Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Vínovka - tvarovka nielen na výstavbu úložísk fliaš

Zverejnené: 27. 4. 2019

Tehlové tvarovky alebo inak nazývané vínovky patria k špeciálnym tvarovkám a majú širšie uplatnenie než len vo vinárskych prevádzkach. Vínovka 1 l, ako znie jej presný názov, nachádza svoje uplatnenie tiež v bytovej, domovej alebo záhradnej architektúre.

Vínovky jednoducho nachádzajú uplatnenie v novostavbách aj pri rekonštrukciách domov, v záhradách a interiéroch. Popri tradičnej výstavbe úložísk fliaš vo vínnych pivniciach vínovky poslúžia pri výstavbe odkladacích priestorov rôznych formátov a prevedení. Inou aplikáciou môže byť rôzne rozdeľovacie steny či polosteny, ktoré ponúkajú nielen priehľadnosť, ale tiež významnú a často potrebnú hodnotu v podobe prevetrávania.

Murovanie z vínoviek

Murivo z vínoviek zhotovíte jednoducho a s výborným výsledkom. Odporúčame pritom rešpektovať nižšie uvedený postup. Vyhnete sa tak chybám, ktoré možno nemajú zásadný vplyv na technickú kvalitu prevedenia, tj. tuhosť a pevnosť muriva z vínoviek. Mohli by ale nepríjemne ovplyvniť remeselnú čistotu prevedenia.

• Vínovky sa vymurovávajú s priebežnou zvislou škárou (nie na väzbu). Pri murovaní sa ukladajú jednotlivé tvarovky tak, ako boli vyrábané, vrchná časť musí byť hore. Spodná časť sa pozná podľa otlačku od výrobných podložiek a je vždy nepatrne širšia.
• Pred zamurovaním sa tvarovky musia namočiť do čistej vody. Malta má potom významne lepšiu priľnavosť k tehlovému črepu a nielen to. Tehlové póry sa zaplnia vodou, takže potom nedochádza k vsakovaniu malty a k nevhodnému zafarbeniu od vápenocementového pojiva.
• Konzistencia malty musí byť taká, aby sa udržala hrúbka škáry cca 15 mm. Väčšia hrúbka škáry je potrebná pre vyrovnanie nepresností v tolerancii rozmerov. Pri väčších dĺžkach múrikov (stien) je potrebné ukladať do škár 1 až 2 oceľové výstužné drôty v priemere 5,5 až 6 mm s prípadným prepojením do stĺpikov.
• Vlastné maltovanie sa vykonáva medzi 2 drevené latky umiestnené po okraji muriva, medzi ktoré sa nanáša malta. Pred ukladaním vínoviek sa tieto latky odstránia. Pri murovaní je potrebné dbať na to, aby lícový povrch nebol zbytočne znečistený maltou, prípadne škárovacou hmotou, pretože následné čistenie je náročnejšie.
• Základ musí byť poriadne izolovaný proti zemnej vlhkosti. Škárovanie sa robí následne po vymurovaní pomocou cementovej malty, čistého cementu, prípadne iných vhodných škárovacích hmôt s pomocou oceľovej škárovačky.
• Po vyšpárovaní sa môže povrch vínoviek očistiť nahrubo oceľovou kefou, prípadne omyť vodou.

Záver

Vínovka 1 l, ktorú sme popísali v tomto článku, je svojim spôsobom celosvetový unikát. Dáva nové úžitkové hodnoty a nesie zaujímavé zdelenie. Že nastáva doba, kedy domáca či dokonca bytová vinotéka, ktorá obsiahne radovo stovku fliaš, prestala byť utópiou a je ľahko realizovateľná. Iným zdelením je, že vínovka ponúka na riešenie priestoru novú architektonickú dimenziu, ktorá vlastne nemusí s vínom vôbec súvisieť. Dokáže rozčleniť priestor, bez toho, aby sme ho museli rozdeľovať na izolované miestnosti. Tento neustály rast entropie mnoho ľudí desí, ale príroda bez neho nevie pracovať a architektúra z neho žije.

Tabuľka: Vínovka 1 l - technické údaje

Súvisiace články:

Záhradná klenutá pivnica
Klenuté pivnice

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama