Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Minimalistické rolety pre veľkoformátové okná

Zverejnené: 28. 5. 2021

Architekti a projektanti navrhujú tieniacu techniku nielen s ohľadom na jej funkčnosť, ale aj na jej dizajnové spracovanie, čo môže byť najmä u veľkých presklených plôch niekedy celkom problematické. Veľkoformátové rolety Zoomtech možno vďaka elegantnému a nenápadnému prevedeniu zakomponovať do každého interiéru, bez toho, aby narušovali jeho štýl.„Minimalistického vzhľadu sme dosiahli zmenšením priemeru rúrky na minimum," prezrádza Petr Kříž, obchodný riaditeľ firmy Bematech.

Ako vznikla myšlienka navrhovať a vyrábať rolety nadštandardných rozmerov?

Ľudia dnes čoraz viac chcú žiť v čo najtesnejšom kontakte s prírodou, chcú byť prepojení s okolím a tiež vniesť do svojich domovov viac prirodzeného svetla. Preto sú aktuálne veľmi obľúbené a dopytované veľkoformátové okná a celistvé presklené plochy bez priečok. V súvislosti s tým sa zrodil nápad vyrábať pre tieto plochy rolety zodpovedajúcej veľkosti.

Prečo nezvoliť viac roliet menších formátov?

V prípade, že architekt navrhne veľké presklené plochy a tie sú potom opticky rozdelené niekoľkými tieniacimi prvkami, celý jeho zámer je razom zmarený. Veľkoformátové rolety tak predstavujú ideálny spôsob, ako minimalistické riešenie dnešných moderných interiérov nenarušiť.

O akých rozmeroch je teda reč?

Maximálne rozmery, v ktorých momentálne dokážeme rolety Zoomtech vyrobiť, sú päťkrát tri metre – pre rúrku v priemere päť centimetrov – a šesťkrát tri metre pre rúrku v priemere sedem a pol centimetra.

Čím sa rolety Zoomtech líšia od ostatných veľkoformátových roliet, ktoré sú na trhu bežne dostupné?

Líšia sa hlavne svojou šírkou pri použití navíjacieho hriadeľa veľmi malého priemeru. Pre roletu so šírkou päť metrov dnes musíte štandardne použiť navíjaciu rúrku s priemerom pätnásť centimetrov a viac. V zásade ide o markízové exteriérové systémy. Ale kto by si chcel nechať do obývacej izby naištalovať markízu, že?... (smiech) Použitím rúrky takto malého priemeru vraciame roletám ich pôvodnú najväčšiu výhodu a síce možnosť umiestniť ich do veľmi malého priestoru, ale nenarušiť tým dizajn miestnosti.

Ako ste pri zachovaní rovnakej šírky roliet dokázali pätnásťcentimetrový priemer rúrky zmenšiť o dve tretiny? Nedochádza potom k jej prehýbaniu?

Docielili sme toho vďaka patentovanej technológii s obchodným názvom Zoomtech. Principiálne ide o to, že v navíjacej hriadeli je na špeciálnom mechanizme predpätý kovový nosník, ktorý zamedzuje prirodzený priehyb rúrky a tým nedochádza k takzvanému V-efektu. Látka sa nedeformuje, ako je to v prípade použitia štandardnej technológie a je úplne rovná v celej svojej ploche. Ide o absolútne unikátne riešenie, ktoré dnes na celom svete vie iba Bematech.

Odráža sa použitá technológia aj na cene produktu?

Áno, použitá technológia je unikátna a unikátny bol aj jej vývoj. Nemalé prostriedky stojí aj vlastný patent. V súčasnej dobe je teda cena vyššia. Avšak v porovnaní napríklad s drevenými žalúziami alebo závesmi je cena adekvátna.

Aké ďalšie výhody – popri tienení – použitie roliet prináša?

Rolety vytvárajú takzvanú komfortnú zdravú zónu. Obmedzujú teda nielen prienik svetla a tepla, čím počas leta znižujú tepelné zisky a počas zimy tepelné straty, ale tiež sa podieľajú na tlmení hluku. Samozrejme plnia aj dekoratívnu funkciu a svojim dizajnom navodzujú príjemnú atmosféru. Hodí sa teda či už do domácností, tak napríklad aj do kancelárií.

V akých farbách je možné rolety obstarať?

Mechanizmy roliet sú štandardne dodávané v bielej, šedej a čiernej farbe. Za príplatok je možné lakovať do všetkých farieb RAL, prípadne konzoly vybaviť dizajnovými krytkami v rôznych odtieňoch dreva či v špeciálnych odtieňoch imitujúcich farby kovov. Tieto krytky ponúkame pod uceleným radom s názvom Infinity.

Je možné vyberať aj z viacerých typov tkaniny?

Pre látkové rolety používame našu kolekciu Master, kde nájdete viac než 666 látok. Pre rolety Zoomtech je výber zatiaľ trošku obmedzený.

Je možné ovládať rolety aj manuálne alebo je u takýchto rozmerov potrebný motor?

Motorické ovládanie je jednou z možností, avšak rolety je možné pohodlne ovládať aj ručne pomocou klasickej retiazky. Motor ponúka výhodu diaľkového ovládania prostredníctvom smart telefónu.

Je montáž roliet Zoomtech náročná?

Aj keď sa montáž môže zdať jednoduchá, odporúčame k tomu využiť služby našich partnerov na Slovensku, ktorým rolety dodávame a ktorí koncovým zákazníkom zaisťujú práve všetok servis vrátane montáže.

Viac informácií o roletách pre veľkoformátové okná Zoomtech nájdete na: www.bematech.cz/cs

Súvisiace články:

Sky systémy - účinné tienenie ateliérových okien
Nová kolekcia Bematech pre tieniace prvky
Luxusné závesy Bematech pre dokonalý vzhľad okna
Zmyselná tieniaca technika Bematech

Autor: Kristýna Brožová
Foto: Archív firmy Bematech

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama