vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Továreň v Brnenci preslávená filmom Schindlerov zoznam prechádza rekonštrukciou. Ako prebieha?

Zverejnené: 1. 6. 2024

Mnohí z nás videli film režiséra Stevena Spielberga, ktorý nesie názov Schindlerov zoznam a vznikol podľa knihy Schindlerova archa. Málo z nás však navštívilo objekt, kde sa skutočne dej odohral. Reč je o obci Brněnec. My sme vďaka firme HELUZ, ktorá sa podieľa na záchrane pamiatky, mali možnosť miesto navštíviť a vďaka výbornej komentovanej prehliadke Milana Šudomy sa o ňom mnoho zaujímavého dozvedieť.

V budove na zábere pracovalo a zároveň bývalo v rokoch 1944–45 cca 1200 židovských väzňov.

Dnes schátranú textilku vlastnila až do začiatku nemeckej okupácie Sudet v roku 1938 židovská rodina Löw-Beerovcov. Následne im bola zabraná, predaná a postupne premenená na pomocnú muničnú továreň, pobočku nacistického koncentračného tábora Gross-Rosen. A práve do jednej z budov továrne (fotografie na úvodnej snímke) v rokoch 1944–45 sudetonemecký podnikateľ Oscar Schindler nechal umiestniť cca 1200 židovských väzňov (rodín pochádzajúcich z Krakova), ktorí tu pre neho pracovali, a tým ich zachránil pred istou smrťou v nacistických vyhladzovacích táboroch. Tábor sa stal jediným koncentračným táborom tohto typu, kde násilnou a neprirodzenou smrťou nezahynul jediný človek!

Pohľad z prvého poschodia budovy nazývanej Schindlerova archa. Vpravo budova SS čp. 35, vpredu objekt kancelárií vedenia firmy. Vľavo sa nachádza časť továrne, ktorá už nebola súčasťou koncentračného tábora.
Pohľad z prvého poschodia budovy nazývanej Schindlerova archa. Vpravo budova SS čp. 35, vpredu objekt kancelárií vedenia firmy. Vľavo sa nachádza časť továrne, ktorá už nebola súčasťou koncentračného tábora.

Potom, čo obec oslobodila Červená armáda, sa Židia, ktorí stratili domovy, príbuzných a nemali sa teda kam vrátiť, rozprchli do celého sveta. A čo sa dialo s továrňou? Ďalej v nej pracovali ľudia z Brnenca a okolia (vyrábali tu napríklad poťahy do automobilov Škoda či pre sedačky a stoličky z IKEA). Ako sa do sveta vozil lacný textil z Číny, Indie a ďalších krajín, český textil prestával byť cenovo zaujímavý. Nakoniec továreň v roku 2011 skrachovala a objekt továrne bol vandalmi takmer zničený.

Hoci bol objekt v roku 2016 vyhlásený za kultúrnu pamiatku, prebiehalo jeho rabovanie. Potom prišiel zlom. V roku 2019 sa polorozpadnutý areál dostal do držania nového majiteľa, Švajčiara Daniela Löw-Beer, vnuka posledného židovského riaditeľa fabriky, ktorý pred nacistami utiekol v roku 1938. Nový majiteľ tu plánuje vybudovať múzeum holokaustu, ktoré sa bude venovať aj osudu ľudí zachránených Oskarom Schindlerom.

Potom, čo továreň prestala fungovať, bola vyrabovaná. Fotka pochádza  z prvého poschodia  budovy Schindlerovej archy, v ktorej boli ubytovaní muži.
Potom, čo továreň prestala fungovať, bola vyrabovaná. Fotka pochádza z prvého poschodia budovy Schindlerovej archy, v ktorej boli ubytovaní muži.

Samotné opravy začali v druhej polovici decembra 2023 a to zhotovením novej strechy domu čp. 23, nachádzajúcej sa v areáli bývalej továrne v Brnenci. Budova, zapísaná v zozname pamiatkovo chránených objektov, má významné historické pozadie, pretože počas druhej svetovej vojny v rámci pobočky koncentračného tábora Gross-Rosen v Brnenci poskytovala ubytovanie a zázemie pre jednotky SS, ktorí mali za úlohu väzňov strážiť. V čase našej návštevy bola už strecha dokončená a na rad prichádzajú práce v interiéroch.

Budova domu čp. 23 má už novú strechu
Budova domu čp. 23 má už novú strechu

Teraz prebieha oprava ďalšej budovy textilky, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Schindlerovej archy. Tá nepatrila do objektu koncentračného tábora a pracovali v nej robotníci z okolia Brnenca. Budovu, kde pracovali a prebývali židia, plánuje nadácia zakonzervovať, aby čo najlepšie vypovedala o minulosti a mohla byť sprístupnená návštevníkom. Objekt sme mali možnosť navštíviť a o jeho stave vypovedajú snímky vo fotogalérii. Je vidieť, že práce a finančných prostriedkov bude potrebných naozaj veľa. Budova je doslova vyrabovaná, zateká do nej, vo vnútri sú nálety atď. Nadačný fond Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera vypracoval v súvislosti so záchranou Schindlerovej archy celý projekt. Pokiaľ by ste chceli byť akýmkoľvek spôsobom súčasťou záchrany, môžete sa obrátiť na email makingamuseum@arksfoundation.eu.

Súvisiace články:

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková a Jiří Hejhálek

Tagy

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama