Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako upraviť klímu v dome: vlhkosť zníži vetranie aj správny stavebný materiál

Zverejnené: 5. 1. 2021

Pri výbere stavebného materiálu pre nový dom je pre mnoho ľudí rozhodujúcim kritériom cena. Existujú však aj ďalšie aspekty, ktoré by budúci obyvatelia mali vziať do úvahy. Na vnútornú klímu budovy má účinok aj stavebný materiál. Ovplyvňuje, ako veľmi sa dom od slnka zahrieva, aká je vo vnútri vlhkosť a aké látky zo stien unikajú do vzduchu.

Zdroj: andresbuitragoph, shutterstock

Pri súčasnom spôsobe života trávia dospelí aj deti vo vnútorných priestoroch asi deväťdesiat percent svojho času. „Vnútorné prostredie významne ovplyvňuje naše fyzické zdravie a duševnú pohodu. Pritom sa tu vyskytuje mnoho faktorov, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziká. Vyplýva to predovšetkým z kombinácie vnútorných zdrojov a prenikania škodlivín z vonkajšieho prostredia. Zásadný význam majú aj mikroklimatické faktory prostredia ako teplota, vlhkosť a nevyhovujúca úroveň vetrania," uviedol vedúci oddelenia hygieny ovzdušia a odpadov Štátneho zdravotného ústavu v ČR Bohumil Kotlík.

Zlá vnútorná klíma v budovách môže viesť k sérii zdravotných komplikácií. „Môžeme sa stretnúť s pocitmi pálenia očí, bolesťami hlavy či poruchami spánku a tiež môže zlá vnútorná klíma prispievať aj k prepuknutiu alergie, astmy či ekzému, najmä u malých detí," oznámila detská lekárka Milada Dražanová. Základným preventívnym opatrením je časté vetranie a odstránenie starších textílií z interiéru.

Murovaný alebo drevený dom?

Pre vnútornú klímu je rozhodujúca voľba stavebného materiálu. Je možné postaviť dom napríklad aj zo slamy či z hlinených drnov, ale väčšina stavebníkov teraz vyberá medzi murovanou a drevenou stavbou. Pri drevostavbách je najväčšou výhodou rýchlosť výstavby. Tesári dovezú už pripravené diely na parcelu a za niekoľko dní či týždňov je hrubá stavba hotová. Ľahká konštrukcia stavby však so sebou nesie aj nevýhody v podobe vyššej hlučnosti a nižšieho teplotného komfortu.

Zdroj: xella
Zdroj: xella

Drevostavby rýchlo reagujú na okolitú teplotu. V lete sa vo vnútri rýchlo ohrievajú a v zime zasa rýchlo vychladnú. S tým sú spojené náklady na vykurovanie a ochladzovanie domu, ktoré stavbu z dlhodobého pohľadu predražujú. Do úvahy je potrebné brať práve aj zdravotné hľadisko. Drevo je síce prírodný materiál, ale aby sa predĺžila jeho trvanlivosť, ošetruje sa chemickými nátermi s obsahom terpentínu. Ten sa z dosiek pomaly uvoľňuje do okolitého prostredia.

Zdroj: brizmaker, shutterstock
Zdroj: brizmaker, shutterstock

Pórobetón

Naopak moderné materiály pre murované stavby vynikajú tepelno-izolačnými vlastnosťami a pomáhajú zabezpečiť vyrovnanú mikroklímu s priaznivou vlhkosťou vzduchu v interiéri. Jedným z príkladov je pórobetón, ktorý sa skladá len zo základných prírodných látok, po dostavaní sa z neho neuvoľňujú žiadne chemikálie do ovzdušia.

„Vyrába sa zo zmesi kremičitého piesku, vápna a vody a patrí tak medzi najčistejšie a hygienicky najpriaznivejšie stavebné materiály. Ytong dosahuje toho najvyššieho štandardu sám o sebe - vďaka samotnej povahe materiálu, ktorý obsahuje milióny uzavretých vzduchových pórov. Práve tieto drobné póry zaisťujú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, napomáhajú k regulácii vlhkosti a nedochádza v nich ku kondenzácii vodných pár," vysvetlil Michal Vavřínek zo spoločnosti Xella.

Pre zaistenie zdravého vnútorného prostredia a trvanlivosti konštrukcií sú popri tepelno-technických vlastnostiach nemenej dôležité tiež tepelno -vlhkostné pomery v konštrukcii. Difúzne vlastnosti hmoty Ytong umožňujú bezproblémové vyrovnanie vlhkosti vnútorného a vonkajšieho prostredia.

Súvisiace články:

Trend súčasného stavania - ochrana proti prehrievaniu
Príjemné domy so stálou teplotou
Systém Lambda YQ - priateľský svojpomocnej výstavbe

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock, Xella
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama