Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Výber pivničných a spojovacích dverí. Na čo si máme dávať pozor?

Zverejnené: 18. 12. 2019

Keď zariaďujeme alebo rekonštruujeme dom, myslíme pri výbere dverí hlavne na kvalitu tých vchodových a interiérových. Máloktorý staviteľ však pomyslí aj na to, že dvere vedúce do garáže či iných častí domu sú ešte dôležitejšie.

Pravda, tu sa ani toľko nemeria estetika, ako skôr funkčnosť. Záleží, kde presne dvere majú byť použité a na aký účel. Podľa toho je potrebné posudzovať, aké majú protipožiarne vlastnosti, ako izolujú, ako sú zvukotesné a aký majú stupeň bezpečnosti. Pritom dvere do garáží či pivníc sú štatisticky najviac vystavené útokom zlodejov. Úplne opodstatnene si myslia, že za týmito dverami môžu nájsť všeličo speňažiteľné. To však na takéto dvere kladie nárok, že by mali spĺňať bezpečnostnú triedu RC2. To znamená, že by takéto dvere mali vydržať odolávať priemerne vybavenému zlodejovi aspoň tri minúty. Podľa štúdií, z ktorých spoločnosť Hörmann vychádza, bežná krádež trvá práve tri minúty. Ak pokus o vlámanie nevyjde, páchateľ úsilie väčšinou po troch minútach vzdá, aby nebudil pozornosť a neriskoval dolapenie.

Ďalším dôležitým kritériom pri rozhodovaní je, nakoľko sú dvere schopné udržať teplo. V pivnici alebo v garáži býva chladnejšie ako v obývacej izbe, preto sa neoplatí izolačné schopnosti dverí podceňovať. Treba brať do úvahy ako izoluje krídlo, zárubňa, prah a ako sú dvere utesnené. Ak by sme tieto vlastnosti previedli na konkrétny produkt: u firmy Hörmann je voľba jasná. Ak sa kladie dôraz na bezpečnosť aj tepelnú nepriepustnosť, potom možno odporučiť bezpečnostné dvere KSI Thermo46. Ak dvere oddeľujú nevykurované miestnosti, potom stačia bezpečnostné dvere KSI 40 so stupňom odolnosti RC2.

Odkiaľ a kam dvere vedú?

Pred výberom dverí je vždy potrebné presne určiť, odkiaľ a kam dvere povedú (vedú). Potom až dvere vyberať.

Vchod z obytných priestorov do pivnice

Schody do pivnice a priestorov na bývanie by mali byť oddelené dverami, ktoré dobre izolujú. Sem sa hodia dvere MZ Thermo 46, ktoré izolujú až o 49% lepšie ako bežné viacúčelové dvere.

Prechod z garáže do pivnice

Sem patria protipožiarne dvere. Mali by mať parametre T30 - teda udržať oheň aspoň 30 minút. Oceľové dvere Hörmann H3D tento parameter spĺňajú, zároveň je možné ich dodať aj utesnené proti dymu a hluku. Tak sa dá chrániť proti splodinám a hluku zo štartujúceho auta.

Vchod z garáže do obytného priestoru

Ak napríklad dom nie je podpivničený a garáž priamo susedí s obytnými miestnosťami, je tu nevyhnutné, aby použité dvere boli protipožiarne. Oceľové dvere WAT 40 sú nad rámec protipožiarneho štandardu T30 a je možné si ich zaobstarať už s utesnením proti dymu, čo je vzhľadom k blízkosti obytných priestorov žiaduce.

Vchod do kotolne

Podľa kotolne spoznáte majstra. Zvlášť v starších domoch je vstup do kotolne neuralgické bod. Kotol, vykurovací olej alebo zložené uhlie môžu ľahko rozpútať požiar alebo prispieť k jeho šíreniu. Tu sa dá odporučiť montáž protipožiarnych oceľových dverí H8-5. Okrem toho dvere majú vynikajúce termoizolačné vlastnosti a utlmia aj prípadné zvuky, ktoré vydáva kotol alebo automatické prikladanie. Aj tieto dvere sa dodávajú v prípade požiadavky ako utesnené proti dymu.

Dvere v pivnici

Málokto má pivnicu ako jeden priestor. Väčšinou je tam viac miestností, do ktorých sa vstupuje - dverami. Väčšinou to sú dvere, od ktorých žiadny nadštandard nepotrebujeme - protipožiarne byť nemusia, izolovať tiež nemusia a na hlučnosť sa nehľadí. Tam stačia viacúčelové dvere MZ alebo dvere ZK. Sú to dvere vyznačujúci sa svojou kvalitou a "nezničiteľnosťou".

Všetky dvere od spoločnosti Hörmann je možné dostať v 16 farbách alebo RAL. Na výber je aj 7 dekorov v imitácii dreva alebo titán metalický dekor.

Súvisiace články:

Interiérové dvere a novinky

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama