Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Tipy na rekonštrukciu panelákovej kúpeľne

Zverejnené: 25. 12. 2022

Čistá a funkčná kúpeľňa je základom každej domácnosti. Či už bývate v klasickom paneláku alebo v niekoľkopodlažnej tehlovej zástavbe s pôvodnou kúpeľňou, pustite sa do jej rekonštrukcie. Ako modernizácia kúpeľne v malom byte prebieha a na čo si dať pozor? V tom vám poradíme v nasledujúcom článku.

Pôvodné vybavenie väčšiny bytových domov z minulého storočia už nezodpovedá dnešným štandardom. Rekonštrukciou alebo renováciou kúpeľne získa byt na atraktivite aj hodnote a bude sa v ňom lepšie bývať. Aj malá kúpeľňa sa môže zmeniť na nepoznanie a zároveň dobre slúžiť svojmu účelu.

Stanovenie rozpočtu na rekonštrukciu kúpeľne

Než začnete, mali by ste si rozmyslieť, čo od výsledku očakávate a akými finančnými prostriedkami disponujete. Jednou zo zásadných položiek rozpočtu je stanovenie rozsahu modernizácie kúpeľne – či pôjde o čiastočnú alebo kompletnú rekonštrukciu. „Pri panelových bytoch priestor medzi umakartovou stenou a panelom väčšinou ukrýva nevyužité miesto. Vybúraním panelákového jadra získate cenné centimetre navyše, vďaka čomu môžete aj v stiesnenom priestore úplne zmeniť doterajšiu dispozíciu kúpeľne a WC,“ upozorňuje Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia kúpeľní v projektových marketoch Hornbach.

Búrať či nebúrať, to je otázka

Likvidácia bytového jadra je prašný, časovo aj finančne náročný proces. Môže ale odhaliť prípadné problémy so zatekaním, plesňou, nevyhovujúcou elektroinštaláciou alebo iné skryté vady. Z tohto dôvodu je lepšie jadro najprv „obnažiť“, aby bolo možné zhodnotiť súčasný stav. „Ak si na vybúranie jadra netrúfate, alebo chcete ušetriť, pre estetickú zmenu postačí nový obklad, vodeodolný nástrek, prípadne kvalitná tapeta či fototapety. Z hygienického hľadiska to ale nie je ideálne. Ak je jadro v poriadku, nemusí sa vybúrať celé, stačí ho „opláštiť“ sadrokartónom,“ radí Marcela Bínová. Ale pozor! Niektoré typy bytových jadier nie sú zo statického hľadiska na obitie sadrokartónom prispôsobené.

Plány pred renováciou kúpeľne

Pred samotnou renováciou kúpeľne a toalety sa oplatí vybrať nové zariadenie, obklady aj dlažbu. Na niektoré produkty totiž môže byť až niekoľkotýždňová čakacia doba, takže by sa vám celý projekt mohol nepríjemne predĺžiť. „Návrh sa musí zladiť so sanitárnym zariadením a kúpeľňovým nábytkom aj ohľadom rozmerov, aby nenastala situácia, že sa vám do hotovej kúpeľne nezmestí vysnívaná vaňa alebo hydromasážny sprchovací box,“ vysvetľuje špecialistka z Hornbachu. Nič nepodceňujte a radšej si spíšte všetky zmeny, ktoré by ste chceli vo vašej kúpeľni zrealizovať.

CapturePB, shutterstock
CapturePB, shutterstock

Konzultácia s odborníkmi sa vyplatí

Zložitejšiu rekonštrukciu sa oplatí konzultovať s kúpeľňovým štúdiom či stavebnou firmou, ktoré s tým už majú skúsenosti. Firma vám pripraví projekt kúpeľne presne na mieru vrátane nových rozvodov elektriny a vody. Súčasťou väčšinou býva aj 3D vizualizáciu, vďaka ktorej je možné presne spočítať potrebné množstvo obkladov a dlažby. „Odborníci vám tiež poradia, aké náležitosti je nutné vybaviť. Najmä je potrebný súhlas majiteľa domu s rekonštrukciou (tj spoločenstvo vlastníkov, družstva alebo obce). Ak plánujete búrať bytové jadro bez zásahu do nosnej konštrukcie panelového domu, stačí vám stavebné ohlásenie. V opačnom prípade je nutné zaobstarať si stavebné povolenie,“ hovorí Marcela Bínová.

Realizácia rekonštrukcie

Kompletná prestavba kúpeľne vyžaduje demontáž bytového jadra, renováciu potrubia, rôzne stavebné úpravy a natiahnutie nového elektrického vedenia. Pripravte sa na niekoľko dní bez funkčného umývadla a toalety. Žiaľ, hluk a prach sú súčasťou tejto fázy, rovnako ako odvoz zastaraného vybavenia a stavebného odpadu do zberného dvora. Onedlho už vás ale bude vítať úplne nová a čistá kúpeľňa, a to za tú chvíľu nepohodlie stojí.

„Elektrikári sa postarajú o výmenu starých rozvodov za modernú a bezpečnú elektroinštaláciu. Neváhajte využiť možnosti posunutia alebo pridania nových elektrických zásuviek, vypínačov, osvetlenia či ventilátora. Hotová elektroinštalácia musí z dôvodu bezpečnosti prejsť kontrolou kvalifikovaného revízneho technika,“ pripomína odborníčka z Hornbachu.

Na vymurovanie kúpeľne sa dnes najčastejšie používajú ľahčené tvárnice alebo sadrokartónové priečky. Nasleduje penetračný náter a obloženie kúpeľne obkladom a dlažbou. Pri výmene podlahy v bytovom dome sa oplatí investovať aj do zvukovej izolácie. Pokračuje so zapojením zásuviek, vymaľovaním, inštaláciou sanitárneho vybavenia, kúpeľňového nábytku a ďalšieho príslušenstva, ako sú napríklad podperné madlá či praktické sedátka.

Dokončenie, upratovanie a hurá do nového!

Nakoniec sa vykonáva kontrola zapojenia rozvodov, drobné úpravy a finálne upratovanie. Pokiaľ vám rekonštrukciu kúpeľne a WC vykonáva najatá firma, kvalitu prevedenia kontrolujte priebežne. Poslednou čerešničkou na torte je doladenie estetických detailov. Vysťahované veci a hygienické potreby treba umiestniť späť, nakúpiť nové kúpeľňové doplnky, a uviesť novú kúpeľňu do prevádzky.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama