Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Ako zatepliť dvojplášťovú strešnú konštrukciu?

Zverejnené: 18. 11. 2023

Dvojplášťové vetrané strechy sú strešné konštrukcie, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane budov pred poveternostnými vplyvmi a udržiavaní príjemnej teploty v interiéri. Správna izolácia týchto striech je dôležitým krokom na zabezpečenie efektívneho využívania energie a dlhej životnosti budovy. Na čo je dôležité pri zatepľovaní myslieť vám poradia odborníci spoločnosti URSA.

Dvojplášťové vetrané strechy sú bežné na mnohých typoch budov – možno ich nájsť na rodinných aj na panelových domoch, kde sa horný plášť niekedy pridáva dodatočne v prípade nedostatočného utesnenia a zatekania cez pôvodnú strešnú konštrukciu. Ako už názov napovedá, dvojplášťové vetrané strechy sa skladajú z dvoch vrstiev. Vrchný plášť (tiež vonkajší strešný plášť) slúži ako prvá obranná línia proti vonkajším vplyvom. Chráni konštrukciu strechy a celú budovu pred poškodením a znehodnotením. Spodný plášť (vnútorný strešný plášť) funguje ako izolačná vrstva, ktorá pomáha udržiavať konštantnú teplotu vnútri budovy a zabraňuje prenikaniu vlhkosti z interiéru do strešnej konštrukcie. Medzi týmito plášťami je vetraná vzduchová medzera, ktorá umožňuje účinné vetranie a reguláciu vlhkosti. Ide o priestor, ktorý môže byť neprielezný, prielezný alebo priechodný.

Venujte pozornosť výške vetranej medzery

Zateplenie vo všeobecnosti zlepšuje energetickú účinnosť budovy tým, že znižuje tepelné straty a udržiava stabilnú teplotu v interiéri, čo tiež výrazne znižuje náklady na vykurovanie a chladenie. „Pri izolácii dvojplášťovej vetranej strechy je však dôležitým aspektom aj ochrana konštrukcie pod tepelnou izoláciou. V prípade, že je strop posledného podlažia drevený, izolácia pomáha strešným trámom a nosníkom odolávať vlhkosti, plesniam a hnilobe, čím sa predlžuje ich životnosť a znižujú dodatočné náklady na prípadné opravy,“ vysvetľuje Ing. arch. Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA, popredného výrobcu a distribútora minerálnych izolácií. Predtým, ako sa do zatepľovania strechy pustíte, je však dôležité najprv dôkladne skontrolovať existujúcu konštrukciu, najmä v prípade drevených striech, či nie je napadnutá vlhkosťou, nie sú na nej plesne alebo drevokazné huby. Na určenie maximálnej hrúbky izolácie je potrebné zistiť výšku nasávacích a odvetrávacích otvorov nad podlahou izolovanej konštrukcie. „Izolačná vrstva by nemala zakrývať ani nasávacie, ani odvetrávacie otvory, aby sa zabezpečilo rovnomerné vetranie medziplášťového priestoru a predišlo sa problémom s kondenzáciou, kvapkaním vody na spodný plášť a degradáciou strešnej konštrukcie,“ poukazuje Vojancová. Výšku vetranej medzery upravuje technická norma STN 73 1901 alebo ju posúdi projektant.

Ďalej sa musí sledovať aj tepelný odpor horného plášťa. Ak je nízky, môže to viesť ku kondenzácii vodnej pary na spodnej strane horného plášťa. Súčiniteľ prechodu tepla horného plášťa by sa preto mal pohybovať v rozmedzí 1,5 – 2,7 W/m² K.

Rýchle a kvalitné zateplenie vďaka fúkanej izolácii

Ideálnym materiálom na zateplenie dvojplášťových striech je fúkaná minerálna izolácia, ktorá vyplní aj ťažko prístupné miesta a minimalizuje tak riziko vzniku tepelných mostov. V prípade prielezných a priechodných striech je totiž formátovanie rolovanej alebo doskovej izolácie v mieste aplikácie inštalácie veľmi prácne a vyžaduje si veľkú precíznosť zhotoviteľskej firmy. V prípade neprielezných striech je fúkaná izolácia prakticky jedinou možnosťou, ako konštrukciu zatepliť. „Môžem odporučiť napríklad fúkanú minerálnu izoláciu URSA Pure Floc, ktorá má vynikajúce tepelné a akustické vlastnosti a je čisto prírodná, neobsahuje formaldehyd ani iné škodlivé látky, je prirodzene nehorľavá, rozmerovo stabilná a odolná, nehnije ani sa nerozkladá,“ hovorí Tereza Vojancová a dodáva, že majitelia by nemali zabúdať, že inštalácia fúkanej minerálnej izolácie si však vyžaduje špeciálny fúkací stroj, preto je vhodné obrátiť sa na firmu, ktorá má na túto prácu potrebné vybavenie a skúsenosti.

O spoločnosti URSA

Spoločnosť URSA SK, s.r.o. úspešne pôsobí na slovenskom stavebnom trhu už takmer 25 rokov a patrí medzi popredných dodávateľov tepelných, akustických a protipožiarnych izolácií. Produktové skupiny URSA ponúkajú širokú škálu konštrukčných riešení v pozemnom staviteľstve, čím URSA napĺňa svoju stratégiu byť na čele trvalo udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia prostredníctvom znižovania energetickej náročnosti budov. Spoločnosť URSA je členom rešpektovaných záujmových združení, napr. Asociácie výrobcov minerálnych izolácií, Cechu Strechárov Slovenska a Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky, ktoré sa okrem iného zameriavajú na kvalitu a osvetu v oblasti zatepľovania budov. Podrobné informácie o produktoch spoločnosti URSA vám radi poskytnú odborníci na izolácie na adrese sales.ursa.sk@etexgroup.com.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy URSA
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama