Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Ako izolovať stavby v budúcnosti? Reflexnou izoláciou SuperFOIL

Zverejnené: 26. 6. 2020

Je verejným tajomstvom, že bez klimatizácie v lete nestačia tepelné izolácie udržať v nových domoch príjemnú teplotu a predchádzať ich prehrievaniu. V zime potom, aby sme prekonali nočné vlny chladu, musíme viac vykurovať, aj keď denné slnko umožní kúrenie vypnúť. Ak sa chceme zbaviť teplotných vĺn a realizovať účinnú tepelnú izoláciu domu, sú vhodným riešením viacvrstvové reflexné tepelné izolácie.

Firma Scaffmont s.r.o. si pri stavbách lešenia všimla medzery na trhu a rozhodla sa prísť na trh s izoláciou SuperFOIL, vyrábanou vo Veľkej Británii. Dcérska spoločnosť THIRD SOLUTION s.r.o. sa stala výhradným dovozcom pre Slovensko, Čechy a Poľsko.

Reflexné izolácie fungujú aj tam, kde bežné nestačia

Vysvetlenie, prečo sú reflexné tepelné izolácie tak účinné, je jednoduché. Priamo totiž pracujú s tepelným žiarením (sálaním), ktoré má, a to predovšetkým, na "svedomí" opísané letné a zimné intervencie horúčavy alebo chladu do interiéru domov.

A nie je náhoda, že kozmicky vyspelé krajiny (USA, Rusko) pracujú pri navrhovaní tepelnej ochrany domov s tepelnými odpormi R a nie s európskymi súčiniteľmi U(t), do ktorých je možné dosadiť len teploty vzduchu. Dôvod je zrejmý:

Sálavá architektúra

V Amerike a v Rusku musí projektant a architekt do výpočtov pozorne zakomponovať sálavé deje (najmä slnečné žiarenie a mrazivé sálanie oblohy), ktoré ovplyvňujú povrchové teploty fasádnych a strešných plôch, aby z nich potom odvodil tepelnú bilanciu domu. Ďalšie premenné, ktoré architekt môže voliť, sú farby (povrchy) fasády a strešných plôch.

Odrazivé „biele” 1) fasády a strechy neprijímajú z okolia sálavé teplo a zároveň teplo nevyžarujú. Inými slovami neumožňujú väčšie zdieľanie sálavého tepla medzi domom a okolím. Dom s takou fasádou a strechou je sálavo dobre izolovaný od svojho okolia, čo je jediný prípad, kedy možno bezpečne nasadiť európsku teplovzdušnú stavebnú fyziku s U-čky a dosadzovať len teploty vonkajšieho a vnútorného vzduchu.

Tepelná ochrana EU

Lenže Európa nasadzuje svoj "biely" vzorec pre U aj k popisu domov so sivou až čiernou fasádou a strechou. Nech už sa tieto domy tešia v EÚ akejkoľvek obľube, "biely" vzorec je pre nich nevhodný. Bežné domy, vrátane čiernych striech, a často aj fasád, nemajú sálavú ochranu, čo sa prejaví pri ich prevádzke. A aj keď taký dom splní spočítanú úroveň tepelnej ochrany (= takmer nulovej spotreby energie), je často teplotne nestabilný (hlavne u tzv. ľahkých domov) a v lete sa nápadne prehrieva.

To sa ale na Slovensku toleruje: naša norma totiž žiadne náklady na letné chladenie nepozná a nevidí a preto takpovediac „do vetra“ uniká nemalé množstvo energie za zbytočné letné chladenie.

Na pozíciu poistnej hydroizolácie sa používajú fólie označené BB, ktoré sú paropriepustné
Na pozíciu poistnej hydroizolácie sa používajú fólie označené BB, ktoré sú paropriepustné

Tepelná ochrana USA a Ruska

Tieto krajiny nikoho nenútia dosadzovať teploty vzduchu do súčiniteľov U. Z kozmických programov totiž vedia, že kozmonauta pred zamrznutím najviac chráni striebrolesklý skafander, ktorý nevyžaruje kozmonautove teplo do vesmíru. Chráni ho aj pred Slnkom, keď odráža horúce slnečné žiarenie, ktoré dopadá na skafander s intenzitou viac ako 1 300 W/m2. Čierny skafander je nemysliteľný. V oboch krajinách stavitelia samozrejme stavajú aj domy s farebnými fasádami a strechami. To ale vyžaduje odbornosť a hlavne aplikáciu reflexných tepelných izolácií, ktoré sa pri dobrom návrhu neprehrievajú, ponúkajú vysoký tepelný odpor a udržia vnútorné povrchy obvodových konštrukcií chladné. To všetko samozrejme pri správnom návrhu a použití týchto izolácií.

Ako reflexné izolácie fungujú?

Predstavme si dom, ktorý je obalený bežnou tepelnou izoláciou hrúbky 200 mm so súčiniteľom tepelnej vodivosti λ = 0,04 W/(mK) a tepelným odporom R = 5 m2K/W.

Pomyselným odstránením tejto izolácie vznikne na jej mieste vzduchová medzera, ktorej tepelný odpor je (podľa normy) približne R = 0,2 m2K/W a súčiniteľ tepelnej vodivosti λ = 1,03 W/(mK).

1. Keď teraz prilepíme jednoduchú, tenkú reflexnú fóliu o emisivote ε = 0,1 na jeden z vnútorných povrchov medzery, vzrastie jej tepelný odpor na R = 1,94 m2K/W a súčiniteľ tepelnej vodivosti klesne na λ = 0,103 W/(mK).

2. Prilepením rovnakej reflexnej fólie aj na druhý z vnútorných povrchov medzery vzrastie jej tepelný odpor na R = 3,69 m2K/W a súčiniteľ lambda klesne na λ = 0,0543 W/(mK). To sú výpočty. Nad rámec a „videnie” oficiálnych výpočtov zostáva, že reflexný povrch medzery priľahlý k interiéru zostane chladný! Nebyť reflexií, ohrial by sa na teplotu slnkom rozpálenej vonkajšej plochy (až k 80 °C).

Týmto materiálovo nenáročným postupom (fólia skoro nič neváži) sme sa významne priblížili pôvodnému súčiniteli polystyrénovej tepelnej izolácie v medzere. A čo by sa stalo, ak by sme pridali do medzery tretiu a ďalšie reflexné fólie?

Viacvrstvové odrazivé izolácie

Odpoveďou je viacvrstvová izolácia SuperFOIL v ktorej sa striedajú veľmi tenké fólie s vysoko účinným termoreflexným pokovením, vzájomne oddelené flexibilnými penovými alebo vatovými vrstvami. Jedna z jej variantov – SF19 – disponuje certifikátom BBA s hodnotou R pre múry na úrovni 2,73 m2K/W. To pri stavebnej šírke 40 mm predstavuje λ na úrovni 0,015 W/(mK)! Vysvetlením je to, že tepelné žiarenie sa vo vnútri jednotlivých vrstiev rýchlo premiešava, takže v určitých miestach je všade rovnaké, tzn. má rovnakú teplotu. Vznikne tu teplotné plato, v ktorom nedochádza k prechodu tepla vedením.

Sortiment SuperFOIL

Jedná sa o technológiu vyvinutú spoločnosťou NASA. Vyrobené vo Veľkej Británii.

SuperFOIL je navrhnutý tak, aby bol prechod tepla sálaním prakticky nulový, čo je dané malou emisivitou (ε = 0,03) strieborných lesklých fólií. Nízka emisivita ale neznamená, že vo vnútri SuperFOILu nie je tepelné žiarenie; je ho tam práve toľko a v takom spektrálnym zložení, ktoré zodpovedá teplote v danom mieste.

SuperFOIL je dodávaný vo variantoch SF19, SF19BB, SF40, SF40BB a SF60. Jednotlivé izolácie sa líšia počtom vrstiev, tým aj hrúbkou a tepelným odporom R. Fólie označené BB majú aj vrstvu paropiedyšnej membrány, tzn. že prepúšťa paru von a dovnútra vlhkosť nepustí.

Super FOIL SFUF je najvhodnejší pre izoláciu podláh a zároveň má vynikajúce akustické vlastnosti.

Super FOIL SFNC je nehorľavá viacvrstvá izolácia.

Jedná sa o izoláciu bez škodlivých voľných vlákien a dráždivých častíc, jej inštalácia je rýchla a jednoduchá, bez potreby použitia pracovného odevu a ochranných dýchacích masiek.

Viac informácií o jednotlivých produktoch nájdete na webových stránkach firmy THIRD SOLUTION.

Literatúra a zdroje:

[1] Hejhálek, Jiří: Tepelné záření a navrhování reflexních fólií do staveb, Vega 2014.
1) Odrazivosť a sálavosť je spektrálne závislá. "Biele" povrchy v texte nesúvisia s farbou, ale s odrazivosťou a pohltivosťou

Súvisiace články:

Tepelná izolácia: prehľad, materiály a spôsoby použitia
Vlákenné tepelné a akustické izolácie
Reflexná izolácia - meraním na VUT potvrdená tepelná vodivosť λ = 0.003 W/(mK)!

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama