Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Výmena okien – ako ju správne realizovať a na čo si dať pri nej pozor

Zverejnené: 3. 11. 2020

Rekonštrukcia domu alebo bytu predstavuje komplikovaný a nákladný proces, zahrňujúci mnoho stavebných krokov, pri ktorých je potrebné dbať na správnosť prevedenia. Ako zabrániť napríklad poškodeniu okien či dverí vplyvom neodbornej montáže? Na čo sa zamerať?

Foto: SpeedKingz

Súčasťou rozsiahlejších rekonštrukcií býva obstaranie nových okien, ktorých výmenu sa rozhodne oplatí nechať na odborníkoch, najlepšie priamo na dodávateľovi s vlastnými, odborne preškolenými technikmi. Rovnako nie je vhodné obstarávať si okná, ktoré sú vyrábané takzvane na sklad. „Prispôsobenie veľkosti otvoru oknu s už danými rozmermi môže byť nielen prácne, ale aj problematické a teda je potrebné postupovať presne opačne - okno zaobstarať presne na mieru otvoru," uvádza Ing. Pavel Kašpar, manažér montáží najväčšieho českého výrobcu okien. Stavebník by potom mal byť dodávateľom okien vždy poučený, ako má byť stavebný otvor správne pripravený - okná sa totiž môžu osadzovať len do rovných a geometricky presných otvorov s hladkým, súdržným povrchom bez prachu a nečistôt. „Ak pri príprave otvoru narazíte na chýbajúcu výmurovku, v žiadnom prípade nepodkladajte okná tehlami či inými materiálmi, u ktorých hrozí „sadnutie" v čase, čo by mohlo spôsobiť deformáciu okien, praskanie omietky a prenikaniu vlhkosti do vzniknutých škár..." dopĺňa Kašpar.

Okná môžu byť osadené len do rovných a presne pripravených otvorov s hladkým povrchom bez nečistôt. Foto: archív VEKRA
Okná môžu byť osadené len do rovných a presne pripravených otvorov s hladkým povrchom bez nečistôt. Foto: archív VEKRA

Zatepliť aj posunúť okno

Ak sa zároveň pri rekonštrukcii zatepľuje fasáda domu, mali by byť nové okná dokonca samozrejmosťou - spoločne sa totiž podieľajú na úspore financií za vykurovanie. Moderné okenné profily majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, aby mohli ale správne plniť svoju funkciu, je potrebné dbať na správnu montáž a dostatočné ošetrenie tzv. pripojovacej škáry, teda miesta, kde sa okno kotví k stene. Pretože pri zateplení fasády dôjde k zosilneniu celkovej šírky obvodovej konštrukcie, štandardné osadenie okna do ostenia nosného muriva nemusí byť dostačujúce. „Riešením je predsadená montáž, u ktorej sa okno kotví na špeciálne hranoly rámujúce montážny otvor a je tak osadené pred nosné murivo. Tieto hranoly sú následne zakryté v jednej rovine vonkajším tepelnoizolačným plášťom," popisuje proces Pavel Kašpar. To všetko umožňuje vytvoriť dokonale parotesný a difúzny uzáver v priestore pripojovacej škáry a vďaka špeciálnej konštrukcii pomocného rámu tiež eliminovať tepelné mosty, ktoré by inak znamenali energetickú stratu a mohli sa stať zdrojom vlhkosti a tým aj plesní.

Správne vykonaná predsadená montáž okna. Foto: archív VEKRA
Správne vykonaná predsadená montáž okna. Foto: archív VEKRA

Aby neprefukovalo

V prípade samotného usadenia okien je úplne nevyhnutné dodržať správny postup. Chybná montáž spôsobí, že pripojovacia škára medzi oknom a stenou nebude dostatočne utesnená a do miestnosti by tak mohol prenikať vonkajší chlad a vlhkosť, čo by mohlo spôsobiť rosenie okien a bujnenie plesní. Ako tomu predísť? „Po usadení okna sa vzniknutá pripojovacia škára musí dostatočne ošetriť a uzavrieť. Pre výplň sa používa montážna pena, ktorá má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Aby nedošlo k jej degradácii pôsobením poveternostných vplyvov, je potrebné ju čo najrýchlejšie zakryť," hovorí Pavel Kašpal. Z vnútornej strany sa preto lepí na okenný rám parotesná fólia zabraňujúca prieniku vzdušnej vlhkosti z interiéru do priestoru pripojovacej škáry, na stranu exteriéru zase fólia, ktorá prepúšťa prípadnú vlhkosť von z ostenia a zároveň bráni vniknutiu zrážkovej vody. V prípade vchodových dverí, posuvných systémov alebo veľkoformátových okien treba konštrukciu prahu dostatočne zatepliť pomocou izolačných podkladových profilov, ktoré zabránia prechladnutiu podlahy.

Aplikácia ochrannej fólie
Aplikácia ochrannej fólie

Výmena dverí

Púšťate sa v rámci rekonštrukcie do výmeny štandardných otočných dverí za zasúvacie do stavebného puzdra? Potom vás určite čaká búranie. „Otvor pre stavebné puzdro musí byť dvojnásobný než pre otočné dvere, pretože okrem šírky vlastného priechodu je potrebné počítať aj so šírkou pre samotné puzdro do ktorého budú dvere zachádzať," vysvetľuje Petr Paksi, obchodný riaditeľ českého výrobcu stavebných puzdier, a pokračuje: „V prípade murovaných stien je potrebné počítať aj s výmenou stavebného prekladu, ktorý musí byť taktiež dvojnásobný, pretože stavebné puzdro nemá nosnú funkciu. Preto je potrebné ho brať ako pokračovanie samotného dverného otvoru. Vhodný kompromis potom predstavujú dvere posuvné po stene, ktoré nevyžadujú tak zásadné stavebné úpravy. Dvere sa posúvajú pozdĺž steny v hliníkovej alebo nerezovej koľajnici, ktorá sa kotví do steny nad dverný otvor. Ten teda nie je potrebné nijako rozširovať a niektoré typy posuvov možno dokonca kotviť aj nad existujúcu obložku.

Zostavené dverné puzdro pripravené na osadenie do stavebného otvoru. Foto: archív JAP Future
Zostavené dverné puzdro pripravené na osadenie do stavebného otvoru. Foto: archív JAP Future

Stavebné puzdro

Tzv. vrecko stavebného puzdra je pri dodaní štandardne vybavené záslepkou, ktorá má najmä praktický účel - chráni vnútorný priestor puzdra pred prachom a stavebným odpadom, ktorý možno odtiaľto neskôr len ťažko dostať von a ktorý by mohol po namontovaní dverí poškodiť ich povrch. „U niektorých typov stavebných puzdier sú za záslepkou schované montážne balíčky - po ich vybratí je preto nevyhnutné záslepku vrátiť na svoje miesto, kým sa do puzdra nebude montovať dverné krídlo," upozorňuje Petr Paksi.

Dvojkrídlové posuvné dvere. Foto: JAP Future
Dvojkrídlové posuvné dvere. Foto: JAP Future

Správne výškové usadenie

Pri montáži stavebných puzdier, zárubní i okien je potrebné myslieť aj na správne výškové usadenie stavebných prvkov, Tie sa totiž vždy usadzujú v závislosti na výške hotovej budúcej podlahy a tú na stavbe určuje váhorys (vodorovina, niveleta). „V prípade stavebných nepresností alebo ak sa nebudete riadiť váhorysom, môže dôjsť k nesprávnemu výškovému usadeniu stavebných prvkov. To sa ale prejaví až v hotovom interiéri - okná nemusia byť usadené v jednotnej výške, nezostane zachovaný zodpovedajúci potrebný priechod a zvolené dvere sa nezmestia do otvoru, alebo naopak medzi nimi a podlahou vznikne nežiadúca medzera,“ upozorňuje Petr Paksi.

Doplnky riešte až na koniec

Vlhkosť na stavbe môže okná zásadne poškodiť, preto je počas celej rekonštrukcie kľúčové správne vetrať. S montážou dizajnových okenných kľučiek preto počkajte až po skončení stavebných prác. „Častá manipulácia, prach, ostré úlomky stavebného odpadu môžu počas stavebných prác spôsobiť poškodenie povrchu okenných kľučiek. Po montáži okien je preto lepšie nainštalovať dočasné najobyčajnejšie kľučky, ktorých prípadné zničenie nebude toľko vadiť. Dizajnové okenné kľučky je ideálne namontovať až po úplnom skončení prác spojených s rekonštrukciou," radí Roman Ulich, dizajnér a výrobca dizajnového kovania.

Až úplne nakoniec, po dokončení montáže, sa osadzuje dizajnové kovanie. Foto: archív M & T
Až úplne nakoniec, po dokončení montáže, sa osadzuje dizajnové kovanie. Foto: archív M & T

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama