Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Správna voľba tieniacej techniky – dôležitá súčasť plánovania projektu

Zverejnené: 18. 6. 2021

Tieniaca technika a prvky pre tienenie sú dnes bežnou súčasťou stavieb. Nie vždy sú však používané vhodne, ich výber býva podceňovaný, nemyslí sa na nich včas pri práci na projekte atď. Všetko je potrebné v ideálnom prípade riešiť už pri spracovaní plánov, či už sa jedná o druh tieniacej techniky, jej funkciu či umiestnenie. U interiérovej techniky, na ktorú sme v tomto článku kládli dôraz, je potom potrebné rolety, žalúzie či závesy adekvátne zladiť s dizajnom priestoru.

Foto: Photographee.eu, shutterstock

Pri výbere vhodnej tieniacej techniky je v prvom rade potrebné si ujasniť, čo od nej očakávame. Jej funkciou totiž nemusí byť nutne len tienenie. Okrem toho slúži aj na reguláciu intenzity svetla a tepla v miestnosti a k ochrane súkromia pred pohľadmi z okolia. Nezanedbateľným prínosom u niektorých produktov je ich protihluková izolácia, ochrana pred vlámaním a možnosť využitia pre dispozičné delenie priestoru interiéru. Od toho sa odvíja aj to, či zvolíme vnútornú alebo vonkajšiu tieniacu techniku. Každá z nich má svoje výhody a ideálna je teda kombinácia oboch.

Exteriérové zatienenie, kam možno zaradiť napr. vonkajšie žalúzie, vonkajšie rolety, markízy, screenové rolety, ponúka vysoký stupeň ochrany pred slnečným žiarením, znižuje hladinu vonkajšieho hluku, ponúka účinnú ochranu súkromia a poskytuje vysoký termoregulačný efekt podľa zvoleného typu.

Interiérové zatienenie zase všeobecne predstavuje elegantný a funkčný doplnok interiéru. Ide o interiérové žalúzie, žalúzie ovládané slnečnou energiou, látkové rolety, japonské steny, plissé atp.

Na trhu sa vyskytuje mnoho druhov či už vnútorného tak aj vonkajšieho tienenia a nižšie sú uvedené vlastnosti aspoň niektorých obvyklých i menej obvyklých druhov.

Látkové rolety

Tento druh roliet je jeden z najstarších a zároveň najbežnejších typov tienenia, pretože ním je možné zatieňovať prevažnú väčšinu štandardných tvarov okien. Výhodou je možnosť celkového tieniaceho efektu. Vynikajú svojou jednoduchosťou, spoľahlivosťou, variabilitou a ľahkou montážou. Široká ponuka dekorov látok a typov textilných roletiek umožňuje zladiť voľbu intenzity zatienenia a komplexného farebného zladenia s interiérom.

Rímske rolety

Rímske rolety dokážu štýlovo dekorovať každý interiér a dodať mu jedinečný a osobitý štýl. Táto schopnosť je daná či už ich konštrukčným riešením, tak aj bohatou paletou farieb a vzorov. Na rozdiel od klasických roliet sa nenavíjajú, ale skladajú sa smerom dole, tak aj nahor. Pri vytiahnutom stave je potrebné mať dostatok priestoru pre bal, aby bolo možné otvárať okno. Veľkou výhodou týchto roliet je aj ich jednoduchá možnosť čistenia, väčšinu látok je možné prať na ručné pranie, na 30 stupňov.

Rímske rolety. Foto: Bematech
Rímske rolety. Foto: Bematech

Twintex

Ide o luxusný tieniaci prvok, ktorý dokáže veľmi efektívne skĺbiť prednosti látkových roliet, žalúzií, prípadne nahradiť záclony. Skladajú sa z dvoch látkových pruhovaných vrstiev, pričom pruhy sú na oboch vrstvách striedavo plné a priehľadné. Posúvaním vrstiev sa pruhy buď kryjú, alebo sa striedajú, čím dochádza k regulácii svetla vo vnútorných priestoroch. Navyše sú tieto rolety dostupné v bohatej palete farieb a veľmi pristanú hlavne moderným interiérom.

Twintex. Foto: Bematech
Twintex. Foto: Bematech

Závesy

Aj klasické záclony a závesy sú stále neoddeliteľnou súčasťou našich domácností, hoci aj ony podliehajú módnym trendom. Zároveň patria medzi najstaršie druhy tieniacej techniky. Závesy môžu slúžiť buď k úplnému, alebo čiastočnému zatemnenie priestoru, čím je dosiahnutá ochrana pred slnečným žiarením. Často sú kombinované s ďalšími prvkami, napr. s roletami, záclonami, žalúziami atď.

Závesy. Foto: Bematech
Závesy. Foto: Bematech

Drevené žalúzie

Drevené žalúzie pôsobia reprezentačne a je možné ich použiť ako účelový módny doplnok bytov i komerčných priestorov. Estetický účinok žalúzií je podporený farebnou škálou odtieňov RAL a NCS a predovšetkým prírodným materiálom. Štruktúra dreva je tu zachovaná. Väčšinou si tieto žalúzie vyberajú náročnejší zákazníci s estetickým cítením a vkusom. Je pre nich však lepšie zvoliť priestory, ktoré nie sú príliš vlhké. Niekedy totiž môže dôjsť k deformácii lamiel, predovšetkým vplyvom vlhkosti a zvýšenej teploty.

Drevené žalúzie. Foto: Bematech
Drevené žalúzie. Foto: Bematech

Súvisiace články:

Sky systémy - účinné tienenie ateliérových okien
Nová kolekcia Bematech pre tieniace prvky
Luxusné závesy Bematech pre dokonalý vzhľad okna
Zmyselná tieniaca technika Bematech

Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Archív firmy Bematech, shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama