v meste. Pri hľadaní vhodnej lokality hľadali pozemok na polceste medzi miestami, odkiaľ obaja pochádzali, teda medzi dedinou neďaleko Chocne a Vysočinou. Nakoniec zvolili Litomyšl a to nielen s ohľadom na jej genia loci.

„Dom sme si po architektonickej stránke navrhli spoločne s manželkou a z nášho návrhu vonkajšej a vnútornej podoby sme neustúpili. Inak to bolo po technickej stránke. Pôvodný projekt počítal s klasickými základmi, obvodovými múrmi so zateplením, na kúrenie prichádzal do úvahy plynový kotol a dom mal mať energetický štítok B. Ešte pred začiatkom stavby a ,pečiatkou' na stavebnom úrade sme sa však na odporúčanie môjho švagra, ktorý je autorizovaný projektant , zoznámili so šikovným projektantom, ktorý pracoval s materiálmi Ytong. Hneď po prvej schôdzke s ním sme vedeli, že chceme stavať výnimočný dom – dom, v ktorom bude po celý rok stála teplota a vlhkosť pri zachovaní nízkej energetickej spotreby, kde bude tepelná pohoda a hlavne zdravé bývanie. Dnes môžeme potvrdiť, že vďaka Ytongu sme výsledok dosiahli a s naším domovom sme maximálne spokojní,“ hovorí majiteľ objektu.

Základová doska akumuluje tepelnú energiu

Myšlienka minimálnych nákladov na vykurovanie domu a celoročnej tepelnej pohody oboch manželov úplne pohltila. Bývať zdravo a úsporne je prirodzeným prianím väčšiny stavebníkov, ale založiť dom na 60-centimetrovej vrstve izolácie z penového skla, ktorá je umiestnená pod základovou doskou, už stavebným „mainstreamom“ určite nie je. Napriek tomu sa táto voľba manželom vyplatila.

Základová doska je z vodostavebného betónu v hrúbke 30 centimetrov a je v nej zaliate podlahové kúrenie, ktoré tak po celý rok funguje ako ohromný akumulátor tepla, v lete navyše aj chladí. Vetranie domu zaisťuje centrálna rekuperácia, ktorá je napojená na 35-metrový zemný kolektor na získanie tepla zo zeme v zime a chladu v lete. Dom bol od začiatku navrhnutý ako pasívny a vďaka Ytongu sa ho manželom podarilo realizovať bez jediného tepelného mostu. Stavba pritom nemá, okrem striech, žiadne iné izolácie. O teplo a ohrev vody sa v dome stará iba jedno malé tepelné čerpadlo (zem/voda) s výkonom 3 kW. Pri spotrebe čerpadla 700 W/h sú ročné náklady na vykurovanie a ohrev teplej vody menšie ako 320 eur (asi pri 23 stupňoch a 50% vlhkosti vo vnútri domu).

Pórobetón po obvode, vápenoopiesok vo vnútri a tepelnoizolačné omietky

Obvodový múr je z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Lambda YQ 500 bez dodatočného zateplenia, vnútorné priečky tvoria vápenopieskové tvárnice Silka, ktoré rovnako ako základová doska akumulujú teplo a prispievajú k akustickej a tepelnej pohode. Strecha je kombináciou stropných vložiek Ytong Klasik a Komfort. Obálka domu je vybavená tepelnoizolačnou vnútornou a vonkajšou omietkou Ytong. Tieto omietky manželom tiež pomohli a vylepšili výpočet pri žiadosti o dotácie na pasívny dom. Preklady sú tvorené pomocou Ytong YQ U profilov. Samostatne stojaca garáž je bez zateplenia a je tiež z tvárnic Ytong.

„Blower-door test sme vykonávali ešte pred natiahnutím vonkajšej tepelnoizolačnej omietky a na prvý pokus priniesol hodnotu 0,40–1/h. Za tento výsledok môžeme ďakovať práve presným tvárniciam Ytong Lambda YQ a homogenite Ytongu. Tepelnú pohodu domu pomáhajú udržiavať aj vonkajšie žalúzie, ktoré si podľa potreby a teploty regulujú slnečné lúče (s pomocou čidla – pozn. red.). Vďaka tomu všetkému sme úspešne čerpali dotáciu Nová zelená úsporám pre novostavby,” vysvetľuje investor a dodáva: „Dom si žije svojim vlastným životom. Čo sa deje vonku, ho až tak veľmi nezaujíma. Či prídeme domov v zime, alebo v lete, nech je vonku mínus desať stupňov alebo dvadsaťpäť, stále si udržuje svoju vlastnú vnútornú teplotu, vlhkosť a zdravú vnútornú klímu. Veľká miera akumulácie samozrejme neumožňuje rýchlo meniť vnútornú teplotu, ale s tým sme počítali. Máme za sebou aj tohtoročnú zimu s niekoľkodňovými teplotami pohybujúcimi sa okolo pätnástich stupňov pod nulou a bola to veľká pohoda. Ako chlapec, ktorý vyrastal na dedine a zažil ráno vymrznutý dom, si túto stabilitu a tepelný komfort veľmi vážim.”

Svojpomocne

Manželia prekonali aj problém, na ktorý narazili už na začiatku stavby. Cestu, ktorú si zvolili, aj technológiu základovej izolácie s vrstvou z penového skla im väčšina stavebných firiem odmietla realizovať. Našťastie vďaka svojej zručnosti a pomoci širokej rodiny si až na pár detailov (napríklad originálnu fasádu) všetko zvládli postaviť svojpomocne. Navyše sa s každou nejasnosťou mohli obrátiť na zástupcov Ytongu a celú stavbu realizovať od základov až po strechu vlastnými silami. „Pred rokmi sme pomáhali stavať dom mojej sestry z tradičných tehál, takže s Ytongom sme až do začatia stavby žiadne skúsenosti nemali. Práca s týmto materiálom nás však ohromne bavila a oceňovali sme aj ucelený a certifikovaný stavebný systém. Od zakladacích mált cez nosné murivo, priečky, preklady, stropy až po vnútorné a vonkajšie omietky, všetko bez tepelných mostov,“ pochvaľuje si jeden z manželov. Na certifikáciu a kvalitu napokon kladie spoločnosť Xella veľký dôraz a výsledky tejto dlhoročnej snahy oceňujú nielen profesionáli, ale aj ľudia, ktorí stavajú svojpomocne. V akreditovaných laboratóriách prebieha pravidelná kontrola a meranie s cieľom zaručiť u materiálu dlhodobo stále vlastnosti.

Dispozičné riešenie

Dom je priestorovo väčší a z dispozičného hľadiska je riešený nadčasovo. Manželia preferovali spálňu s vlastnou kúpeľňou a šatňou, vlastnú kúpeľňu majú aj dve detské izby. Na prízemí je vedľa obývacej izby s jedálňou a kuchyňou aj pracovňa s kúpeľňou, ktorá tiež slúži ako hosťovská izba. Bezbariérové prízemie je navrhnuté tak, aby bolo pre manželov dostatočne priestranné aj v neskoršom veku, keď horné podlažia prenechajú svojim deťom.

Okrem technológie, vzhľadu, premyslenej dispozície a špičkových tepelnoakustických parametrov je dom mladých manželov inšpiratívny aj vďaka zapojeniu rodiny do celej stavby. „Švagor nám nakreslil architektonickú časť a tiež nás priviedol k Ytongu. Na stavbe nám pomáhala moja aj manželkina rodina. Môj otec si vzal na starosť dohľad nad celou stavbou. Spoločne s otcom mojej manželky sme na dome zvládli asi osemdesiat až deväťdesiat percent prác. Všetko samozrejme za odborného dozoru zástupcu spoločnosti Xella. Navyše som veľmi pyšný, že sa dostalo aj na odkaz môjho pradeda a starého otca – dubové drevo na schodisku je totiž z nášho rodinného lesa, ktorý je dvesto rokov starý,“ uzatvára investor.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama