Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

V malebnej českej obci spoliehajú na propán

Zverejnené: 10. 10. 2022

Je známe, že vykurovanie plynom patrí medzi energeticky najúčinnejšie spôsoby. Nielen z hľadiska výhrevnosti, ale aj z pohľadu ochrany životného prostredia. Lenže čo ak v obci prípojka zemného plynu chýba? Riešením môže byť zásobník plynu na kvapalný propán.

Propánom je vykurovaný obecný úrad aj susedná budova so 14 bytmi, lekárskou ordináciou a knižnicou.

V Českej republike je zhruba 20 percent obcí stále bez prípojky zemného plynu ( u nás na Slovensku je to podobne, splynofikovaných je nejakých 77 % obcí). Ide predovšetkým o malé obce do piatich tisíc obyvateľov, ktorých rozpočty sú „napäté ako struna”. Akékoľvek investície je preto potrebné veľmi starostlivo zvažovať. A keď už sa do nejakej obec pustí, musí priniesť významnú úsporu. Jednou z častých tém býva vykurovanie obecných domov, či už sú to mestské úrady, obecné byty, alebo napríklad domovy pre seniorov.

Malebná dedinka neďaleko Nových Hradov riešila podobný problém už pred niekoľkými rokmi. Vzhľadom na to, že prípojka zemného plynu je tu, mierne povedané, v nedohľadne, nezostalo nič iné ako zvoliť inštaláciu zásobníkov na kvapalný propán. Nedávno, po niekoľkoročnej prevádzke, však došlo k zmene dodávateľa. Nižšia cena a kvalitnejší servis, ktoré nový dodávateľ poskytol, pritom neboli jedinými dôvodmi, prečo k tomu došlo. Výber dodávateľa plynu treba vždy starostlivo zvážiť, zistiť si referencie o inštaláciách, cenách či kvalitách plynu a tiež venovať pozornosť navrhovanej zmluve. Obce alebo obecné domy často volia prenájom zásobníkov, čo je v mnohých ohľadoch výhodné. V našom „príbehu” obec vykuruje propánom obecný úrad a susednú budovu, v ktorej je 14 bytov, lekárska ordinácia a knižnica.

V obci neďaleko Nových Hradov došlo nedávno k zmene dodávateľa propánu. V súčasnosti ich zásobuje Tomegas, firma ktorá takisto dodala potrebné zásobníky na plyn.
V obci neďaleko Nových Hradov došlo nedávno k zmene dodávateľa propánu. V súčasnosti ich zásobuje Tomegas, firma ktorá takisto dodala potrebné zásobníky na plyn.

Rýchlosť inštalácie a prvotriedny servis

Od polovičky roku 2019 si obec vybrala ako dodávateľa firmu Tomegas z Milevska, ktorá sa distribúciou technických plynov zaoberá už od roku 1992. Počas veľmi krátkej doby bolo všetko zariadené, boli inštalované štyri nové zásobníky a navyše bol pri obecnom úrade vymenený starý kotol za nový, ktorý priniesol ďalšiu významnú úsporu navyše. Obecnému rozpočtu vyhovuje nielen cenová politika spoločnosti Tomegas, ale takisto aj servis, ktorý poskytuje. V prenájme zásobníkov sú totiž zahrnuté aj revízie. Zásobníky sa plnia v priemere štyrikrát do roka. Dopĺňanie plynu si môže obec strážiť sama alebo si objednať celkom automatickú prevádzku, o ktorú sa stará dodávateľ, to znamená firma Tomegas.

O propáne a zásobníkoch

Výhody propánu sú na prvý pohľad zrejmé. Jednak sa môžete spoľahnúť na vysokú výhrevnosť a jednak je jeho distribúcia veľmi jednoduchá. V kvapalnom stave sa distribuuje pomocou autocisterien, pričom naplnenie jedného zásobníka trvá pár minút - samozrejme s ohľadom na veľkosť nádrže. Spoločnosť Tomegas ponúka niekoľko variantov, ale najčastejšie je využívaný zásobník s objemom 4,85 m³.

Zásobník na kvapalný propán je možné inštalovať nad zemou, alebo ho umiestniť pod zem, prípadne zvoliť kompromis. Spaľovaním propánu, ktorý je tvorený iba uhlíkom a vodíkom (C3H8), nevzniká prach ani popol a teda nedochádza k znečisteniu ovzdušia. To je určite dobrá vizitka predovšetkým pre obce, ktoré ležia v chránených krajinných oblastiach. Za zmienku tiež stojí aj skutočnosť, že na rozdiel od niektorých typov tepelných čerpadiel nezaťažuje vykurovanie plynom žiadnym hlukom svoje okolie. Vykurovanie propánom možno teda označovať za jedno z najekologickejších spôsobov vykurovania vôbec. Dodajme, že Tomegas venuje veľkú pozornosť aj kvalite plynu, ktorý z drvivej väčšiny pochádza z nemeckých rafinérií, čo je ďalší bod k dobru.

Čítajte tiež:

Autor: : Ing. Ivan Sklenář
Foto: Archív firmy Tomegas
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama