Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 12.5.

Termoreflexná parozábrana SUNFLEX ® Roof-In Plus – jednoduchá a účinná aplikácia s krokvovým nástavcom

Zverejnené: 13. 12. 2021

Jedným z najdôležitejších prvkov správne prevedenej tradičnej strechy je parozábrana, ktorá zabraňuje prenikaniu vodnej pary z temperovaného interiéru do strešného súvrstvia. Aby parozábrana, takisto aj reflexná, dobre slúžila, musí byť predovšetkým správne realizovaná. Ako? Kde sa robia najčastejšie chyby? Viac sa dozviete v článku.

SUNFLEX ® Roof-In Plus

Pokiaľ do webového vyhľadávača zadáte výraz „montáž parozábrany”, behom okamihu sa objaví viac ako 100 tisíc výsledkov obsahujúcich texty, fotografie, technické výkresy alebo montážne videá. Tento fakt sám o sebe v človeku vyvoláva pochybnosti, či tvorba ďalšieho príspevku na túto tému nie je nosením dreva do lesa. Som presvedčený, že nie. A dôvodom nie je len staré latinské príslovie „opakovanie, matka múdrosti”, ale skutočnosť, že montážna prax dodnes produkuje nepreberné množstvo stavebných problémov s ďalekosiahlymi následkami, ktoré nezriedka končia súdnymi ťahanicami medzi investorom a realizačnou firmou. A tiež nie je od veci podotknúť, že určité percento z týchto problémov má bohužiaľ na svedomí už samotný projekt.

Je potrebné si uvedomiť hlavne priority

Parozábrana je stavebná fólia (spravidla ide o fóliu), ktorá zabraňuje prenikaniu vodnej pary obsiahnutej vo vzduchu do konštrukcie stavby... Tak túto definíciu by sme si mohli aj odpustiť, pretože tú pozná v stavebníctve snáď úplne každý. Nie každý si však uvedomuje skutočnú dôležitosť parozábrany. Každý (nielen stavebný) výrobok má totiž svoje funkčné priority. Tak napríklad tehla má predovšetkým uniesť celú stavbu, až potom nastupujú jej sekundárne funkcie (tepelnoizolačné, protihlukové, estetické). Automobil by mal predovšetkým jazdiť, bez toho sú všetky jeho ďalšie funkcie k ničomu. Elementárna funkcia parozábrany spočíva už v jej názve – musí zabrániť prestupu vodnej pary do stavebnej konštrukcie a od tejto priority sa musí odvíjať či už projekt, tak predovšetkým spôsob montáže.

Dôsledok rozhodnutia nepoužiť žiadnu parozábranu.
Dôsledok rozhodnutia nepoužiť žiadnu parozábranu.

Ako vnímajú parozábranu niektorí remeselníci?

Asi najčastejšie sa s montážou parozábrany stretávajú sadrokartonári. Čo je však ich prioritou? Aby dostali za svoju prácu zaplatené, musia odovzdať investorovi pevnú, rovnú a precízne zbrúsenú SDK konštrukciu. Parozábrana pre nich v tomto ohľade hrá len akúsi vedľajšiu, zdržujúcu, až obťažujúcu úlohu. V praxi to teda často dopadá tak, že za dôslednosť pri zakončovaní parozábrany, prelepovaní spojov, ošetrovaní prestupov a perforácií nie je kladený až tak veľký dôraz. Montážnici vnímajú parozábranu ako vec, ktorú niekto len tak nakreslil do výkresu a ktorú tam teda nejako dajú. Výsledky potom na seba nenechajú dlho čakať (prejaví sa spravidla v prvom vykurovacom období).

Jedno sa dá takmer s istotou tvrdiť – až na vzácne výnimky sú všetky parozábrany na trhu parotesné. A pokiaľ svoju funkciu parotesnosti v konštrukcii neplnia, potom nie kvôli tomu, že sú nekvalitné, ale kvôli neodbornej, chybnej montáži.

Dôsledok neodbornej montáže – zlé ukončenie parozábrany.
Dôsledok neodbornej montáže – zlé ukončenie parozábrany.

Je montáž reflexnej parozábrany SUNFLEX problém?

Pokiaľ ide o montáž bežnej, nereflexnej parozábrany, remeselníci zhruba vedia, ako na to. Zásadné problémy však vznikajú, ak sa stretnú s reflexnou parozábranou, kde je potrebné vytvoriť vzduchovú medzeru medzi fóliou a SDK konštrukciou. Najčastejšia telefonická otázka k reflexnej parozábrane SUNFLEX Roof-In Plus, ktorý som zaznamenal od sadrokartonárov, znie: „Ako tam mám tú fóliu dať a neurobiť do nej diery?”

Krokvový nástavec Rigips

Hrúbka hlavnej izolácie strešného plášťa (prípadne stropu) už dávno nebýva 16 centimetrov, čo predstavuje tú najobvyklejšiu hrúbku krokiev. Dnes sa používa izolácia s hrúbkou 25 centimetrov a viac, teda minimálne s prídavkom 10 centimetrov podkrokvovej izolácie. Ideálnym riešením, ako jednoducho a pohodlne aplikovať podkrokvovú izoláciu až do hrúbky 160 milimetrov a pritom neperforovať parozábranu, je krokvový nástavec. (obr. 1).

Tu je potrebné upozorniť na časté nedorozumenia pri nákupe krokvových nástavcov, kedy vám v predajni namiesto nástavcov prinesú krokvové závesy (obr. 2), ktoré sú pre montáž reflexnej parozábrany so vzduchovou medzerou úplne nevhodné.

Z obrázku 3 sú jasne zjavné princípy aplikácie podkrokvovej izolácia a parozábrany so vzduchovou medzerou pri použití krokvového nástavca.

Dvomi skrutkami sa nástavec ukotví do krokvy (stropného trámu) do pozície, ktorá sa nastaví podľa hrúbky podkrokvovej izolácie (na obrázku 160 milimetrov). Spodná plocha nástavca má výrobne aplikovanú samolepiacu vrstvu, na ktorú sa prilepí reflexná parozábrana SUNFLEX. Po dôslednom prelepení všetkých spojov a napojení parozábrany na obvodové steny už môžeme samoreznými skrutkami pripevniť priame závesy pre CD raster. Ukotvenie priamych závesov k nástavcom je jediným miestom, kde dochádza k perforácii parozábrany, ale aj tento malý nedostatok sa rieši takzvanou skrutkotesnou páskou, ktorá zaistí absolútne parotesný aj vzduchotesný spoj. Vzduchovú medzeru, potrebnú pre každú reflexnú parozábranu, tvoria SDK profily. Ak chcete hľadať jednoduchší systém, budete asi hľadať márne.

Krokrový záves (obr. 2)
Krokrový záves (obr. 2)
Krokrový nástavec (obr. 1)
Krokrový nástavec (obr. 1)

Nielen jednoduché, ale aj stopercentne funkčné

Ako je to vlastne so všeobecne rozšíreným spôsobom montáže bežnej parozábrany, ktorá sa nalepí na CD profily a je v priamom kontakte s SDK doskami? Tak napríklad - na ukotvenie 60 metrov štvorcových SDK spotrebujeme asi 1000 skrutiek, ktorými urobíme do parozábrany 1000 dier. Nasledujú ďalšie perforácie káble elektroinštalácie, perforácie pri zásuvkách, vypínačoch, svietidlách... a tým to nekončí. Pretože investor nebude žiť medzi holými stenami, stane sa tak tvorcom finálnej devastácie parozábrany pri zavesovaní obrazov, hodín alebo napríklad televízie... Nech mi zástancovia tohto archaického systému odpustia, ale parozábrana v priamom kontakte so sadrokartónom je systém, ktorý spoľahlivo z parozábrany urobí sito. A tento systém je potom nielen potenciálnym problémom, ale aj hanbou každej stavby 21. storočia!

Oproti tomu v prípade montáže reflexnej parozábrany SUNFLEX Roof-In Plus (a všeobecne vzatej akejkoľvek parozábrany) s použitím krokvového nástavca a tvorbou vzduchovej medzery sa počet perforácií parozábrany rovná nule! Všetky kotviace alebo závesné prvky totiž zasahujú iba do vzduchovej medzery, a to vrátane elektrických rozvodov vedených pod parozábranou. Neporuší ju ani investor (teda nepoužije desaťcentimetrové skrutky). V tomto prípade je možné bez preháňania tvrdiť, že parozábrana je nielen stopercentne parotesná, ale aj vzduchotesná, pripravená odolať aj tomu najprísnejšiemu blower-door testu. Prial by som si, aby teoretickí i praktickí tvorcovia slovenských stavieb prijali v dohľadnej dobe tento (alebo podobne účinný) systém ako štandardné riešenie každej stavby. Veľmi sa potom uľaví aj občianskoprávnym súdom.

Súvisiace články:

Kontakty:
TART, s.r.o.
Tel: +420 548 210 500
E-mail: info@tart.cz
http://www.tart.cz

Autor: Miroslav Spousta
Foto: Archív firmy Tart
reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

Výstava v Norimbergu priniesla novinku blackout-box

Výstava v Norimbergu priniesla novinku blackout-box

Zverejnené 12.5. Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., sa aj tento rok zúčastnila na prestížnej výstave - veľtrhu sanitárnej a stavebnej techniky IFH Nürnberg, v dňoch 23.-26.4.2024 v nemeckom Norimbergu. Stalo sa tak už po druhý raz spoločne so svojou rakúskou… ísť na článok

reklama