vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

V zrekonštruovanej vile továrnika Volmana to znovu žije

Zverejnené: 30. 5. 2024

V roku 1938 bola kúsok od Prahy postavená jedna z najkrajších a najdrahších víl prvej republiky, ktorú išlo porovnávať snáď len s brnenskou vilou Tugendhat. Štyridsať rokov nevšímavosti však premenilo majestátny dom v niečo, čo pripomínalo prvorepublikovú ideu len vzdialene. Chátrajúci objekt sa ale dočkal šťastného konca. Prešiel citlivou rekonštrukciou, ktorá mu vrátila pôvodný lesk a šarm.

Veľkolepá vila predstavuje moderné bývanie medzi svetlovými vojnami. Bola postavená pre Josefa Volmana, čelákovického zakladateľa továrne na výrobu obrábacích strojov. Foto: archív Vily Volman

V Čelákoviciciach, malebnom mestečku v blízkosti Prahy, sa ukrýva jedna z najvýraznejších stavieb prvej republiky, Volmanova vila. Impozantná budova sa rozprestiera v anglickom parku okolo romantickej rieky Labe. Priemyselník Josef Volman, pre ktorého bol objekt stavaný, mohol vďaka svojim zdrojom osloviť kohokoľvek zo zahraničia, ale rozhodol sa opýtať mladých a pokrokových architektov z Československa. Výsledkom bol pozoruhodný skvost funkcionalistickej architektúry, ktorý však od 90. rokov chátral a ktorému vdýchli život až noví majitelia v spolupráci s architektom Markom Tichým a jeho tímom zo štúdia TaK Architects. Rozsiahle opravy trvajúce viac než 15 rokov boli dokončené v roku 2018 a v septembri roku 2022 bola vila otvorená verejnosti. Dnes je vila jednou z niekoľkých mála prístupných tuzemských objektov postavených v exteriéri aj interiéri v štýle (tzv. pocitového) funkcionalizmu.

O záchranu pamiatky sa zaslúžila skupina čelákovických podnikateľov. Foto: archív Vily Volman
O záchranu pamiatky sa zaslúžila skupina čelákovických podnikateľov. Foto: archív Vily Volman

Objekt navštevovala smotánka, v parku jazdila na koni dcéra továrnika

Vilu si nechal postaviť továrnik a mecenáš Jozef Volman už v roku 1928. „Jeho strojársky podnik J. Volman, a.s., ktorý na začiatku štyridsiatych rokov zamestnával vyše 3 000 ľudí a mal zastúpenie v 35 krajinách sveta, vybudoval prakticky z ničoho. Do povedomia sa továrnik zapísal ako dobrý človek a mecenáš, ktorý ochotne a štedro podporoval mesto, v ktorom žil, rovnako ako najrôznejšie spolky a záujmové organizácie,“ dozvedáme sa od súčasných majiteľov objektu [1]. Túto majestátnu a nákladnú vilu navrhli v rokoch 1938–1939 mladí avantgardní architekti Karel Janů a Jiří Štursa. Mali na stavbu na vtedajšiu dobu veľkorysý rozpočet milión prvorepublikových korún. „Podľa historky, ktorú nám rozprávala pani docentka Sedláková, prišli Štursa a Janů za Volmanom a hovorili mu, že je to dobré, že ušetrí 200 tisíc. A on im povedal, že keď chce prestavať milión, znamená to milión. Preto pri vstupe vznikla stena z luxferov, ktorá pôvodne vôbec v pláne nebola,“ dozvedáme sa z karlínskeho magazínu Pročne [2]. Na architektonickom návrhu spolupracoval podľa informácií Pamiatkového katalógu aj sám Jozef Volman [3]. Staviteľom bol český architekt a projektant Karel Bíbr.

Foto: archív Vily Volman
Foto: archív Vily Volman

Skvost českého funkcionalismu

Honosný objekt dokazuje, ako jeho tvorcovia veľmi dobre poznali vtedajšie európske trendy a dokázali ich spracovať do výnimočnej stavby. Dom sa vyznačuje jednoduchým a elegantným dizajnom. Jeho fasáda je prevažne biela s minimalistickými priečeliami a geometrickými tvarmi. Veľké okná prepúšťajú do interiéru dostatok prirodzeného svetla a vytvárajú spojenie medzi exteriérom a interiérom. Budova má obrovskú strešnú terasu s vetrolamami a záhonom a takmer z každej miestnosti je možné vyjsť na vonkajšie terasy. Aj interiér pokračuje v duchu funkcionalizmu s jednoduchými, ale efektívnymi dispozíciami priestorov. Vnútri nájdete bohatú mozaiku luxusných materiálov – mramor, chróm aj exotické drevo.

Rekonšrukcia trvala viac než 15 rokov, čakanie sa však vyplatilo. Foto: archív Vily Volman
Rekonšrukcia trvala viac než 15 rokov, čakanie sa však vyplatilo. Foto: archív Vily Volman

Objektu hrozilo strhnutie jedného krídla

Významný továrnik si ale krásu vily príliš neužil - zomrel v roku 1943 iba v 59 rokoch. Až do komunistického prevratu potom bývala vo vile jeho dcéra Ľudmila so svojím manželom, ktorá zároveň prevzala aj vedenie závodu. Po vysťahovaní rodiny komunistov získal areál národný podnik TOS Čelákovice. Budova následne slúžila na rôzne spoločenské akcie. V rokoch 1952 až 1990 sa tu nachádzala materská škôlka pre deti zamestnancov národného podniku. Potom sa objekt stal cieľom vyčíňania vandalov a postupne chátral.

„Pre mňa je stavba autentickým dielom, plným výtvarnosti a expresie. Na pohľad domom s jednoznačným konceptom a radom, vo vnútri uvoľnenou kompozíciou tvarov, materiálov a farieb, ktorá pracuje so svetlom ako štvrtým rozmerom. Tým ponúka v každú dennú dobu odlišný a jedinečný vnem priestoru,” dodáva architekt Marek Tichý pre web vily Volman [4].

Pri komentovanej prehliadke uvidíte aj spálňu slečny Ludi, ktorú zdobí perský koberec. Foto: archív Vily Volman
Pri komentovanej prehliadke uvidíte aj spálňu slečny Ludi, ktorú zdobí perský koberec. Foto: archív Vily Volman

V rekonštruovaných priestoroch to opäť žije

Život vile vdýchli až jej noví majitelia a rekonštrukcia vedená arch. Markom Tichým zo štúdia TaK Architects v rokoch 2012–2015. „Objekt sme s podporou vlastníkov v priebehu 10 rokov podrobili detailnému prieskumu s tímom historikov, reštaurátorov a špecialistov na netradičné technológie. Následne sme po zodpovednej diskusii s pamiatkarmi pripravili projekt opráv, ktorý sme po malých častiach postupne realizovali. Toto skladanie čriepkov a ich doplňovanie o časti stratené v histórii alebo vyžiadané dnešnou dobou bolo časovo nesmierne náročnou úlohou,“ dopĺňa architektonické štúdio TaK Architects [5]. Tento počin bol ocenený Cenou poroty v súťaži Stavba roku v kategórii rekonštrukcie. Za kurátorským vedením dokonca stojí jedna z dcér majiteľov a predsedníčka spolku Volmanova vila, Zuzana Kadlečková. V septembri 2022 sa vila pripojila do katalógu modernej architektúry Iconic Houses a otvorila návštevníkom prehliadkový okruh. V reprezentatívnych priestoroch sa môžete aj ubytovať alebo si ich prenajať.

Foto: archív Vily Volman
Foto: archív Vily Volman

Na znovuzrodenú pamiatku modernej architektúry sa môžete prísť pozrieť osobne – či už v rámci komentovaných prehliadok, besied, koncertov či divadelných predstavení. Majitelia tu organizujú aj „Spanie pod hviezdami“, ktoré kombinuje architektúru s gastronomickým zážitkom, jogou a hudbou [6].

Volmanova vila v Čelákoviciach je dokonalou ukážkou pocitového funkcionalizmu. Vďaka citlivej rekonštrukcii a usilovnosti ich nových majiteľov sa do budovy vrátil étos prvej republiky. Až budete mať cestu okolo Čelákovíc, nezabudnite sa tu zastaviť a prezrieť si klenot českej architektonickej histórie na vlastné oči.

Na znovuzrodenú pamiatku modernej architektúry sa môžete prísť pozrieť osobne.  Foto: archív Vily Volman
Na znovuzrodenú pamiatku modernej architektúry sa môžete prísť pozrieť osobne. Foto: archív Vily Volman

Zdroje:
[1]Vila Volman. Oficiální facebookové stránky vily. www.facebook.com/vilavolman
[2]MAREŠOVÁ, Gabriela: Pro pana továrníka. Vila Josefa Volmana patří po rekonstrukci k architektonické špičce. procne.hn.cz
[3]Volmanova vila. Památkový katalog. pamatkovykatalog.cz
[4]O vile. Vila Volman.www.vilavolman.cz
[5]Volmanova vila. Tak2022.www.tak2002.cz Prohlídky vily. Vila Volman.www.vilavolman.cz

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama