Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Svetlo je korením domova. Ako ho vybrať

Zverejnené: 19. 12. 2023

S príchodom jesene začíname siahať po spínačoch svetiel skôr ako v predchádzajúcich mesiacoch. Je teda najvyšší čas popremýšľať nad výberom vhodného osvetlenia do našich domovov. Správne vybrané svietidlo neunavuje oči ani po dlhšej práci, nenarúša naše biorytmické procesy a navyše dodá priestoru jedinečný charakter.

Zdroj: Pixel-shot, shutterstock

To, čím doma svietime, nielenže ovplyvňuje dizajn a atmosféru v miestnosti, ale má zásadný vplyv aj na náš biorytmus a emocionálne či biologické procesy [1]. Pri výbere osvetlenia je potrebné zvažovať či už jeho funkčné parametre, ako typ svietidla, umiestnenie v priestore či farbu vyžarujúceho svetla, tak aj jeho dizajn. Milovníkom trendov by doma nemali chýbať svietidlá vyrobené z prírodných materiálov. Do módy tiež prichádzajú smart svietidlá, ktoré rešpektujú naše prirodzené cirkadiálne rytmi (ide o biologický rytmus zmien fyziologických funkcií, ako sú krvný tlak, teplota či úroveň metabolizmu – pozn. red.) a ktoré automaticky nastavia intenzitu osvetlenia podľa toho, či potrebujeme skôr prebudiť alebo relaxovať.

Skutočnú atmosféru dosiahnete vrstvením

Zaručeným spôsobom, ako doma dosiahnuť štylizované osvetlenie, je kombinácia centrálneho zdroja svetla (lustra) s tými doplnkovými, ktorá rozžiari tmavšie zákutia interiéru. Atmosféru v miestnosti podčiarkne aj farba svetla: Zatiaľ čo teplé svetlo navodzuje pohodlie a útulnosti, studené svetlo dodáva do priestoru energiu. Farba svetla sa udáva v Kelvinoch (K) – čím je toto číslo vyššie, tým je farba svetla studenšia a naopak.

Pre miestnosti, kde chcete odpočívať, voľte žlté svetlo, ktoré navodzuje pocit pokoja a istoty. Atmosféru navodia aj sviečky.  Zdroj: Dmitry Galaganov, Shutterstock
Pre miestnosti, kde chcete odpočívať, voľte žlté svetlo, ktoré navodzuje pocit pokoja a istoty. Atmosféru navodia aj sviečky. Zdroj: Dmitry Galaganov, Shutterstock

Ako si posvietiť v rôznych miestnostiach?

V obývacej izbe sa hodí použiť kombináciu stropného lustra so stojacou lampou či nástennými svietidlami. Skvelou voľbou sú aj stmievateľné varianty umožňujúce meniť intenzitu osvetlenia podľa vašich potrieb.

V kuchyni myslite predovšetkým na osvetlenie pracovnej linky – hitom sú už niekoľko rokov LED pásky. Pre jedálenský kút je potom možné zvoliť útulnejšie osvetlenie.

V spálni sa budú vynímať lampy a nástenné svietidlá s tlmeným svetlom. Napomôžu k vytvoreniu intímnej a upokojujúcej atmosféry. Milovníci večerného čítania si môžu do spálne obstarať praktické svietidlo s možnosťou regulácie intenzity svetla.

V miestnosti určenej k práci by nemalo chýbať hlavné osvetlenie na strope a kvalitná lampa na pracovnom stole. Svetlo by malo na pracovnú plochu dopadať pre praváka zľava a pre ľaváka sprava.

V kúpeľni je kľúčové osvetliť priestor nad zrkadlom a to svietidlami, ktoré sú určené do vlhkého priestoru, odolávajú pare a kvapkajúcej vode.

Detská izba si žiada kvalitné centrálne stropné alebo nástenné svietidlo, ktoré rovnomerne osvetlí celý hrací priestor. Z hľadiska dizajnu sa sem nemusíte báť obstarať originálny luster v tvare glóbusu, áut či napríklad zvieratiek.

Na chodbu sú najlepším riešením svetlá s pohybovými senzormi. Na schodisko zvoľte tzv. schodiskové svietidlá, ktoré sa umiestňujú nad nášľapnú plochu schodov.

Biodynamika a udržateľnosť

Posledným kritériom pri výbere vhodného svietidla, nie však o niečo menej dôležitým, je jeho samotný vzhľad. Interiérové svietidlá prešli za posledné roky veľkým vývojom, a tak dnes nájdete na trhu množstvo zaujímavých dizajnových kúskov: Či si už vyberiete extravagantnú lampičku na nočný stolík alebo modernú stojaciu lampu na chodbu, priestor tým získa na jedinečnosti.

Zdroj: Edvard Nalbantjan, Shutterstock
Zdroj: Edvard Nalbantjan, Shutterstock

Čo sa týka trendov, v roku 2024 budú v kurze úsporné svietidlá z prírodných vlákien a prírodnín (dreva, ratanu, ale aj bambusu). Výnimkou nebudú stojacie lampy z mramoru, žuly či kovu či svietidlá vyrobené z hmoty podobnej betónu v šedej farbe, ktoré vyniknú najmä v minimalistických interiéroch. Čo sa týka farieb, trendy má byť elegantná čierna - a nie je sa čomu čudovať - táto farba nikdy nevyjde z módy a je možné ju začleniť prakticky do akéhokoľvek štýlu interiéru.

Zdroj: StoryTime Studio, Shutterstock
Zdroj: StoryTime Studio, Shutterstock

V trendových predpovediach na rok 2024 môžeme pozorovať aj nárast inteligentných systémov osvetlenia, ktoré sa prispôsobia vašej každodennej rutine. Výrobcovia osvetlenia začínajú reagovať na nedávne zistenia, že nevhodne zvolené osvetlenie môže narušiť náš spánok a rozhodiť cirkadiánne rytmy. Tzv. biodynamické svetlá upravujú automaticky počas dňa teplotu farieb, čím napodobňujú prirodzené slnečné svetlo a podporujú tak lepší spánok a produktivitu [2]. K upevneniu cirkadiánneho rytmu tiež pomôže obmedzovanie modro obohatených modrých svetelných zdrojov počas večera [3], ktoré vedú k jeho chronickému narušeniu a zníženiu celkovej expozícii umelému osvetleniu.

Slovo na záver

Osvetlenie tvorí podstatný prvok každého interiéru. Základom úspechu je správne nakombinovať prírodné a umelé zdroje svetla. Vyššej prirodzenej presvetlenosti v miestnosti môže pomôcť aj svetlá výmaľba, dobre zvolený odtieň podlahy, zrkadlá na stene, nábytok so sklenenými a chrómovanými akcentmi, dekoratívne kovové prvky na nábytku alebo svetlovody. Nech už bude váš výber osvetlenia akýkoľvek, riaďte sa pri výbere predovšetkým vlastným vkusom. Len tak sa doma budete cítiť príjemne a komfortne.

Zdroje:

[1]Canazei, Markus & Weiss, Elisabeth: The influence of light on mood and emotion. (2013)
[2] Plischke, Herbert & Linek, Matthäus & Zauner, Johannes: The opportunities of biodynamic lighting in homes for the elderly. Current Directions in Biomedical Engineering. (2018)
[3] Bc. BAUMOVÁ, Nikola: Vliv večerní expozice modrému světlu na kvalitu spánku. (2021)

Čítajte tiež:

Autor: Markéta Mašková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama