Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Účinné tienenie okien pomocou minimalistických screenov

Zverejnené: 10. 7. 2020

Energia, či už v podobe tepla, svetla alebo chladu, preniká do interiéru najviac cez okenné výplne. Dochádza tak k jeho prehriatiu, či naopak chladeniu. Riešením je exteriérová tieniaca technika. Ak si prajeme aj pri tieniacej technike zachovať vo vnútri svetelný komfort a zvonku estetický pohľad na dom, vhodnou voľbou je screen. Vyrieši problém s teplotou a prepustí pritom svetlo. Navyše sa vďaka svojmu vzhľadu, ktorý vytvára špeciálna tkanina, stane jedinečným architektonickým prvkom.

Screen - v našom prípade ide o produkt značky Minirol - je tieniaci prvok, ktorý ako súčasť fyzikálneho konceptu rieši v budovách svetlo, vzduch, energiu a umožňuje efektívnu tepelnú ochranu objektu či už v lete, tak aj v zime. Ak je umiestnený na vonkajšej strane okna, veľkú časť slnečného žiarenia odrazí, časť vo forme svetla prepustí dovnútra. Zvyšnú energiu, ktorú pohltí, potom vo forme tepla vyžaruje von aj do interiéru. Vďaka tomuto procesu screen znižuje letné teploty v miestnosti o 80 až 95 percent za súčasného vizuálneho komfortu. Tak znižuje náklady na chladenie domu až o 58 percent. V zime potom funguje ako tepelnoizolačný okenný prvok. A pritom umožňuje výhľad z okna von.

Tepelný komfort aj dostatok svetla

Teplotná pohoda v miestnosti je teda vďaka screenu zachovaná. Svetelná priechodnosť sa však u jednotlivých tkanín líši. Látka tvoriaca clonu je vyrobená zo sklenených či polyesterových vlákien a je potiahnutá vrstvou PVC. Možno zvoliť aj zatemňovací typ. Ak napríklad preferujete maximálny celoročný prísun denného svetla, voľte screen s čo najvyšším faktorom priepustnosti svetla, ktorý je v parametrických tabuľkách uvedený ako hodnota Tv (činiteľ prestupu svetla). Takéto riešenie je vhodné napríklad v učebniach (odporúčaná úroveň osvetlenia 400 lux), kanceláriách (500 lux) a najmä v ateliéroch (1000 lux). Vedľa materiálu ale ovplyvňuje mieru priesvitnosti aj farebnosť. Temnejšie odtiene úroveň osvetlenia znižujú. Screeny značky Minirol sú štandarde dostupné vo všetkých farbách palety RAL.

Ak vyberiete svetlú farbu, bude sa - na rozdiel od tmavých odtieňov - tiež menej zahrievať. Neodovzdá teda sálaním tepelnú energiu zo slnka ďalej sklenenej výplni okna, následne interiéru. Napomáha tak - v porovnaní s interiérovou tieniacou technikou, ktorá funguje iba ako ochrana pred oslnením - udržiavať tepelnú pohodu v dome. Oproti tomu tmavšie screeny poskytujú lepší vizuálny kontakt s exteriérom (je cez ne von lepšie vidieť) a navyše je možné v ich prípade ľahšie regulovať mieru oslnenia (možno jednoduchšie znižovať jasové kontrasty medzi rôznymi zónami).

Vysoký architektonický potenciál

Navyše nemožno opomenúť, že finálne prevedenie screenov poskytuje budove popri vynikajúcich tepelnoenergetických parametroch aj prepracovaný minimalistický dizajn. Ide o architektonický element dodávajúci budove jedinečnú tvár, dynamiku a pôvab. Ovládanie je možné zvoliť mechanické (na kľučku) či elektrické. Screen možno napojiť aj na inteligentnú domácnosť a jeho fungovanie môže byť tiež autonómne a založené na dátach pochádzajúcich zo slnečných, veterných a ďalších senzorov. Box, do ktorého je screen zarolovaný, je vyrobený z hliníka a je možné ho takzvane zaomietnuť.

Na záver

Ak si to zhrnieme, dôjdeme k jednoduchému záveru, že screeny vytvárajú ideálnu interiérovú klímu. Hoci tienia a chránia dom pred letnými prívalmi slnečného žiarenia (najmä pred tepelnou zložkou), prepúšťajú pritom dostatok svetla (a umožňujú jeho množstvo riadiť podľa aktuálnej potreby), aby bola vo vnútri zachovaná viditeľnosť bez potreby namáhania zraku. Navyše, ak sú screeny spustené, dovoľujú priehľad obyvateľov z domu von a umožňujú ponechať v noci otvorené okná, bez toho, aby boli spiace osoby obťažované náletmi hmyzu, pre ktoré je polyesterová tkanina ťažko prekonateľnou bariérou. V zime tento tieniaci prvok dopĺňa okno a napomáha zabraňovať prieniku chladu (neprenikne na sklenenú tabuľu a neochladzuje ju). V dôsledku toho všetkého screen znižuje spotrebu elektrickej energie (v súvislosti s obmedzenou prevádzkou klimatizácie či vykurovacieho systému).

Súvisiace články:

Screeny - elegancia a účinná ochrana pred zimou aj letnou horúčavou
Minirol Screen - moderné tienenie pre váš domov
Ochrana proti hmyzu - aké sú možnosti

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama