Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Výhody výstavby s jednovrstvovým murivom

Zverejnené: 14. 10. 2022

Po dlhé roky sa v stavebníctve hromadne zatepľovali obálky budov, aby mohli dosiahnuť lepšie tepelnoizolačné parametre. Tehliarsky priemysel však technologickým vývojom dospel tehlovému bloku, ktorý žiadnu dodatočnú tepelnú izoláciu nevyžaduje. Vynikajúci tepelný odpor však zďaleka nie je jediným pozitívom jednovrstvového obvodového muriva.

Nízkoenergetický dom. | Zdroj: HELUZ

Výhody č. 1: Tehla s najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami

Tehla má ako materiál rokmi preverenú trvácnosť a životnosť. Medzi stavebnými materiálmi je teda jednoznačne rozumnou investíciou, najmä v dnešných turbulentných časoch. Spoločnosť HELUZ však posunula vývoj tehly o krok ďalej, keď na trh priniesla brúsené tehly FAMILY.

Prepracovaním geometrie tehlového bloku sa podarilo minimalizovať prestup tepla a zároveň zachovať vysokú pevnosť materiálu. Vďaka tepelnému odporu (R) 7,00 m2K/W možno tehly z radu FAMILY využiť aj na zhotovenie jednovrstvového obvodového muriva – z tohto hľadiska vykazujú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na slovenskom trhu.

Výhoda č. 2: Tehla, ktorá nevyžaduje zateplenie

Prelom vo výstavbe priniesli aj brúsené tehlové bloky HELUZ FAMILY 2in1, súčasťou ktorých je zabudovaná tepelná izolácia vo forme guľôčkového polystyrénu. Vďaka výplni dosiahli tehly o 40 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, avšak, so zachovaním potrebnej paropriepustnosti.

Možno ich teda bez obáv využiť ako jednovrstvové obvodové murivo, ktoré bude dýchať, zachová zdravú mikroklímu v interiéri a súčasne nahradí až 36 cm tepelnej izolácie. S bezkonkurenčným tepelným odporom (R) 9,19 m2K/W sú tehlové bloky FAMILY 2v1 vhodné aj pre domy v nulovom štandarde.

Brúsená tehla HELUZ FAMILY 2in1 plnená izoláciou a brúsená tehla HELUZ FAMILY 50 | Zdroj: HELUZ
Brúsená tehla HELUZ FAMILY 2in1 plnená izoláciou a brúsená tehla HELUZ FAMILY 50 | Zdroj: HELUZ

Výhoda č. 3: Tehla, ktorá znižuje riziko vád na stavbe

Izolácia je do tehly integrovaná, čo znamená, že je dobre chránená samotnou keramikou. Vďaka tomu preskočíte jeden technologický krok pri výstavbe a napriek tomu získate masívnu, stabilnú a bezpečnú konštrukciu s vysokou požiarnou odolnosťou a vynikajúcim tepelným odporom.

„Okrem toho, s jednovrstvovým murivom výrazne znížite riziko vzniku rozličných konštrukčných vád, ktoré môžu jednak obmedziť tepelnoizolačné vlastnosti samotného materiálu, jednak predražiť celú stavbu dodatočnými opravami,“ podotýka Oliver Kapci, technický poradca spoločnosti HELUZ.

NÁŠ TIP

Na vonkajšej strane jednovrstvového muriva obálky domu možno použiť ľahčené, prípadne tepelnoizolačné omietky, ktoré zabezpečia ochranu samotného muriva a postarajú sa aj o estetické stvárnenie finálnej vrstvy fasády.

Výhoda č. 4: Tehla, ktorá urýchľuje výstavbu

Ak sa pozeráte výlučne na cenu tehly, mali by ste si uvedomiť aj ďalší aspekt – znížením počtu technologických krokov jednovrstvové murivo výrazne urýchľuje proces výstavby a zároveň obmedzuje jeho náročnosť.

Navyše, označenie FAMILY 2in1 sa dnes vzťahuje na komplexné systémové riešenie obálky budovy v jednovrstvovej konštrukcii. To znamená, že okrem základného sortimentu tehlových blokov máte k dispozícii napríklad doplnkové tehly s integrovanou izoláciou, s ktorými ľahko vyriešite najrôznejšie stavebné detaily.

Systémové riešenie zahŕňa rôzne doplnkové tehly pre jednovrstvové murovanie, ale aj roletový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný. Zdroj: HELUZ
Systémové riešenie zahŕňa rôzne doplnkové tehly pre jednovrstvové murovanie, ale aj roletový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný. Zdroj: HELUZ

Výhoda č. 5: Tehla, s ktorou to zvládnete aj svojpomocne

Jednoduchosť celého riešenia jednovrstvového muriva však neovplyvňuje iba rýchlosť výstavby. Podstatne uľahčuje prácu aj skúseným murárskym majstrom. Zároveň umožňuje individuálnym investorom ušetriť tak, že si veľkú časť hrubej stavby zhotovia svojpomocne.

V čase, keď je na trhu nedostatok odbornej pracovnej sily, je to nesporná výhoda materiálu. Kladenie brúsených tehál určených pre jednovrstvové murovanie zjednodušuje aj ďalší technologický „výdobytok“ z dielne HELUZ – murovacia malta na tenkú škáru HELUZ SIDI.

Vopred pripravená malta sa nanáša hravo pomocou valčeka. Nie je teda potrebná miešačka, ani náročné rozrábanie zmesi s vodou.

O spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích systémov na našom trhu, ako jediná je rýdzo česká. Tradícia tejto rodinnej firmy spadá až do roku 1876, keď Jan Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a z vyťaženej hliny vypálil prvé tehly. Dnes má spoločnosť HELUZ výrobné závody okrem Dolného Bukovska ešte v Hevlíne a Libochoviciach, kde vyrába kompletný stavebný systém HELUZ zahrňujúci obvodové aj vnútorné tehlové bloky vrátane tehál s najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami na trhu radu HELUZ FAMILY 2in1 pre nízkoenergetické a pasívne domy. Spoločnosť HELUZ v roku 2017 na trh uviedla aj prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu sendvičovej skladby tehla-minerálna vlna-tehla so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 57 dB pri celkovej hrúbke 21 cm pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Revolučnou novinkou je tekutá, vopred pripravená silikátovo-disperzná malta HELUZ SIDI pre efektívnejšie murovanie, ktorá sa nanáša systémovým valčekom ako pri maľovaní. Novinkou roku 2020 je PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s variabilným vnútorným priestorom na umiestnenie vonkajšej tieniacej techniky, ktorý je určený pre jednovrstvové murivo z tehál HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1. Sortiment ďalej tvoria ploché preklady, keramické stropy, komínové systémy a špeciálne tvarovky.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama