Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

7 NAJ slnečných kolektorov zo Žiaru nad Hronom

Zverejnené: 18. 2. 2021

Ploché slnečné kolektory od najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov –firmy THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. majú veľmi veľa prívlastkov NAJ. Skúsme teda podrobnejšie vymenovať aspoň 7 z nich. Údaje poskytol Alréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

1. Najlepší pomer cena a kvalita

"Čo si budeme nahovárať - cena a kvalita sú najdôležitejšími kritériami na základe ktorých sa rozhodujú občania Slovenska pri kúpe nielen slnečných kolektorov, ale všetkých výrobkov. Priemerná výška podpory prostredníctvom poukážok od SIEA sa podľa odhadov pri slnečných kolektoroch pohybuje okolo 1 500-1600 EUR, maximálna je 1750 €. Keďže dotácia tvorí 35 až 50% z celkovej ceny kompletu s montážou, bežný zákazník už potrebuje investovať iba rovnakú alebo o málo vyššiu sumu. Za túto sumu si obstará systém pre 4-5 člennú rodinu ohrievajúci teplú vodu pre ich potreby v rodinnom dome,“ vysvetľuje A.Gottas.

2. Najrýchlejšia návratnosť

V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z akciovej ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať podporu vo forme poukážok vo výške 781 až 1750 eur podľa typu a počtu kolektorov. Ročne tak môže domácnosť v rodinnom dome ušetriť aj viac ako 250 EUR za prípravu teplej vody pri solárnom systéme z THERMO|SOLARU. Návratnosť systému bude so štátnou podporou na úrovni cca 7 rokov.

3. Najdlhšia záruka

Zariadenia na využívanie OZE sú dlhodobou investíciou a majú slúžiť svojim zákazníkom desaťročia. Najčastejšími kritériami, ktoré rozhodujú v prospech výrobkov THERMO|SOLARU oproti konkurencii, je pomer cena a kvalita, životnosť, výkon, referencie, garancie až 12 rokov, servis a poradenstvo. Výsledkom je, že v doterajších troch kolách patrili slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU medzi najčastejšie inštalované zariadenia zo všetkých.

4. Najdlhšia životnosť

Väčšina výrobcov solárnych kolektorov udáva vysokú prevádzkovú spoľahlivosť a životnosť na úrovni 20 a viac rokov. THERMO|SOLAR však patrí k niekoľkým výrobcom kolektorov na svete, ktorí sa môžu preukázať praxou potvrdenou životnosťou prevyšujúcou 35 rokov. Značná časť kolektorov namontovaných od vzniku firmy v Európe je do dnešného dňa funkčných. Sériová výroba slnečných termických kolektorov SALK sa začala v ZSNP v Žiari nad Hronom začiatkom osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Prvým inštalovaným systémom bolo zariadenie na ohrev bazéna vo vtedajšom pionierskom tábore Borovica neďaleko Žiaru nad Hronom v roku 1982. V Novákoch od roku 1986 doteraz (aj po zmene majiteľov) spoľahlivo pracuje 100 slnečných kolektorov SALK inštalovaných v areáli bývalého podniku Oceľové konštrukcie Nováky. Kolektory s absorbčnou plochou 200 m2 denne ohrievajú až 14 500 litrov teplej úžitkovej vody a energetický zisk kolektorového poľa je 120 200 kWh/rok.

5. Najčastejšie využívané zariadenie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v SR

Pri využívaní slnečných kolektorov na ohrev teplej vody ide o najčastejšie využívaný a jeden z najefektívnejších OZE. V konkurencii tepelných čerpadiel, solárnych panelov, či kotlov na biomasu s prehľadom vedú slnečné kolektory. A ešte k tomu spomedzi zaregistrovaných slnečných kolektorov, uchádzajúcich sa o poukážky SIEA, tvoria tie z produkcie THERMO|SOLARU viac ako polovicu.

6. Najväčšie rozšírenie

Výrobky z THERMO|SOLARU dnes fungujú v 71 krajinách. Kolektory zo Žiaru pracujú v extrémnych podmienkach, alebo na neštandardných spôsoboch využitia tepla. Nájdeme ich na morskom pobreží i vo výške 3 000 m nad morom. Ako príklady možno uviesť inštaláciu vákuových plochých kolektorov na Umwelt- Forschungszentrum Zugspitze vo výške 2650 m nad morom v nemeckých Alpách, alebo zariadenie na odsoľovanie morskej vody v Ománe.

7. Najdlhšia tradícia

THERMO|SOLAR má takmer 40-ročné skúsenosti s výrobou solárnych kolektorov, a unikátnu, patentovo chránenú konštrukciu absorbéra. Spoločnosť v súčasnej dobe disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 300 tisíc m2 kolektorov ročne. Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Ďalej vyrába všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletizuje ucelené solárne systémy. Firma má krátke dodacie lehoty, flexibilnosť pri neštandardných požiadavkách, ľahkú dostupnosť výrobkov na celom území SR i ČR, široký sortiment výrobkov v skladoch najväčších zmluvných partnerov vo výhodných cenových reláciách.

Okrem vymenovaných 7 NAJ, majú slnečné kolektory zo Žiaru nad Hronom aj ďalšie prednosti:

• energetický zisk z vákuového kolektora 800-1200 kWh ročne (TS400)
• energetický zisk zo štandardného kolektora 700-930 kWh ročne (TS300, TS330, TS350)
• jediný priemyselný výrobca plochých vákuových kolektorov na svete
• unikátna, patentovo chránená konštrukcia absorbéra
• veľká výrobná kapacita
• krátke dodacie lehoty
• flexibilnosť pri neštandardných požiadavkách
• dodávka kompletných solárnych systémov
• ľahká dostupnosť výrobkov na celom území SR i ČR
• široký sortiment výrobkov v skladoch zmluvných partnerov vo výhodných cenách
• certifikácia SMK ISO 9001
• certifikácia kolektorov v renomovaných skúšobniach Fraunhofer ISE Freiburg, SPF Rapperswill, Arsenal Viedeň, AIT Viedeň, TSÚ Piešťany
• certifikácia všetkých typov kolektorov podľa pravidiel Solar Keymark
• certifikácia kompletného sortimentu kolektorov podľa pravidiel dotácií v SR
• všetky vaňové kolektory zaradené do dotačného programu „Zelená úsporám“ v ČR
• sieť zmluvných partnerov vo väčšine štátov Európy

Súvisiace články:

SIEA doplní 10,8 mil. EUR na poukážky OZE v rámci Zelenej domácnostiam II
Oplatia sa slnečné kolektory?
Od budúceho roka sa musia stavať domy v energetickej triede A0

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama