Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Ako vybrať sprchový kút do drevostavby?

Zverejnené: 8. 3. 2022

Kúpeľňa v drevostavbe? Nemožné sa stáva možným. Hoci je všetkým známe, že drevo a voda si príliš nerozumejú, nemusí to tak byť vždy. Drevostavby nie sú žiadnou novinkou a kúpeľňa sa dá zrealizovať aj v nich. Snáď najdôležitejší je výber sprchového kúta. Poďme si k nemu niečo povedať!

Umiestnenie sprchového kúta

V prvom rade by sme si mali rozmyslieť, kam sprchový kút v drevenej kúpeľni umiestnime. Vyberajte starostlivo - podlaha v mieste inštalácie musí byť rovná a v blízkosti by sa mala nachádzať kanalizácia a vodovodné potrubie. V každom prípade je potom potrebné brať ohľad na veľkosť kúpeľne a tvar sprchového kúta. Do malej kúpeľne sa skvele hodí štvrťkruhový sprchový kút, inštalovaný v rohu, a naopak v priestornej kúpeľni bude skvostom okrúhly sprchový kút uprostred.

Aký typ sprchového kúta je vhodný do drevostavby?

Úplnou klasikou sú sprchové kúty štvrťkruhové. Vďaka tomu, že sú plne uzatvárateľné, patria medzi tie najvhodnejšie, čo sa týka drevostavieb. Vybavené sú posuvnými dverami, ktoré je dôležité osadiť kvalitným pojazdom a kolieskami. Aby sa posúvali hladko a nezačali sa po čase zadrhávať, dbajte na to, aby kolieska mali aspoň 2 cm v priemere. Ešte lepšie je však osadenie tzv. bezúdržbovými ložiskami.

Vhodné sú aj sprchové kúty so zalamovacími dverami. Tieto dvere zaberajú len nepatrnú časť miesta vo vnútri sprchového kúta a vzhľadom na to, že sa zalamujú dovnútra, nedochádza ku stekaniu vody von zo sprchovacieho priestoru. Aj napriek tomu ale dbajte na vyššiu hygienu a častejšiu údržbu dverí. Zabránite tak vzniku nepríjemných plesní, ktoré by sa mohli objaviť pri ich nedostatočnom preschnutí. Ďalšou výhodou je to, že zaisťujú maximálnu šírku vchodu aj pri malom rozmere stavebného priestoru. V neposlednom rade sú tiež veľmi obľúbené kvôli svojmu nadčasovému designu.

Pivotové dvere sú naopak vhodné do veľkých a priestranných kúpeľní, kde vynikne ich elegancia. Priestor je v tomto prípade naozaj dôležitý, pretože ak ho v kúpeľni nemáte dostatok, nie je inštalácia pivotových dverí možná. Nedostatočné zváženie usporiadania priestoru je totiž častou chybou, ktorá komfort pri používaní kúpeľne zníži, a to by ste určite nechceli. Dvere sú zavesené na otočných pántoch, avšak je potrebné sa uistiť, že sa otvárajú smerom dovnútra. Keby to bolo naopak, voda by po otvorení stekala na podlahu, čo v prípade drevostavby nie je práve najvhodnejšie.

Walk-in sprchový kút v kombinácii s drevom?

Ak ste milovníkmi otvorených priestorov a túžite po walk-in sprchovom kúte, s trochou snahy sa ho nemusíte vzdávať ani v drevostavbe. Možné je napríklad prekrytie drevených stien čírym sklom. Zdôrazníte tak krásu dreva, a zároveň docielite perfektnú funkčnosť. Potom už stačí iba nainštalovať sprchové zásteny a walk-in sprchový kút je na svete! Toto riešenie je navyše veľmi praktické aj čo sa týka jednoduchej údržby.

Drevo a jeho reakcie na okolie

Ak ide o masívnu drevostavbu, je tento parameter obzvlášť dôležitý. Drevo reaguje nielen na vlhkosť, ale napríklad aj na pokles teploty. Podľa toho sa môže meniť jeho tvar aj štruktúra. Z tohto dôvodu odporúčame ponechať aspoň 30 centimetrov medzi stropom a hornou časťou sprchového kúta.

Na tieto špecifické vlastnosti dreva myslite aj pri inštalácii. Vzhľadom na to, že drevostavba pri zosychaní klesá, nemala by byť žiadna časť sprchového kúta kotvená v podlahe alebo v strope. Vždy sa kotví zboku alebo nám môže pomôcť vzpera.

Drevostavby sú veľmi luxusným a komfortným riešením. Vďaka postupujúcim technológiám sme sa mohli presvedčiť, že ani kúpeľňa v drevenom dome nie je nezmysel!

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Sanitino
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama