Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Zo svojich nových terás vidí rodina v Lelekoviciach ďaleko do údolia

Zverejnené: 19. 10. 2021

Dom, záhrada, bazén, terasa – v jednoduchosti je krása. Svoje o tom vedia aj majitelia parcely v Lelekoviciach pri Brne, ktorí si podľa tejto jednoduchej poučky postavili dom, navrhli záhradu a naplánovali stavbu bezúdržbových terás WoodPlastic®.

Druhé najväčšie mesto Českej republiky je odtiaľ čoby kameňom dohodil, ale keď pozeráte z novej terasy dole do údolia, máte pocit, že príroda a jej čaro ani nemôžu byť bližšie. Presne takto si to jedna moravská rodina vymyslela a podarilo sa jej to skutočne takto uskutočniť.

Pôvodnú drevenú terasu nahradila kompozitná

Dominantou mierne svahovitej južne orientovanej parcely je rodinný dom na jej vrchole. Ďalšie prirodzené centrum záhrady sa potom sústredí v jej spodnej časti okolo vodnej plochy bazéna. Obe kľúčové miesta lemujú nové atraktívne terasy, ale zatiaľ čo tá, ktorá svojimi pravými uhlami bezprostredne nadväzuje na obytnú časť domu, zámerne pôsobí ako čo najprirodzenejšia pozvánka do záhrady, terasa s atypicky kladenými doskami okolo bazénu zaujme na prvý pohľad.

Pôvodná terasa pri päte domu bola klasická drevená, ale ako to už pri takých stavbách v exteriéri býva, nedokázala ani napriek maximálnemu úsiliu o jej údržbu príliš dlho vzdorovať vlhkosti a ďalším nepriaznivým vplyvom miestnej klímy. Majitelia sa preto rozhodli poobzerať sa po nejakom alternatívnom riešení a pretože v tej dobe zároveň pristúpili aj k celkovej rekonštrukcii bazéna, napadlo ich zabezpečiť kvalitnou terasou aj okolie vodnej plochy.

Počas premýšľania o najvhodnejšom materiály pre vybudovanie oboch nových terás rodina navštívila showroom výrobcu kompozitných dosiek, českej spoločnosti WPC – Woodplastic. Mali šťastie, pretože špecialisti na terasy a bazény v Nebovidoch pri Brne im bezplatne pomohli ujasniť si možnosti, zoznámili ich s ponukou dosiek a prebrali s nimi špecifiká ich projektu, vrátane predbežného návrhu a jednotlivých variantov samotnej inštalácie terás.

Rovnaká dosky, ale dve úplne odlišne pojaté terasy

Ako v prípade terasy pri dome, tak aj tej pri bazéne padla nakoniec voľba na dosky Natur Plus vo farebnom odtieni Teak. Zákazníkom sa páčila kresba povrchu s prírodným vzhľadom a jemným prefarbením, ktoré korešponduje s celkovým konceptom záhrady aj s južnou orientáciou pozemku. V prípade terasy pri bazéne hrala pri voľbe farby dosiek svoju úlohu aj skutočnosť, že vnútorný priestor bazénu je vybavený menej obvyklou tmavou fóliou. A práve s ňou a s okolitou zeleňou ladí podľa majiteľov teakový odtieň najlepšie.

Terasa pri päte domu o ploche 38 m² má pravouhlý tvar a technici zo spoločnosti Art Bazény, ktorí ju inštalovali, tú pokladali dosky čo najefektívnejšie, pekne jednu vedľa druhej. Pravidelný a dobre predvídateľný rytmus dosiek a jemných škár ako aj dlhá priama linka okraja terasy opticky oddeľujúcej dom od záhrady, to všetko akoby zdôrazňovalo, že tu platia pravidlá, tu má rodina bezpečnú pôdu pod nohami.

Naopak, v prípade terasy okolo bazéna, ktorá zaberá plochu 64 m², akoby sa návrh málinko inšpiroval slovami architekta Friedensreicha Hundertwassera o tom, že rovná línia je diablov nástroj. Práve tu jemné detaily pozorným očiam prezradia, akým mimoriadnym materiálom sú české plnoprofilové dosky WoodPlastic® a na akej vysokej úrovni odovzdávajú zákazníkom svoju prácu montéri vyškolení v Bukovanoch pri Prahe, kde sídli výrobca dosiek, spoločnosť WPC – Woodplastic.

Dosky lemujúce terasu bolo treba nahriať a vytvarovať

Pri bližšom pohľade je zrejmé, že neobvyklý tvar bazénu, ktorý je navyše ešte situovaný do mierneho svahu záhrady, bol pre návrh aj samotnú realizáciu terasy úplne určujúci. Jednotlivé plochy osadené nepravidelne kladenými doskami na seba nadväzujú a zdôrazňujú krásu a radostný rytmus celého miesta. Zároveň poukazujú aj na spätosť bazénu s bezprostredným okolím, vrátane výhľadu do údolia, vyrastenej zelene aj neďalekého múrika. Dokonale presného lemovania okrajov bazéna aj samotnej terasy bolo docielené opatrným nahriatím kompozitných dosiek a ich starostlivým vytvarovaním do požadovaných oblúkov.

Realizácia v Lelekoviciach ukázala, že ak sa spoja osvietení majitelia, špičkový produkt a profesionálne práce technikov, môže vzniknúť plne funkčné dielo, ktoré je bezpečné, kvalitné a reprezentatívne. Každý detail tu sedí, všetko presne zarezáva, voda sa blyští a slniečko v oblakoch príjemne žiari. Čo si viac priať? www.woodplastic.sk

Súvisiace články:

Treláže z materiálu WoodPlastic zdobia nový rezidenčný objekt v Bratislave
Kvalitné drevoplastové kompozitné materiály WPC ponúkajú viac než len alternatívu

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy WPC-WoodPlastic
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama