Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Tepelné čerpadlo a fotovoltika. Ideálne partnerstvo

Aktualizováno: 12. 7. 2023

Tepelné čerpadlo či klimatizácia sú dnes už všeobecne známe pojmy a rovnako je to pri fotovoltických paneloch pokrývajúcich nejednu strechu (niekedy aj fasádu) domu. Benefity, ktoré obe tieto technické zariadenia ponúkajú, sa pritom dopĺňajú. Fotovoltika dodá elektrinu a tepelné čerpadlo ju znásobí cca na trojnásobok tepla v zime, alebo chladu v lete. Pri systémoch bez možnosti dodávky elektriny do rozvodnej siete sme vďaka tepelnému čerpadlu navyše schopní využiť (vyrobiť) aj oveľa viac energie.

Vonkajšia jednotka splitového tepelného čerpadla Vitocal 100-S. Ilustračná foto.

Najväčším zdrojom energie na planéte Zem je Slnko a jeho žiarenie v teplote 5 800 °C a v pozemských podmienkach (vzdialenosti) žiarivý energetický tok v hustote až 1 365 W/m² (solárna konštanta). Inak povedané, Slnko doručí v podobe žiarenia na planétu Zem za necelý deň toľko energie, koľko činí celosvetová výroba energie (z uhlia, ropy, jadra, vetra, fotovoltiky atď.) za celý rok. K tomuto záveru dôjdeme s pomocou stredoškolskej algebry a astronómie.

Uvedená energia smeruje samozrejme len na oslnenú časť Zeme, je redukovaná priechodom atmosférou, mrakmi a tiež uhľom dopadu, pokiaľ nie je rovný 90°. Aj tak ale napr. v Českej republike dopadne podľa PVGIS [1] každý rok na 1 m² plochy niečo medzi 1 000 až 1 200 kWh( na Slovensku budú údaje veľmi podobné), čo je o radu viac, než potrebujú k vykurovaniu a prevádzke bežné domy. Priemerné denné množstvo dopadajúcej energie v lokalite Praha ukazuje tabuľka 1, prvá hodnota je vztiahnutá na vodorovnú plochu, druhá na šikmú (40°, orientácia juh). V treťom a štvrtom riadku nasledujú pre rovnakú šikmú plochu tiež minimálne a maximálne hodnoty v roku 2020.

Teraz si dovolím krátku odbočku k fotovoltaickým panelom, teda k v súčasnej dobe pravdepodobne najľahšie dostupnému obnoviteľnému zdroju elektrickej energie. Účinnosť moderných panelov, tj koľko percent slnečnej energie potenciálne premenia na elektrinu, sa pohybuje cez 20 %. Potenciálne preto, pretože aby panely elektrinu vyrábali, je potrebné ju súčasne odoberať. Bez odberu (nulový prúd) bude samozrejme aj nulová výroba, čo vyplýva zo vzťahu výkon = napätie krát prúd. Pri malom odbere sa výkon prispôsobí, tj napätie vzrastie nad optimálnu pracovnú hodnotu a automaticky sa zníži účinnosť. Z panelu, ktorý má „štítkovo” 400 W, tak získame napríklad len 200 W, 50 W alebo 0 W.

Kľúčovým zariadením, ktoré nám umožní fotovoltickú elektráreň efektívne využívať, môže byť tepelné čerpadlo.
Kľúčovým zariadením, ktoré nám umožní fotovoltickú elektráreň efektívne využívať, môže byť tepelné čerpadlo.

Návrh fotovoltickej elektrárne

Vyzbrojení základnou teóriou sa teraz môžeme pustiť do stanovenia výkonu fotovoltických panelov. K tomu nám poslúži údaj Watt-peak (Wp), ktorý udáva nominálny výkon solárneho panelu v ideálnych svetelných podmienkach, teda pri kolmo dopadajúcej slnečnej energii v hustote energetického toku P = 1 kW/m². V tabuľke 1 už máme dopadajúcu slnečnú energiu spočítanú za celý deň a ak zanedbáme straty, môžeme preto počítať s tým, že 1 kWp panelov vyrobí denne toľko kWh energie, koľko je uvedené v príslušnom riadku /samotné panely budú zaberať viac než 1 m², konkrétne pri účinnosti 20 % cca 5 m²).

Tab. 1: Dopadajúca energia, lokalita Praha
Tab. 1: Dopadajúca energia, lokalita Praha

Za pozornosť stojí najmä fakt, že na vyrobenie 1 kWh energie je počas ideálneho dňa (apríl, jasno) potrebné 120 Wp a v opačnom prípade (december, zamračené) 4 550 Wp. To je obrovský rozdiel a veľká variabilita výroby sa vyskytuje aj v rôzne dni toho istého mesiaca. Každá fotovoltaická elektráreň preto bude kompromisom medzi množstvom vyrobenej energie a vysokým percentom jej využitia.

Panel inštalovaný v menšom sklone vyrobí ročne menej. U plochej strechy však vďaka viacerým panelom bude celkový výnos vyšší.
Panel inštalovaný v menšom sklone vyrobí ročne menej. U plochej strechy však vďaka viacerým panelom bude celkový výnos vyšší.

Tepelné čerpadlo ako kľúčový prvok

K optimalizácii prevádzky fotovoltickej elektrárne vedie čo možno najvyššie využitie jej potenciálu a je potrebné nájsť také spotrebiče, ktoré po prvé dokážu spotrebovať dostatok energie v čase jej dostatku a po druhé využijú túto energiu efektívne. Často využívaným riešením je napríklad ohrev teplej vody v bojleri vykurovacím telesom, majitelia fotovoltických elektrární s možnosťou dodávať elektrinu do distribučnej siete (DS) môžu prebytky predať. Oboje spĺňajú prvú podmienku , pri druhej to tak jednoznačné nie je – elektrinu, ktorú z DS kupujeme v cenách cca 0,25 – 0,30 Eur/kWh, použijete na ohrev (plyn by nás vyšiel na cca 0,064 Eur/kWh), alebo ju predáme za čiastky pohybujúce sa v nižších jednotkách Eur/kWh.

Kľúčovým zariadením, ktoré nám umožní fotovoltickú elektráreň efektívne využívať a výrazne skráti (často z nekonečna) návratnosť investície na jej vybudovanie, tak môže byť tepelné čerpadlo (TČ). To je na jednu stranu po väčšinu roka - vo vykurovacej sezóne - schopné spotrebovávať veľké množstvo energie a na stranu druhú funguje veľmi efektívne. Z 1 kWh dodanej elektrickej energie dostaneme pri vykurovacom faktore 3 až 3 kWh tepelnej energie. V peniazoch ide o energiu, ktorá by nás stála 3 × 0,064 = 0,192 Eur pri kúrení plynom alebo 0,25 – 0,30 Eur pri prevádzke tepelného čerpadla z distribučnej siete.

K tepelnému čerpadlu dodajme ešte jeden tip spočívajúci v možnosti akumulácie tepla do akumulačnej nádrže alebo do hmoty stavby pomocou dočasného zvýšenia teploty v interiéri. Tento spôsob využívame pri tepelnom čerpadle vykurujúcom kancelárie našej redakcie. O prvotných skúsenostiach z prevádzky sme písali v článku Splitové tepelné čerpadlo Vitocal 100-S: prvé skúsenosti dostupnom na tomto webe.

Ukážka z prevádzky tepelného čerpadla Vitocal 100-S s využitím fotovoltiky. „L1“ ukazuje výkon FV k dispozícií. Aktivované položky „zásobník WW“ a „Chlaz. tepl. miest.“ Zabezpečujú zvýšenie požadovanej teploty teplej vody v akumulačnej nádrži (o 5 °C) v prípadoch, kedy TČ využíva vlastnú elektrinu.
Ukážka z prevádzky tepelného čerpadla Vitocal 100-S s využitím fotovoltiky. „L1“ ukazuje výkon FV k dispozícií. Aktivované položky „zásobník WW“ a „Chlaz. tepl. miest.“ Zabezpečujú zvýšenie požadovanej teploty teplej vody v akumulačnej nádrži (o 5 °C) v prípadoch, kedy TČ využíva vlastnú elektrinu.

Tepelné čerpadlo sme nedávno napojili na fotovoltickú elektráreň a na jeho prevádzku využívame v maximálnej miere vlastnú elektrickú energiu viď tabuľka 2. Riadiaca jednotka čerpadla si v reálnom čase načíta dáta z elektromeru a v závislosti od množstva dostupnej energie upravuje svoj výkon. Počas slnečných dní tak nielen nevyužíva distribučnú sieť, ale navyše akumuluje teplo do nádrží a vykuruje interiér na o cca 1,5 ° C vyššiu teplotu, čo supluje drahú batériu.

Tab. 2: Tepelné čerpadlo a jeho efekt na využitie fotovoltickej elektrárne
Tab. 2: Tepelné čerpadlo a jeho efekt na využitie fotovoltickej elektrárne

V letnom období je TČ naopak v režime chladenia, kedy v prípade dostatku energie z panelov sa akumulačné nádrže ochladia o niekoľko stupňov viac, než by bolo potrebné. Ochladzovanie interiéru nad bežný rámec z dôvodu tepelnej pohody nevyužívame.

Záver

U mikrozdrojov bez možnosti dodávky elektrickej energie do siete sa tepelné čerpadlo stáva významným prvkom, s ktorého pomocou dochádza k lepšiemu využitiu fotovoltickej elektrárne. Kombinácia tepelného čerpadla a fotovoltickej elektrárne vedie nielen k väčšej sebestačnosti, ale aj k výraznému zrýchleniu návratnosti investície do oboch zariadení.

Zdroje: [1] Photovoltaic Geographical Information System, re.jrc.ec.europa.eu

Čítajte tiež:

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Věra Hejhálková, DiS.
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama