Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Batériové úložisko pre domácnosti a priemysel tvorí ďalší pilier Fenix Group

Zverejnené: 12. 10. 2023

Spoločnosť AERS, člen holdingu Fenix Group, vyvinula a dodáva – okrem batériových staníc HES s kapacitou až 41 kWh, určených pre domácnosti a menšie prevádzky – aj originálne české veľkokapacitné špičkové stanice, určené pre priemyselné aplikácie. Jej špičkové stanice SAS typu Battery Energy Storage Systems s kapacitou v rade stoviek kWh sú osadené batériami LiFePo4 a fungujú dobre a k plnej spokojnosti majiteľov niekoľkých stredne veľkých výrobných závodov.

Súčasťou ponuky je aj menšie kontajnerové úložisko DES s kapacitou až 328 kWh a výkonom až 300 kW.

Minuloročnou novinkou je kontajnerové riešenie SAS s modulárnou kapacitou od 400 kWh do 600 kWh a výkonom 360 kW. Tieto kontajnerové špičkovacie stanice je možné umiestniť či už in-house, teda do technických miestností firmy, tak vo verzii kontajneru do exteriéru.

Veľkokapacitné batériové úložisko SAS

Veľkokapacitné batériové úložisko SAS zabezpečuje vytvorenie vlastnej energetickej kapacitnej zálohy prevádzky výrobného alebo obchodno-komerčného objektu. Stanice sú určené pre prevádzku v rôznych pracovných režimoch – zníženie rezervovaného výkonu (rozloženie spotreby do 24 hodín), riadenie štvrťhodinových maxím, ochrana a energetická záloha proti výpadkom (tie často spôsobujú významné škody vo výrobe), účinná eliminácia mikrovýpadkov, riadenie a kompenzácia kvality siete alebo pre maximalizáciu využitia energie z fotovoltiky.

Veľkokapacitné batériové úložisko SAS.
Veľkokapacitné batériové úložisko SAS.

„Naša stanica SAS je určená najmä v aplikáciách, ako je akumulačná záloha energie pre výrobné prevádzky. Zákazníci ju môžu využiť aj ako akumulačnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. SAS má uplatnenie aj v úlohe energetickej stanice na podporu ťažkého priemyslu,” uvádza Cyril Svozil jr., riaditeľ spoločnosti AERS, a dodáva: „Naše riešenie predstavuje osvedčený a v praxi spoľahlivo fungujúci systém. Napríklad vo výrobnom závode Fenix v Jeseníku funguje špičkovacia stanica s kapacitou 2,95 MWh, stanica SAS v Strojárňach Rumburk má kapacitu 990 kWh. Jeho prednosťou je aj skutočnosť, že je to nami vyvinutý systém, ktorý dokonale poznáme a ktorý sme schopní „ušiť na mieru“ každému zákazníkovi podľa jeho možností a potrieb. Silnou stránkou je aj ucelený sortiment našich batériových staníc, ktoré sa líšia uplatnením, kapacitou aj spôsobom inštalácie. Veľkokapacitné stanice SAS sú najčastejšie umiestňované v interiéri, ale vďaka našim kontajnerovým staniciam ich vieme dodať aj zákazníkom, ktorí nemajú potrebné zázemie a ktorí potrebujú rýchlu a súčasne spoľahlivú inštaláciu batériového úložiska.”

Batériové úložiská v kombinácii s elektrickým sálavým vykurovaním

Elektrické sálavé vykurovanie je už zo svojej podstaty vhodné najmä do priestorov s vyššími svetlými výškami. Tie sú typické napríklad pre priemyselné a poľnohospodárske stavby. Súčasťou holdingu Fenix Group je aj výrobný závod v Jeseníku a v jeho priestoroch sa v období rokov 2020 a 2021 hodnotilo elektrické sálavé vykurovanie z pohľadu spotreby energie pri reálnych výrobných a skladových prevádzkach. Spoločnosť Fenix Group sa výrobou elektrického sálavého vykurovania zaoberá už viac ako 30 rokov a jednou z hlavných výrobkových skupín sú vysokoteplotné vykurovacie panely Ecosun® S+, určené práve pre tento typ stavieb.

Elektrický sálavý panel Ecosun.
Elektrický sálavý panel Ecosun.

Prevádzkové náklady

Veľmi častou otázkou potenciálnych klientov je, aké môžu pri takýchto aplikáciách očakávať prevádzkové náklady. Pretože spoločnosť Fenix Group využíva vysokoteplotné panely dominantným spôsobom aj na vykurovanie svojich vlastných prevádzok vo výrobnom areáli v Jeseníku (horské podnebie), vznikla štúdia, ktorej cieľom bolo posúdiť a určiť orientačné referenčné hodnoty spotreby energie pre elektrické sálavé vykurovanie.

Skúsenosti opakovane preukázali, že skutočné náklady na elektrické sálavé vykurovanie priemyselných prevádzok sa od výpočtových modelov často značne líšia, najlepšie vypovedajúce sú preto reálne dáta. Predvolené podmienky štúdie tiež zodpovedali realite tuzemských výrobných závodov. Prevádzky výrobného závodu v Jeseníku sú sčasti nové, sčasti rekonštruované, pribúdali postupne, preto sa tepelnotechnickými vlastnosťami značne líšia. Čím sú špecifické je skutočnosť, že vykurovanie všetkých výrobných objektov holdingu Fenix Group je dominantným spôsobom zaistené elektrickými sálavými panelmi Ecosun.

Ako výrobca panelov Ecosun, chce spoločnosť Fenix Group klientom ukázať dáta získané zo skutočnej prevádzky – a vlastný výrobný závod je najprirodzenejšou referenciou. Výšky tunajších prevádzok sú od 3 do 9 m, niektoré prevádzky majú technológie generujúce významné tepelné zisky. V priemere bude väčšina priemyselných prevádzok v podobnom alebo aj lepšom štandarde a získané dáta je preto možné považovať za reprezentatívne.

Bola posudzovaná vykurovacia sezóna od 1. 9. 2020 do 31. 5. 2021

Spotreba energie na vykurovanie bola prevzatá zo sledovania tunajšej SAS (špičkovacia akumulačná stanica), výber prevádzok bol prispôsobený meraným okruhom. Priemerná vonkajšia teplota pre uvedené vykurovacie obdobie bola 4,7 °C (kontinuálne meranie teplôt na budove Obchodného centra Fenix). Spotreby sú zámerne uvádzané v kWh, aby bolo jednoduchšie odhadnúť prevádzkové náklady podľa rôznych cien energií, alebo ich porovnať so spotrebou energie pri iných typoch vykurovania.

Výrobné objekty holdingu Fenix Group.
Výrobné objekty holdingu Fenix Group.

Získané dáta (viď tab. 1) je potrebné vnímať ako orientačné hodnoty. Každá priemyselná prevádzka či výrobný areál je individuálny nielen z pohľadu tepelnotechnických vlastností objektov, ale aj charakterom prevádzky, rozsahom tepelných ziskov z technológií a v neposlednom rade aj klimatickou lokalitou, kde sa objekt nachádza. Ale ponúka aspoň základný prehľad, aké prevádzkové náklady môžu byť s elektrickým sálavým vykurovaním dosahované.

Tab. 1: Vykurovanie výrobných objektov holdingu Fenix Group vo vykurovacej sezóne 2020–2021.
Tab. 1: Vykurovanie výrobných objektov holdingu Fenix Group vo vykurovacej sezóne 2020–2021.

Podrobné informácie o elektrickom sálavom vykurovaní nájdete na stránkach www.fenixgroup.cz, sortiment batériových úložísk AERS prezentuje web www.aers.cz.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: FENIX GROUP

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama