vyhľadávanie
Dnes je 3.4.

Tugendhat: vila, ktorá predbehla svoju dobu

Zverejnené: 14. 3. 2020

Brnenská Vila Tugendhat, ktorá nedávno oslávila 90. narodeniny, je ojedinelým funkcionalistickým dielom nemeckého architekta Ludwiga Miesa van der Rohe. Zápis do zoznamu UNESCO len potvrdzuje jedinečnosť a nenahraditeľnosť stavby. Dňa 29. februára 2020 uplynulo 8 rokov od jej slávnostného znovuotvorenia. Rezervácie na prehliadku tejto budovy sú pritom obsadené na dlhú dobu dopredu. Čo skrýva Vila Tugendhat a čím láka návštevníkov z celého sveta?

Vila je tak ikonickou pamiatkou, že ju mesto Brno, čiastočne vďaka súhlasu pôvodnej majiteľky, sprístupnilo verejnosti

Zlatá éra funkcionalizmu

Brno je rodiskom umelcov, spisovateľov aj architektov. Nachádza sa tu tiež drahokam svetovej architektúry - Vila Tugendhat. Myšlienka o jej výstavbe sa zrodila v roku 1928. V tej dobe bolo mesto akousi križovatkou umelcov, na ktorej sa stretávali rôzne dizajnové smery. Po celom Brne vyrastala celá rada najrôznejších funkcionalistických budov. V oblasti architektúry a stavebníctva tento smer znamenal stavať domy podľa ich funkcie a zároveň reagovať na požiadavky priemyslu. Typickým znakom funkcionalistických budov sa stala železobetónová skeletová konštrukcia a voľný pôdorys. Aj Vila Tugendhat má oceľovú nosnú konštrukciu.

Vila s históriou

Vila bola postavená na želanie manželov Tugendhatových. Fritz Tugendhat a jeho manželka Greta pochádzali zo židovských nemeckých rodín priemyselníkov, ktorí v Brne žili už niekoľkú generáciu. Medzi svetovými vojnami sa značne podieľali na industrializáciu Československa. Prevádzkovali množstvo textilných tovární a cukrovarov na území niekdajšej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Ešte pred sobášom požiadali Fritz a Greta architekta Ludwiga Miesa van der Rohe o projekt rodinného domu. Zadanie bolo viac než jasné - moderný priestranný dom s jasnými a jednoduchými tvarmi.

Mies bol parcelou aj celým Brnom očarený a tak začala v roku 1929 brnenská stavebná firma bratov Artura a Mórica Eislerových so stavbou vily. Nasledujúci rok sa manželia s deťmi do domu nasťahovali. Kvôli obave z nemeckej expanzie tu však strávili iba osem rokov. Vila bola nakoniec naozaj zabavená gestapom. V rokoch 1942-1945 mal vilu v prenájme Walter Messerschmidt, ktorý tu spravil nemalé stavebné úpravy. Následne bol objekt zabraný Červenou armádou a zničená veľká časť zvyšného vybavenia. Po oslobodení slúžila budova ako škola tanečnej gymnastiky. Potom bola odovzdaná Štátnemu ústavu liečebného telocviku a v roku 1969 zapísaná do Štátneho zoznamu kultúrnych pamiatok.

Zadanie: miesto pre šťastný život

Vila Tugendhat rešpektuje charakter a krásu svojho okolia. Voľne stojaca trojpodlažná vila je zasadená do svahovitého terénu. Dom o rozlohe 900 m² je tvorený tromi poschodiami. Na prvý pohľad môže budova z ulice pôsobiť nenápadne, možno až obyčajne, opak je ale pravdou. V hornom podlaží, ktoré je prístupné z ulice, sa nachádza prijímacia hala, spálňa manželov Tugendhatových, dve detské izby, izba vychovávateľky a rozľahlá terasa s dych vyrážajúcim výhľadom na Špilberk. Tento pozemok dostala Greta ako svadobný dar od svojich rodičov a jeho súčasťou je aj rozľahlá záhrada, ktorá mala podobu anglického parku 19. storočia.

Celým domom prestupuje prirodzené denné svetlo. Zvláštnosťou je aj to, že dvere a všetok nábytok siahajú v celom dome až k stropu a vila tak pôsobí veľmi vzdušne. Prostredné poschodie domu slúžilo ako obytná a reprezentatívna časť, pričom jeho rôzne časti sú oddelené závesmi. Hlavná obytná miestnosť sa môže pýšiť rozlohou 237 m², na ktorých sa nachádza hudobný salónik, pracovňa, jedáleň kruhového tvaru z makassarského ebenu, knižnica aj zimná záhrada. Snáď najznámejšou časťou interiéru je exkluzívna onyxová stena, ktorá pod určitým uhlom prepúšťa slnečné lúče a mení svoju farbu do červených odtieňov. Spodné poschodie je potom vyhradené predovšetkým technickému zázemiu, ktoré bolo na vtedajšiu dobu veľmi pokrokové. Za zmienku stojí napríklad vykurovanie prostredného poschodia horúcim vzduchom.

Návrat podoby vily z roku 1931

Rozsiahlejšou rekonštrukciou prešla vila dvakrát. Prvýkrát v 80. rokoch 20. storočia, druhýkrát v rokoch 2010-2012. Stavbári na novodobej zákazke za necelých 165 miliónov korún pracovali pod prísnym dohľadom pamiatkarov tak, aby zachovali maximum z pôvodných materiálov a použili identické technológie. Boli napríklad odstránené nepôvodné stavebné zásahy, rekonštruovaná záhradná terasa, reštaurovaný dochovaný a vstavaný mobiliár a obnovené technické zázemie.

V suteréne je možné, vďaka stálej výstave, zoznámiť sa s tvorbou slávneho architekta. Vila Tugendhat usporadúva ročne množstvo kultúrnych a vzdelávacích podujatí, ktoré stoja za návštevu. Dostať sa do vily nie je však úplne jednoduché. Vzhľadom k vysokému záujmu o prehliadku je počet dostupných vstupeniek veľmi nízky a väčšina blízkych termínov je už úplne vypredaná.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: David Židlický, shutterstock
reklama

Nové

Tehly HELUZ zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách

Tehly HELUZ zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách

Zverejnené 3.4. Spoločnosť HELUZ sa v posledných rokoch zameriava na zvýšenie komfortu bývania nielen z hľadiska tepelnoizolačných vlastností, ale aj v oblasti akustiky. Na trh uviedla hneď dva tehlové bloky – kompozitnú tehlu HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená a nosné… ísť na článok

WPC – WoodPlastic ponúka kompozitné dosky v prémiovom rade TERAFEST

WPC – WoodPlastic ponúka kompozitné dosky v prémiovom rade TERAFEST

Zverejnené 2.4. Česká spoločnosť WPC – Woodplastic, výrobca a dodávateľ terás, plotov a obkladov z kompozitného dreveného materiálu, ponúka terasové dosky v prémiovom rade TERAFEST. Dosky štandardných profilov s prirodzene pôsobiacimi povrchmi sú k dispozícii v… ísť na článok

Premena podkrovia historického domu v unikátny trojpodlažný loft

Premena podkrovia historického domu v unikátny trojpodlažný loft

Zverejnené 31.3. Takmer trojročná rekonštrukcia horných poschodí pamiatkovo chráneného objektu na pražskom Novom Meste viedla k vytvoreniu nevídaného bytového priestoru - loftu. Monolitické betónové schodisko podčiarkuje historický ráz objektu, ale zároveň vďaka… ísť na článok

reklama