Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako doma dostať slnko aj hmyz pod kontrolu

Zverejnené: 11. 8. 2021

Letné mesiace sú krásne, ale vedia byť aj skutočne úmorné. Trápi vás doma príliš ostré slnko či dotieravý hmyz? Ako si s tým šikovne poradiť a pritom ešte zvelebiť dizajn vnútorných priestorov?

Foto: New Africa, shutterstock

Priame slnečné lúče dokážu najmä v lete narobiť v interiéri viac škody ako úžitku - od spálených kvetín na parapete až po vyblednutý nábytok, koberce či tapety. „Vhodné tienenie nielenže zaistí príjemnejšiu teplotu vo vnútri miestnosti a zvýši komfort bývania, ale zároveň podčiarkne štýl zariadenia“.

Závesy, žalúzie alebo oboje?

Záleží na každom z nás, čomu dáva prednosť. Niekto sa cíti útulnejšie so záclonami a zatemňujúcimi závesmi na oknách, iní naopak ocenia praktickosť interiérových žalúzií a možnosti využitia ich nastavenia na rôzne sklony slnečného svitu. „Obľúbenou kombináciou súčasnosti sú kvalitné žalúzie a k nim iba ľahšie dekoratívne závesy v svetlých odtieňoch, prípadne s rôznymi zaujímavými motívmi, ktoré korešpondujú s celkovým dizajnom interiéru,“ vysvetľuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Závesy sa tešia veľkej obľube vo všetkých vekových kategóriách tiež pre širokú škálu možností výberu materiálu, farby, vzoru či uchytenia a veľmi jednoduchou inštaláciou. Možno ich tiež pomerne jednoducho vyrobiť priamo na mieru z dekoratívne textilnej metráže.

Rímske rolety majú šmrnc

V jednoduchosti je krása. Pre milovníkov čistých línií, moderného až industriálneho dizajnu, či priaznivcov praktického zariadenia sú ideálnym riešením rímske rolety. „Ide o jeden z najobľúbenejších variantov zatienenia strešných okien,“ uvádza Tadeáš Tenkl a dodáva: „Ich výhodou je možnosť výberu materiálu, či už je to bavlna, ľan alebo polyester, farby a spôsobu zhrňovania v podobe plisé alebo rolety.“ Nemenej podstatná je aj ich vhodnosť využitia do bytových i nebytových priestorov, oceňovaná je tiež jednoduchá manipulácia s nimi.

Kúzlo japonskej steny

Vyznávači orientálneho alebo koloniálneho štýlu ocenia efektné usmerňovanie slnečného žiarenia pomocou japonskej steny. Tieto posuvné látkové panely ponúkajú pestrú škálu možností kombinovania farieb i materiálov a variabilitu posunu. Výborne sa hodí pre tienenie francúzskych okien a balkónových či terasových dverí. Moderné japonské steny môžu pôsobiť v priestore úplne dominantne a miestnostiam, ako sú obývacia izba, jedáleň alebo spálne, dodať nádych nevšednosti a originality. Účinne podčiarknuť jedinečnosť dizajnu dokáže nielen sofistikované skĺbenie lesklých a matných látok, priehľadných i nepriehľadných materiálov, ale najmä využitie zaujímavých vzorov či drevených rámov. Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší minimalistický typ japonských stien "deň a noc".

Koniec otravného hmyzu

Šliapnuť bosou nohou na osu v kuchyni alebo telo poštípané od komárov hneď ráno po prebudení – to sú nepríjemnosti, ktorým sa dá efektívne predchádzať. Najúčinnejším spôsobom boja proti hmyzu, ktorý nás obťažuje v interiéroch, je vôbec ho do vnútorných priestorov nepúšťať. Rokmi prevereným riešením sú v tomto ohľade sieťky do okien a vstupných dverí. „Ideálnou pomôckou pre obstaranie sieťky proti hmyzu je využitie konfigurátora, ktorý umožňuje prípravu na mieru presne podľa vašich požiadaviek. Stačí len navoliť všetky potrebné parametre vrátane vami zvoleného spôsobu uchytenia siete, na základe čoho následne získate cenovú kalkuláciu,“ hovorí Tadeáš Tenkl z oddelenia doplnkov, dekorácií a sveta bývania v projektových marketoch Hornbach.

Výhody plánovania na mieru pomocou konfigurátora možno využiť aj pri nákupe slnečnej plachty alebo balkónovej zásteny. Tie nielenže zabezpečia väčšie súkromie, ale aj veľmi účinne usmernia slnečné lúče a zvýšia tak celkový komfort bývania.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Hornbach, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama