Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Termokamery testo – istota pri kontrole realizácie stavieb

Zverejnené: 5. 10. 2013

Termografia je jedným z vedných odborov, ktorý veľmi pomáha pri diagnostike existujúceho stavu objektu. Vďaka termografii je možné jednoducho odhaliť slabé miesta na budovách. Napríklad sa môže jednať o nesprávne vykonanú tepelnú izoláciu. S termokamerou je možné diagnostikovať plášte budov, odhaliť poškodené rozvody, netesnosť stavby, miesta s rizikom vzniku plesní a mnoho ďalších aplikácií.

Zjednodušene môžeme povedať, že pokiaľ sa porucha prejavuje zmenou povrchovej teploty, je možné túto poruchu odhaliť pomocou termokamery. Termokamery testo vynikajú svojou veľmi vysokou teplotnou citlivosťou. Vďaka tomu je možné odhaliť aj malé teplotné rozdiely ako sú napríklad pri kotvách zateplenia alebo u skladby konštrukcie. Rôzne materiály použité v konštrukcii budovy majú totiž rozdielnu tepelnú vodivosť. Vďaka tomuto rozdielu sú potom povrchové teploty na plášti budovy rôzne a na tomto základe je možné odhaliť dané poruchy.

Teplotná citlivosť – najdôležitejší parameter termokamery

Teplotná citlivosť termokamier sa označuje skratkou NETD (Noise Equivalent Temperature Difference) a udáva sa v milikelvinoch. Termokamery pre stavebné aplikácie by nemali mať väčšiu NETD než 100 mK. Na nasledujúcich výrezoch z termografických snímok sú použité rôzne teplotné citlivosti.

Prvá snímka bola odfotená termokamerou testo 875 s teplotnou citlivosťou 80 mK a druhá termokamerou testo 875i s teplotnou citlivosťou 50 mK.

Teplotná citlivosť NETD 80 mK
Teplotná citlivosť NETD 80 mK

Na snímkach je zobrazené chladnejšie miesto spôsobené umiestnením nosnej konštrukcie v stene. Vďaka termokamere s vysokou teplotnou citlivosťou je možné veľmi jednoducho takéto miesto nájsť.

Teplotná citlivosť NETD 50 mK
Teplotná citlivosť NETD 50 mK

Rozlíšenie termokamery

Tak ako u digitálnych fotoaparátov je rozlíšenie detektoru jedným z parametrov, ktorý najviac charakterizuje triedu termokamery. U termokamier je však rozlíšenie termografického detektora nižšie než je tomu pri fotoaparátoch vo viditeľnom spektre. Dôvodom je skutočnosť, že termokamery reagujú na dlhovlnné infračervené žiarenie. Vyššia vlnová dĺžka žiarenia vyžaduje tiež väčší detektor. Detektory termokamier sú pri rovnakom pixelovom rozlíšení aj 15× väčšie.

Termokamery testo môžu byť vybavené funkciou SuperResolution, ktorá umožňuje obstaranie snímok s dvakrát vyšším rozlíšením. Napríklad termokamera testo 875i s rozlíšením detektora 160 × 120 pixelov môže obstarať termografické snímky s rozlíšením 320 × 240 pixelov. S termokamerou testo 882 s rozlíšením detektora 320 × 240 môžu byť obstarané snímky s rozlíšením 640 × 480 pixelov a tak ďalej. Funkcia SuperResolution využíva prirodzeného pohybu ruky užívateľa behom obstarávania termografickej snímky. Termokamera obstará v rýchlom slede viac snímok z rôznych miest meraní. Po otvorení snímky v počítači je potom možné analyzovať snímku s 4× vyšším počtom pixelov. Nejedná sa o proces obyčajnej interpolácie, kedy by boli nové hodnoty vypočítané z okolitých bodov. Funkcia využíva medzier na detektore, ktoré tu musia byť z dôvodu tepelnej izolácie medzi pixelmi. V tejto medzere sa normálne dopadajúce žiarenie nemeria, ale vďaka pohybu termokamery je možné v tomto mieste dopadajúce žiarenie zaznamenať.

Snímky zateplenej a nezateplenej časti panelového domu, výrez zo snímok jasne dokladuje prínos funkcie SuperResolution
Snímky zateplenej a nezateplenej časti panelového domu, výrez zo snímok jasne dokladuje prínos funkcie SuperResolution

Špeciálna funkcia pre hľadanie miest s rizikom vzniku plesní

Vedecké štúdie dokazujú, že zdraviu škodlivé plesne potrebujú k svojmu rastu relatívnu vlhkosť začínajúcu na cca 80 %. Plesne, ktoré majú v obľube suché prostredie, rastú už od cca 65 % relatívnej vlhkosti.

Vlhkostná snímka – namiesto teploty je v tomto zábere zobrazená mapa relatívnych vlhkostí (vlhkostné pole)
Vlhkostná snímka – namiesto teploty je v tomto zábere zobrazená mapa relatívnych vlhkostí (vlhkostné pole)

Termokamery od spoločnosti Testo odhalia na svojom displeji miesta s rizikom vzniku plesní, ako sú stropy, steny, múry, alebo rohy miestností: ohrozené oblasti sa zobrazia červeno, bezpečné miesta sú potom zobrazené v zelenej farbe. Termokamery testo priamo na svojom displeji uvádzajú rozloženie povrchovej vlhkosti. Pre každý merací pixel je vypočítaná relatívna vlhkosť vzduchu v najbližšom okolí snímaného objektu.

Vyhodnocovací software IRSoft

Obstaraním termografickej snímky práca nekončí. V teréne je možné snímky iba uložiť a kompletná analýza môže byť prevedená v teple na PC. Termografické snímky sú uložené bez akejkoľvek kompresie, preto je možné analyzovať teplotu každého pixelu.

Navyše je s termografickou snímkou obstaranou v teréne uložený tiež reálny snímok miesta, kde bolo vykonané meranie. Tým sa veľmi zjednodušuje orientácia v obstaraných snímkach. Navyše vyhodnocovací program umožňuje jednoduché vytvorenie termografickej správy, kde sú všetky relevantné informácie.

Odhaľovanie poškodených rozvodov

Termokamery môžu takisto slúžiť k hľadaniu miest, kde dochádza k úniku vody z rozvodov. Voda obsiahnutá v stavebných materiáloch mení tepelnoizolačné vlastnosti tohto materiálu. Vďaka tomu sa zmení povrchová teplota, ktorú termokamery jednoducho odhalia. Zmena teploty, môže byť spôsobená tiež poškodenou alebo nekvalitnou izoláciou rúrok. Preto je vždy výhodné doplniť meranie termokamerou tiež dotykovým vlhkomerom. Vhodný je napríklad prístroj testo 616, ktorý dokáže merať nedeštrukčnou metódou vlhkosť do hĺbky 5 cm. V miestach, kde dochádza k zvýšeniu teploty únikom vody, je tiež zvýšená vlhkosť. V miestach, kde je zvýšená teplota spôsobená poruchou alebo chýbajúcou izoláciou, je vlhkosť naopak nižšia než v zvyšnej miestnosti.

Radi vám bezplatne predvedieme výhody termokamier testo priamo na vašu stavebnú aplikáciu. V prípade vášho záujmu o túto nezáväznú prezentáciu nás prosím kontaktujte na uvedenej adrese.

Autor: Jan Lacina
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama