Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Výber tepelného čerpadla – aké čerpadlo je vhodné pre vašu domácnosť?

Zverejnené: 13. 9. 2021

Tepelné čerpadlá sú v posledných rokoch stále preferovanejším spôsobom vykurovania. Reč je či už o zariadeniach určených pre novostavby, tak aj o tých, ktoré nájdu uplatnenie pri rekonštrukcii budov či revitalizácii vykurovacích systémov. Ide o štátom podporovanú formu vykurovania, ktorá je schopná ušetriť svojim užívateľom nemalé peniaze. Aké čerpadlo je ale vhodné pre vašu domácnosť? Prinášame zoznam piatich kľúčových oblastí, na ktoré by ste sa mali pri výbere tepelného čerpadla zamerať.

Technici dodávateľskej spoločnosti môžu čerpadlo nastavovať individuálne alebo v prípade prepojenia zariadení s wi-fi i na diaľku a rýchlejšie tak diagnostikovať prípadné poruchy. Foto: I AM NIKO

Typ čerpadla

Tepelné čerpadlá sa rozdeľujú podľa spôsobu získavania tepla z okolitého prostredia. Najpredávanejším typom sú dnes tepelné čerpadlá vzduch/voda. Ako napovedá označenie, na vykurovanie a ohrev TÚV je použité teplo získané z vonkajšieho vzduchu. Medzi ďalšie systémy patria napríklad zem/voda (zdrojom tepla je zemný kolektor/geotermálny vrt), voda/voda (využívajú sa dve studne, výnimočne povrchová voda) a vzduch/vzduch, čo sú z užívateľského pohľadu klimatizácie, ktoré vedia chladiť aj vykurovať.

Výkon

Poddimenzovanie výkonu čerpadla znamená, že tepelné čerpadlo nebude v mnohých situáciách schopné dodať dostatočné množstvo tepla, ohriať vodu na požadovanú teplotu a podobne. Ide o kritický parameter, ktorý vychádza z technického prevedenia stavby. Dôležité pre správnu voľbu tepelného čerpadla sú informácie o tepelnej strate budovy, ktorú u nových budov nájdete v takzvanom energetickom štítku budovy. U starších budov často chýba dokumentácia, podľa ktorej možno plnohodnotne postupovať, ale skúsený technik je schopný po prehliadke budovy odhadnúť potrebný výkon. „Tepelné straty budovy sú kritickým parametrom. Pokiaľ má dom tepelnú stratu 12 kW, čerpadlo s výkonom 9 kW ho jednoducho nevykúri,” vysvetľuje Radek Vanduch zo spoločnosti Panasonic Heating & Cooling.

Nežiaduce je tiež predimenzovanie výkonu tepelného čerpadla. Aj keď sú moderné čerpadlá vybavené invertným kompresorom, ktorý výkon prispôsobuje okolitým podmienkam a aktuálnym požiadavkám na vykurovanie, predimenzovanie môže viesť k ich cyklovaniu. To je však vzhľadom na životnosť tepelného čerpadla nežiaduce.

Nežiaduce je poddimenzovaniu, tak aj predimenzovanie výkonu tepelného čerpadla. Foto: GSPhotography
Nežiaduce je poddimenzovaniu, tak aj predimenzovanie výkonu tepelného čerpadla. Foto: GSPhotography

Parametre čerpadla

Kľúčovými parametrami sú vykurovací faktor COP a koeficient energetickej účinnosti EER, ktoré indikujú účinnosť čerpadla v režimoch vykurovania, respektíve chladenia. Čím je ich hodnota vyššia, tým je dané zariadenie energeticky účinnejšie. COP uvádza, koľkokrát viac tepla systém vyprodukuje na dodanú jednotku elektrickej energie. „COP 2,5 napríklad znamená, že z 1 kW dodanej elektrickej energie vyrobí tepelné čerpadlo 2,5 kW tepla,” vysvetľuje Vanduch. Oproti tomu EER udáva efektivitu chladenia danej jednotky tepelného čerpadla, teda ako veľký chladiaci výkon je schopné vyrobiť z 1 kW elektriny.

Celoročná prevádzka

V nedávnej dobe sa medzi udávané parametre zaradili SCOP (sezónny vykurovací faktor) a SEER (priemerná ročná sezónna účinnosť). „Jedná sa o vypočítaný priemerný vykurovací faktor za celú vykurovaciu sezónu pri štandardizovaných prevádzkových a klimatických podmienkach. Vo výpočte sú teda zahrnuté zmeny podmienok v priebehu celého roku,” hovorí Vanduch.

Európska smernica však stanovuje výrobcom možnosť uvádzať dosiahnuté hodnoty v rozpätí od –2 do –10 °C. Preto sa SCOP môže medzi rovnako výkonnými modelmi rozdielnych značiek významne líšiť podľa zvolenej metodiky. Predajca by vám tak mal byť schopný poskytnúť informáciu o garantovanej teplote vody a pri akej vonkajšej teplote prebehlo meranie. V praxi sa jedná väčšinou o teploty 0, –5 alebo –10 °C.

Tepelné čerpadlo získava energiu z okolitého prostredia, napríklad z geotermálnych vrtov či zo zemných kolektorov. Foto: Štúdio Harmony
Tepelné čerpadlo získava energiu z okolitého prostredia, napríklad z geotermálnych vrtov či zo zemných kolektorov. Foto: Štúdio Harmony

Užívateľský komfort a ovládanie

Pozornosť venujte aj doplnkovým funkciám, ako sú časovača, nočný režim, automatický reštart pri výpadku prúdu, diaľkové ovládanie, možnosti napojenia na systém inteligentného tzv. smart domu alebo monitoring cez internet a podobne. Mnohé tepelné čerpadlá sú ovládateľné aj diaľkovo cez smart telefón, moderné aplikácie umožňujú tiež sledovať aktuálnu spotrebu energie.

Výhodou prepojenia tepelného zariadenia s wi-fi je možnosť vzdialeného prístupu technikov servisnej spoločnosti. Tí tak môžu aj bez vlastnej fyzickej prítomnosti na diaľku nastavovať vykurovacie a chladiace systémy a diagnostikovať prípadné poruchy. Vďaka tomu sú ušetrené náklady majiteľov čerpadiel, pretože čerpadlo je vždy ľahko nastavené tak, aby fungovalo maximálne efektívne a ekonomicky.

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama