Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Vylievaný polystyrén ako udržateľná izolácia základovej dosky novostavby rodinného domu

Zverejnené: 3. 8. 2021

V prvom diely nášho miniseriálu o podlahovej izolácii ThermoWhite v referenčnom objekte v Hradci Královom (ČR) sme popísali jej vyhotovenie v prvom nadzemnom podlaží, kde bol dôraz kladený najmä na elimináciu kročajového hluku, čo sa podarilo. V prízemí bol vylievaný polystyrén aplikovaný tiež, bol však zvolený produkt WD 70 R/N, ktorý predovšetkým výborne tepelne izoluje. Tento článok o tom pojednáva a bližšie sa zaoberá tiež vplyvom tejto technológie na životné prostredie v porovnaní so štandardnými polystyrénovými doskami.

Snímka zachytáva podlahu v prízemí, ktorého plocha je už úplne pokrytá tepelnoizolačným materiálom ThermoWhite.

Architekt, po dohode s investorom, navrhol na podkladovú železobetónovú dosku v prízemí domu v Hradci Královom aplikovať hydroizolačný SBS modifikovaný asfaltový pás s nosnou vložkou. Ako následnú termoizolačnú vrstvu zvažoval pôvodne inštalovať stabilizované dosky z grafitového penového polystyrénu (EPS 150 mm), nakoniec toto rozhodnutie zmenil a zvolil liaty polystyrén. Miesto kusových dosiek, ktoré by vyžadovali zložité rezanie a skladanie, došlo preto k jednoduchému vyliatiu tekutej izolačnej hmoty ThermoWhite (zloženej z polystyrénových guličiek zmiešaných s minerálnym spojivom tvoreným portlandským cementom a ďalšími aditívami).

Foto pred začiatkom inštalácie ThermoWhitu: Kuchyňa si žiada pokládku veľkého množstva káblov, ktoré je možné jednoducho uschovať do izolačnej hmoty ThermoWhite. Nie je pritom potrebné žiadne zložité rezanie ani zameriavanie.
Foto pred začiatkom inštalácie ThermoWhitu: Kuchyňa si žiada pokládku veľkého množstva káblov, ktoré je možné jednoducho uschovať do izolačnej hmoty ThermoWhite. Nie je pritom potrebné žiadne zložité rezanie ani zameriavanie.

Riešenie tepelnej izolácie členitých podlahových plôch

V prízemí sú situované všetky spoločenské priestory, bola tu navrhnutá tiež kuchyňa a to vrátane kuchynského ostrovčeka. Taktiež sa tu nachádza izba, ktorá v budúcnosti poslúži ako pracovňa a technická miestnosť. Aby všetky tieto priestory plnili svoju funkciu, vyžiadalo si to inštaláciu rozsiahlej a početnej kabeláže, ktorá, hoci bola starostlivo zmotaná a uložená najmä po stranách miestnosti, zaberala veľkú časť plochy a narušovala predstavy o dokonalej rovine pripravenej k pokládke izolácie. Zvolená tekutá (ale zároveň súdržná) izolačná hmota ThermoWhite preto v referenčnom dome poslúžila, okrem iného, ako vysoko efektívny nástroj, ktorým možno bez námahy a rýchlo zaizolovať celú plochu podlahy. Potrebné bolo iba počiatočné premeranie miestností rotačným laserom, aby bola dodržaná rovinnosť, ďalej prevedenie ohraničenia priestoru, kde bude uložený krb priamo na železobetónovú dosku bez spodnej izolácie a nakoniec kontrola roviny liateho materiálu s pomocou vodováhy. Všetka kabeláž je teraz - po vyliatí hmoty - uschovaná v podlahe, nie je preto potrebné inštalovať prídavné lišty a hyzdiť nimi moderný interiér.

Po vyliatí hmoty na podlahu prichádza na rad jej ľahké roztiahnutie po okrajoch miestnosti a udusaniu
Po vyliatí hmoty na podlahu prichádza na rad jej ľahké roztiahnutie po okrajoch miestnosti a udusaniu

Tepelno-izolačná hmota pre vyšší stupeň zaťaženia

V prízemí použitý produkt ThermoWhite WD 70/R je minerálne viazaná teplotná a zvuková izolácia, ktorá je využívaná do priestorov, pri ktorých sa predpokladá bežný až vyšší stupeň zaťaženia. Ide o rozšírenie výrobku WD 100 R s čerstvo napeneným EPS granulátom, ktorý ponúka predovšetkým vylepšené izolačné vlastnosti, ale aj slušný útlm kročajového hluku. Materiál, namiešaný priamo na stavbe a do interiéru dopravovaný hadicou s výsledkom v podobe čerstvej podlahovej liatej hmoty, je ideálnou spodnou vrstvou pod systém podlahového vykurovania nielen v "našej" stavbe. Bezchybne vodorovný a homogénny povrch izolácie umožňuje rovnomernú teplotu ohrevu poteru v hornej časti podlahového súvrstvia a zabraňuje tak rôznym rozťažnostiam s dôsledkom v podobe vzniku trhlín, ktoré sú u cementových poterov častým problémom. Dodajme, že okrem betónu je možné ako ďalšiu vrstvu na ThermoWhite inštalovať tiež suchú podlahu. Eventuálne je možné vylievaný polystyrén prispôsobiť aj podkladu v rôznej hrúbke.

Podlaha s vykurovaním

Na liatu podlahovú vrstvu ThermoWhite boli v ďalšom kroku položené vykurovacie rohože a káble pre elektrické poloakumulačné podlahové vykurovanie ECOFLOOR, ktoré sa vyznačujú popri inom aj jednoduchou a rýchlou inštaláciou, takže sú vhodné najmä pre systémy hlavného vykurovania.

Následne boli vykurovacie rohože s káblami zaliate finálnou tekutou vrstvou anhydritu. To je materiál na báze sadry (síran vápenatý, CaSO4), ktorý sa realizuje dodávateľsky, v našom prípade v podaní firmy MFC - MORFICO. Tá realizovala liatu anhydritovú nosnú podlahovú vrstvu pre dvojpodlažný rodinný dom v priebehu necelých dvoch hodín. Proces zrenia tejto podlahy je ale dlhší: surová anhydritová podlaha sa po "mokrom" vytvrdnutí (dom je dva dni utesnený a nevetraný) a následnom vyschnutí (pri naopak intenzívnom vetraní) stane platformou pre jej pohľadovú úpravu (dlažba, linoleum, vinyl a ďalšie pohľadové povrchy).

Po ThermoWhite nasledovalo položenie vykurovacích rohoží s káblami.
Po ThermoWhite nasledovalo položenie vykurovacích rohoží s káblami.

Ekológia, recyklácia a maximálne využitie priestoru

Ľudia akceptujú dôležitosť energetickej účinnosti stavieb, legislatíva sprísňuje štandardy a normy vyžadujú riešenie so znižujúcou sa spotrebou energie a rastúcim podielom obnoviteľných zdrojov. S tým súvisí potreba alebo nevyhnutnosť aplikovať pri výstavbe riešenia, ktoré umožnia prevádzku temperovaných stavieb ideálne bez energie z uhlia, ropy a iných neobnoviteľných zdrojov.

A presne to ponúka ThermoWhite. Ten okrem toho, že šetrí čas a financie, je tiež ekologický - z väčšej časti sa skladá z drveného recyklovaného expandovaného polystyrénu, ktorého dopad na životné prostredie je výrazne nižšie ako dopad výroby nových EPS dosiek. Inštitút odpadového hospodárstva Univerzity prírodných zdrojov a aplikovaných vied o živej prírode vo Viedni potvrdil, že ThermoWhite vykazuje ekologickú rovnováhu a vysokú kompatibilitu so životným prostredím. Pri testoch bol okrem dopadov jeho výroby, kladený zreteľ aj na všetky procesy predchádzajúcej produkcie a inštalácie systému alebo aj postupy na nich nadväzujúce, napríklad na množstvo potrebného obalového materiálu, na vplyv dopravy daného materiálu na životné prostredie alebo na fakt, že pri inštalácii ThermoWhitu stačí aplikovať poter v menšej hrúbke než v prípade polystyrénových dosiek. Posledný spomínaný ukazovateľ hral významnú úlohu pri rozhodovaní majiteľa rodinného domu v Hradci Královom. Je všeobecne známe, že dnešní stavebníci často budujú svoje domy na veľmi malých pozemkoch, kedy je úspora miesta vysoko žiaduca.

ThermoWhite vykazuje ekologickú rovnováhu a kompatibilitu so životným prostredím.
ThermoWhite vykazuje ekologickú rovnováhu a kompatibilitu so životným prostredím.

Pri výrobe materiálu ThermoWhite dochádza k:

• o 75 % nižšej spotrebe fotochemického ozónu,
• o 54 % nižšej spotrebe primárnej energie,
• o 21 % nižšej produkcii CO2,
• o 14 % nižšej spotrebe vody,
• o 12 % nižšej spotrebe zdrojov.

Ako prídavok je potrebné dodať, že sa jedná o 100% recykláciu polystyrénového odpadu.

Autor: Bc. Helena Široká, RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Honza Hejhálek, Helena Široká, Jiří Hejhálek ml.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama