Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Úvod do sveta paluboviek

Zverejnené: 2. 3. 2023

Palubovka, dlážkovica, terasovka – pod týmto názvom poznáme podlahu vyrábanú z brúseného sušeného dreva. Palubovky ale môžete využiť aj inak a vytvoriť tak zaujímavý interiér. Ak sa rozhodnete k nákupu paluboviek, mali by ste vedieť, čo presne pre váš projekt potrebujete.

Palubovkové obklady sú úzke dosky rôznej dĺžky a hrúbky vyrobené z dreva. Vonkajšia pohľadová strana je frézovaná do rôznych profilov, na rubovej strane sa pero a drážka. „Používajú sa ako pohľadový obkladový materiál na stropy a steny v interiéri, vonkajší obkladový materiál či ako materiál na podlahy. Predávajú sa v rôznych triedach akosti, ktoré sa od seba odlišujú kvalitou, účelom a aj cenou,“ hovorí odborník z oddelenia stavebnín v marketových predajniach Hornbach, Richard Klička.

Palubovkové profily, dĺžky a hrúbky

Palubovky, sú zvyčajne dostupné v dĺžkach 2, 3, 4 alebo 5 metrov. Ich šírka je udávaná vrátane pera. Hrúbka sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 12 až16 mm, pri podlahových palubovkách je to 20 až 40 mm. Sušia sa za veľmi prísnych podmienok, vďaka čomu sú tvarovo stále. Vlhkosť sa podľa predpísanej normy STN pohybuje na 12 ± 2 %.

Spomedzi profilov je azda najznámejší klasický tatranský profil, ale v sortimente nájdete napríklad aj zrubový, saunový či vzhľad starého dreva. Tatranský profil bol kedysi mimoriadne obľúbenou interiérovou voľbou rodinných domov vo vinohradníckych oblastiach či na dedinách. Dnes sa bežne uplatňuje aj v modernom interiérovom dizajne. Zrubový profil sa vyznačuje svojim pologuľatým tvarom, ktorý imituje guľatinu. Tento profil nájde využitie predovšetkým v exteriéri, a to predovšetkým ako fasádny obklad na chaty, alebo záhradné domčeky.

Povrchová úprava

Na povrchovú úpravu paluboviek sa zvyčajne používajú náterové prostriedky na báze olejov a voskov. Je to preto, že umožňujú drevu "dýchať", nepraskajú a zároveň je ich obnova veľmi jednoduchá. „Mimoriadne dôležitá je povrchová úprava pred montážou, aplikuje sa z lícovej aj rubovej strany paluboviek. Úpravy sa vykonávajú pomocou lazúr starostlivo vybraných podľa spôsobu použitia a typu obkladu. V exteriéri sa používajú lazúry s ochrannými prostriedkami proti hmyzu, plesniam, hubám a tiež s účinnými UV filtrami, ktoré predĺžia životnosť dreva. V interiéri sa odporúča používať nátery bez fungicídov čiže prostriedkov proti plesniam a hubovitým chorobám, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé,“ vysvetľuje Richard Klička.

Výnimkou sú podlahové palubovky, ktorých povrch sa upravuje až po montáži, v závislosti od druhu dreva a aj miesta použitia. Na vonkajšie terasy sa zvyčajne volia tvrdé exotické drevá, ktoré dokážu lepšie odolávať poveternostným podmienkam. Ochranné náterové prostriedky by mali byť na báze olejov a voskov, určené pre danú drevinu. Pozor treba dávať pri mäkkých drevinách, ako je borovica či smrek. Na tieto podlahy sa používajú elastické laky na mäkké drevo. Pred kúpou ale dobre zvážte, či je palubová podlaha z mäkkého dreva tou správnou voľbou pre pochôdzne časti interiéru. Ani tie najkvalitnejšie nátery totiž nedokážu dokonale ochrániť mäkké povrchy pred mechanickým poškodením.

Kvalitatívne triedy

Podľa normy sa palubovky delia do troch základných tried (A, B, C), ktoré je možné medzi sebou tiež kombinovať (AB, BC). Kvalita sa vzťahuje na lícovú stranu dosky.

Trieda A

Ide o najvyššiu kvalitu a vyznačuje sa dizajnom takmer bez defektov a hrčí. Sú určené pre všetky obytné priestory, kde sa vyžaduje dokonalá estetika. Absolútne dokonalý vzhľad nie je, samozrejme, pri prírodných materiáloch, akým je drevo, možné dosiahnuť. Norma v tejto triede povoľuje čierne uzly do veľkosti 5 mm, ktoré ale nesmú tvoriť skupinu. „V dreve sa môžu vyskytovať zdravé uzly do 10 % šírky dreva. Uzol by sa mal nachádzať viac ako 3 centimetre od okraja. Uzly sa môžu vyskytovať najviac na 10 % dielov. Problémom nie sú ani čiastočne zrastené uzly, krídlové uzly alebo hrče s kôrou. Hrče však nesmú vypadávať,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Dôležitým faktorom je zakrivenie na pere a drážke, ktorý pri triede A musí umožniť jednoduché zostavenie dielov k sebe. „Trieda kvality A absolútne nepovoľuje plesne a huby, či akékoľvek poškodenie hmyzom. V žiadnom prípade tu nemôžu byť stopy po prekladoch, sfarbenie na lícnej strane, trhliny na rubovej strane alebo odlupčivé trhliny. Vylúčené sú aj prenikajúce trhliny,“ upozorňuje Richard Klička.

Trieda B

Má miernejšie kritériá, a preto hodí do priestorov, kde funkčnosť prevažuje nad estetikou. Povolené sú zdravé rastlé hrče, čiastočne zrastené uzly, uzly s kôrou, krídlové uzly a nezrastené uzly do 10% + 50 mm. „Objaviť sa môžu aj vypadané hrče alebo diery po uzloch, ktoré ale nesmú presiahnuť rozmer 15 mm. Povolené sú aj čelné trhliny, slabšie zafarbenie. Napadnutie hubami a hmyzom je aj pri tejto triede absolútne vylúčené,“ dodáva odborník.

Trieda A/B

Kvalitatívna trieda A/B je tvorená zo 40 % triedou A a 60 % triedou B. Zvyčajne sú to palubovky z odolnejších druhov dreva, ktoré dobre odolávajú poveternostným podmienkam, a používajú sa preto ako fasádne prvky.

Trieda C

Do tejto triedy patria všetky palubovky, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené kritériá. To ale neznamená, že materiál má podpriemernú kvalitu. Aj palubovky triedy C musia vyhovovať účelu, na ktorý sú určené. To znamená, že aj táto akosť musí spĺňať minimálne normové požiadavky na materiál vhodný na obloženie. Zvyčajne sa tieto palubovky používajú ako základ pre podlahy.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Shutterstock, Hornbach

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama