Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Tugendhat: vila, ktorá predbehla svoju dobu

Zverejnené: 14. 3. 2020

Brnenská Vila Tugendhat, ktorá nedávno oslávila 90. narodeniny, je ojedinelým funkcionalistickým dielom nemeckého architekta Ludwiga Miesa van der Rohe. Zápis do zoznamu UNESCO len potvrdzuje jedinečnosť a nenahraditeľnosť stavby. Dňa 29. februára 2020 uplynulo 8 rokov od jej slávnostného znovuotvorenia. Rezervácie na prehliadku tejto budovy sú pritom obsadené na dlhú dobu dopredu. Čo skrýva Vila Tugendhat a čím láka návštevníkov z celého sveta?

Vila je tak ikonickou pamiatkou, že ju mesto Brno, čiastočne vďaka súhlasu pôvodnej majiteľky, sprístupnilo verejnosti

Zlatá éra funkcionalizmu

Brno je rodiskom umelcov, spisovateľov aj architektov. Nachádza sa tu tiež drahokam svetovej architektúry - Vila Tugendhat. Myšlienka o jej výstavbe sa zrodila v roku 1928. V tej dobe bolo mesto akousi križovatkou umelcov, na ktorej sa stretávali rôzne dizajnové smery. Po celom Brne vyrastala celá rada najrôznejších funkcionalistických budov. V oblasti architektúry a stavebníctva tento smer znamenal stavať domy podľa ich funkcie a zároveň reagovať na požiadavky priemyslu. Typickým znakom funkcionalistických budov sa stala železobetónová skeletová konštrukcia a voľný pôdorys. Aj Vila Tugendhat má oceľovú nosnú konštrukciu.

Vila s históriou

Vila bola postavená na želanie manželov Tugendhatových. Fritz Tugendhat a jeho manželka Greta pochádzali zo židovských nemeckých rodín priemyselníkov, ktorí v Brne žili už niekoľkú generáciu. Medzi svetovými vojnami sa značne podieľali na industrializáciu Československa. Prevádzkovali množstvo textilných tovární a cukrovarov na území niekdajšej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Ešte pred sobášom požiadali Fritz a Greta architekta Ludwiga Miesa van der Rohe o projekt rodinného domu. Zadanie bolo viac než jasné - moderný priestranný dom s jasnými a jednoduchými tvarmi.

Mies bol parcelou aj celým Brnom očarený a tak začala v roku 1929 brnenská stavebná firma bratov Artura a Mórica Eislerových so stavbou vily. Nasledujúci rok sa manželia s deťmi do domu nasťahovali. Kvôli obave z nemeckej expanzie tu však strávili iba osem rokov. Vila bola nakoniec naozaj zabavená gestapom. V rokoch 1942-1945 mal vilu v prenájme Walter Messerschmidt, ktorý tu spravil nemalé stavebné úpravy. Následne bol objekt zabraný Červenou armádou a zničená veľká časť zvyšného vybavenia. Po oslobodení slúžila budova ako škola tanečnej gymnastiky. Potom bola odovzdaná Štátnemu ústavu liečebného telocviku a v roku 1969 zapísaná do Štátneho zoznamu kultúrnych pamiatok.

Zadanie: miesto pre šťastný život

Vila Tugendhat rešpektuje charakter a krásu svojho okolia. Voľne stojaca trojpodlažná vila je zasadená do svahovitého terénu. Dom o rozlohe 900 m² je tvorený tromi poschodiami. Na prvý pohľad môže budova z ulice pôsobiť nenápadne, možno až obyčajne, opak je ale pravdou. V hornom podlaží, ktoré je prístupné z ulice, sa nachádza prijímacia hala, spálňa manželov Tugendhatových, dve detské izby, izba vychovávateľky a rozľahlá terasa s dych vyrážajúcim výhľadom na Špilberk. Tento pozemok dostala Greta ako svadobný dar od svojich rodičov a jeho súčasťou je aj rozľahlá záhrada, ktorá mala podobu anglického parku 19. storočia.

Celým domom prestupuje prirodzené denné svetlo. Zvláštnosťou je aj to, že dvere a všetok nábytok siahajú v celom dome až k stropu a vila tak pôsobí veľmi vzdušne. Prostredné poschodie domu slúžilo ako obytná a reprezentatívna časť, pričom jeho rôzne časti sú oddelené závesmi. Hlavná obytná miestnosť sa môže pýšiť rozlohou 237 m², na ktorých sa nachádza hudobný salónik, pracovňa, jedáleň kruhového tvaru z makassarského ebenu, knižnica aj zimná záhrada. Snáď najznámejšou časťou interiéru je exkluzívna onyxová stena, ktorá pod určitým uhlom prepúšťa slnečné lúče a mení svoju farbu do červených odtieňov. Spodné poschodie je potom vyhradené predovšetkým technickému zázemiu, ktoré bolo na vtedajšiu dobu veľmi pokrokové. Za zmienku stojí napríklad vykurovanie prostredného poschodia horúcim vzduchom.

Návrat podoby vily z roku 1931

Rozsiahlejšou rekonštrukciou prešla vila dvakrát. Prvýkrát v 80. rokoch 20. storočia, druhýkrát v rokoch 2010-2012. Stavbári na novodobej zákazke za necelých 165 miliónov korún pracovali pod prísnym dohľadom pamiatkarov tak, aby zachovali maximum z pôvodných materiálov a použili identické technológie. Boli napríklad odstránené nepôvodné stavebné zásahy, rekonštruovaná záhradná terasa, reštaurovaný dochovaný a vstavaný mobiliár a obnovené technické zázemie.

V suteréne je možné, vďaka stálej výstave, zoznámiť sa s tvorbou slávneho architekta. Vila Tugendhat usporadúva ročne množstvo kultúrnych a vzdelávacích podujatí, ktoré stoja za návštevu. Dostať sa do vily nie je však úplne jednoduché. Vzhľadom k vysokému záujmu o prehliadku je počet dostupných vstupeniek veľmi nízky a väčšina blízkych termínov je už úplne vypredaná.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: David Židlický, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama