Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Ako zmierniť sezónne alergie? Pomôcť vám môžu aj sieťky do okien

Zverejnené: 7. 8. 2023

Hapčí! Alergie trápia až štvrtinu ľudí na celom svete. Ako zmierniť tie sezónne, ktoré sú spôsobené kvitnúcimi stromami, kríkmi a rastlinami?

Sezónne alergie spôsobené peľom z kvitnúcich stromov, kríkov a kvetov sú prehnanou reakciou imunitného systému. Keď poletujúce častice peľu vdýchnete alebo sa dostanú na sliznicu nosa či do očí, telo automaticky spustí reakciu. Aké sú príznaky?

    ● Nádcha
    ● Kýchanie
    ● Astma
    ● Svrbenie očí
    ● Slzenie očí
    ● Žihľavka
    ● Ekzém
    ● Podráždenosť
    ● Bolesti hlavy
    ● Dušnosť

Ako bojovať s alergiami?

1. Zadovážte si siete do okien. Výrobcovia dnes už dokážu zhotoviť takú jemnú sieťovinu, že zabráni nielen vlietnutiu hmyzu do interiéru, ale zachytí aj poletujúci peľ a prach. Skúste sa pozrieť napríklad na produkty českej firmy BUILDING Shutters. Ich sieťky proti hmyzu do okien a do dverí sú pre alergikov vyslobodenie, pretože môžete vetrať, kedykoľvek potrebujete. Stačí si len vybrať zhotovenie. Páčia sa vám viac:

pevné siete, ktoré nainštalujete do každého typu okien,
elegantné plisované siete vhodné aj na veľkorozmerové okná
alebo rolovacie siete, ktoré sa pohodlne ovládajú?

Táto firma navyše ponúka siete proti hmyzu v štyroch verziách: s klasickou sieťovinou, extra priehľadnou, spevnenou sieťovinou Petscreen a protipeľový variant, aby ste sa mohli doma konečne zhlboka nadýchnuť. Všetky typy však majú jedno spoločné – sú vyrobené zo skleného vlákna potiahnutého PVC vrstvou. Vďaka tomu vydrží sieťovina napnutá v ráme roky ako nová bez prehnutia či vyblednutia.

2. Nesušte bielizeň vonku. To platí v hlavnej sezóne, keď kvitnú alergény, na ktoré reagujete.

3. Chráňte si vonku oči pred peľom. Slnečné okuliare zabránia hlavnému náletu peľu do očí, čo môže znížiť prehnanú reakciu tela na alergén.

4. Umývajte si častejšie vlasy a tvár. Po príchode z vonku si okrem rúk vždy opláchnite aj tvár, aby ste zmyli zachytený peľ. V kritickom období si častejšie umývajte vlasy.

5. Obmedzte fyzickú aktivitu vonku. Najnižšie množstvo peľových častíc v ovzduší je ráno a po daždi. Ak vám peľ spôsobuje silnú alergickú reakciu, obmedzte na chvíľu prechádzky na bicykli či behanie.

6. Siahnite po prípravkoch na alergiu z lekárne a navštívte alergológa. Nepodceňujte príznaky alergie, ktoré vyčerpávajú vaše telo. Naplánujte si návštevu alergológa a riaďte sa jeho odporúčaniami.

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama