vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Využitie termických slnečných kolektorov na hausbóte

Zverejnené: 6. 6. 2024

Netradičné využitie slnečných kolektorov úspešne aplikoval najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., keď ich namontoval na hausbót. Tri slnečné kolektory TS330 už ohrievajú teplú vodu na hausbóte v Jarovskom ramene. Informoval o tom Štefan Uškert, konzultant a technický špecialista THERMO|SOLARU.

,,Aj takého riešenie je dôkazom, že technológia môže byť úspešne aplikovaná aj v netradičných podmienkach. Pre majiteľov hausbótov, ktorí hľadajú efektívne a udržateľné riešenia, sú termické slnečné kolektory výhodnou a atraktívnou možnosťou. THERMO|SOLAR zrealizoval svoj prvý takýto projekt so slnečnými termickými kolektormi TS330 na pomocnej roznášacej konštrukcii. K tomu dodal aj 300 l zásobník. Tento projekt predstavuje významný krok v aplikácii tejto technológie v mobilných a autonómnych obydliach. Spoločnosť ukazuje, že termické kolektory môžu byť úspešne integrované aj do netradičných foriem bývania, čím sa otvárajú nové možnosti pre energetickú sebestačnosť a udržateľnosť,“ vyzdvihol Š.Uškert.

Dodal, že Jarovské rameno je na slovenskom toku Dunaja, od Devína po Gabčíkovo, najkrajším miestom v spojení s prírodou na oddych a relax. Zátoka je známa najmä vďaka hausbótom a krásnej okolitej prírode.

Čo je Hausboat?

Hausbót je plávajúca obytná stavba, druh lodi, ktorá je určená predovšetkým k bývaniu, väčšinou dlhodobo na jednom mieste. Hausbóty predstavujú jedinečný spôsob bývania, ktorý kombinuje mobilitu s komfortom tradičného bývania. Jednou z najdôležitejších výziev pri živote na hausbóte je zabezpečenie efektívneho a udržateľného zdroja energie.

Výhody použitia slnečných kolektorov na hausboate

Energetická nezávislosť: Hausbóty často operujú mimo tradičných energetických sietí. Termické slnečné kolektory umožňujú výrobu tepla.
Ekologická udržateľnosť: Využitím obnoviteľnej slnečnej energie prispievajú k znižovaniu emisií skleníkových plynov a minimalizujú ekologickú stopu.
Nízke prevádzkové náklady: Po počiatočnej investícii do inštalácie sú náklady na prevádzku a údržbu termických slnečných kolektorov minimálne.

Umiestnenie kolektorov

Najdôležitejším aspektom inštalácie je správne umiestnenie kolektorov tak, aby mali maximálny prístup k slnečnému žiareniu. Na hausboate je ideálnym miestom strecha alebo iná plocha, ktorá nie je tienená.

Ukotvenie a stabilita

Hausboat sa neustále pohybuje, takže je dôležité, aby boli kolektory bezpečne ukotvené a stabilizované proti vibráciám a pohybom vody. Inštalácia termických slnečných kolektorov na hausboate prináša mnoho výhod, vrátane zvýšenej energetickej nezávislosti a ekologickej udržateľnosti. Napriek počiatočným investíciám a technickým výzvam spojeným s inštaláciou ponúka táto technológia dlhodobé úspory a pozitívny vplyv na životné prostredie.

Kto a čo je THERMO|SOLAR

Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar je renomovaným výrobcom solárnych technológií s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti vývoja a výroby termických slnečných kolektorov. Firma je známa svojím inovatívnym prístupom a kvalitou svojich produktov, ktoré sú navrhnuté tak, aby spĺňali najvyššie štandardy efektívnosti a udržateľnosti. Spoločnosť sa zameriava na poskytovanie riešení, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a pomáhajú znižovať závislosť na fosílnych palivách.

Súvisiace články:

SIEA doplní 10,8 mil. EUR na poukážky OZE v rámci Zelenej domácnostiam II
Oplatia sa slnečné kolektory?
Od budúceho roka sa musia stavať domy v energetickej triede A0

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama