Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Čím ošetriť drevo v exteriéri?

Zverejnené: 21. 7. 2023

Všetky drevené povrchy, či už terasy, prístrešky, ploty, záhradný nábytok či drevené fasádne obloženia, dodávajú vonkajším priestorom prirodzenú útulnosť a pôvab. Tým, že je však drevo neustále vystavované poveternostným vplyvom a slnečnému žiareniu, môže časom spôsobiť jeho poškodenie a znehodnotenie. Na zachovanie krásy a dlhej životnosti drevených povrchov je nevyhnutné ich chrániť a zabezpečovať pravidelnú údržbu. Aby ste si vybrali správny náter, respektíve systém, ktorý drevu zabezpečí vhodnú ochranu, musíte si najskôr ujasniť, čo presne potrebujete a aké drevo chcete ošetriť.

Zdroj: pavla, shutterstock

Drevo je v záhradách obľúbené a to hneď z viacerých dôvodov. Pôsobí prirodzeným dojmom, ktorý sa dokonale spája s okolitým prostredím a vytvára príjemnú a hrejivú atmosféru. Jeho výhodou je aj to, že je nadčasové a dá sa ľahko prispôsobiť rôznym dizajnovým preferenciám, či už ide o rustikálny, moderný alebo tradičný štýl. Okrem toho je pri správnej údržbe odolným materiálom, ktorý nepodľahne ani náročným poveternostným podmienkam.

Kroky pred samotnou úpravou dreva

Pred každou úpravou dreva je dôležité poriadne očistiť povrch a mastné plochy, prípadne odmastiť bežne dostupným odmasťovačom, aby bol náter rovnomerný. Tento princíp platí nielen v prípade čerstvého dreva, ale aj pri obnovení starých náterov. Pokiaľ bol povrch v minulosti lakovaný, starý náter je nutné zbrúsiť až na pôvodné, čisté drevo.

Pred každou úpravou dreva je dôležité poriadne očistiť povrch a mastné plochy. Foto: kzww, shutterstock
Pred každou úpravou dreva je dôležité poriadne očistiť povrch a mastné plochy. Foto: kzww, shutterstock

Ochrana proti poveternostným vplyvom

Ochrana drevených povrchov pred poškodením slnkom a poveternostnými vplyvmi je mimoriadne dôležitá. Pomáha predĺžiť životnosť dreva a predchádzať problémom. Dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu môže spôsobiť, že drevo časom vybledne, zmení farbu alebo sa stane krehkým. Extrémne výkyvy teplôt zas môžu spôsobiť rozpínanie a zmršťovanie dreva, čo vedie k vzniku prasklín a trhlín. Okrem slnka a kolísajúcich teplôt predstavuje ďalšie riziko aj vlhkosť z dažďa a snehu, ktorá môže preniknúť do dreva a viesť k jeho napučaniu, deformácii či vzniku plesní.

V prípade drevených nábytkov je potrebné dávať pozor aj na vlhkosť zo zeme, a preto sa neodporúča položiť drevený nábytok priamo na mokrú trávu či pôdu. Vždy zabezpečte tiež prístrešok na ochranu drevených povrchov pred extrémnymi poveternostnými podmienkami. Ak nemáte garáž ani záhradný domček, zaobstarajte si špeciálne obaly na nábytok, ktoré ich účinne ochránia.

Vždy zabezpečte tiež prístrešok na ochranu drevených povrchov pred extrémnymi poveternostnými podmienkami. Foto: Studio Harmony, shutterstock
Vždy zabezpečte tiež prístrešok na ochranu drevených povrchov pred extrémnymi poveternostnými podmienkami. Foto: Studio Harmony, shutterstock

Ošetrenie podľa typu drevín

Na impregnačné ošetrenie tvrdých druhov sa všeobecne odporúčajú najmä oleje, na ochranu mäkkých drevín sú zase vhodnejšie olejové lazúry. Hlavne pri exotických drevinách, ktoré bývajú mimoriadne tvrdé a husté, je dôležité vyberať náter veľmi pozorne a zvoliť iba taký, ktorý je na nich vyložene určený.

Lazúra pre mäkké drevo

Na ochranu mäkkého dreva, akým je napríklad jedľa, smrek, borovica alebo lipa, sú najvhodnejšie lazúry. Sú pigmentované, transparentné a zvýrazňujú prirodzenú kresbu dreva. Čím je zafarbenie tmavšie, tým vyššia je ochrana pre UV žiarením. Lazúry na dreve vytvoria ochranný film, ktorý odpudzuje vodu, preto sú ideálne pre konštrukčné časti, ako sú drevené okná a dvere.

Zdroj: gmlykin, shutterstock
Zdroj: gmlykin, shutterstock

Olej zdôrazní prírodný charakter tvrdých drevín

Olej je zasa skôr vhodný na ošetrenie tvrdých druhov dreva, ako sú buk, javor, jelša, orech, gaštan, dub... Chráni a ošetruje drevo, ktoré je vďaka nemu odolné a je možné ho viac zaťažiť. Napustením olejom sa zdôrazní prírodný charakter dreva a jeho typická povrchová štruktúra zostane zachovaná. Vo vonkajších priestoroch však bezfarebný olej neposkytuje dostatočnú UV ochranu.

Lakované drevo je citlivé na poškodenie

Ďalšou možnosťou je lakovanie. Lak na drevenom povrchu vytvorí stabilnú vrstvu odolnú voči poveternostným podmienkam. Lakovaný povrch je efektný, ale citlivý na poškodenie. Pokiaľ v ňom vznikne prasklina, do ktorej vnikne voda, drevo napučí a lak roztrhne. Lazúry a oleje oproti tomu vytvoria ochrannú vrstvu, ktorá zostáva difúzne otvorená. Lak na drevo sa preto hodí skôr na nábytok v interiéri. Farebný náter zvoľte v prípade, že potrebujete prekryť staršiu farbu, alebo sa vám prírodný odtieň nehodí.

Ak drevené povrchy vykazujú známky poškodenia bude potrebné ich ošetriť. Zdroj: shutterstock
Ak drevené povrchy vykazujú známky poškodenia bude potrebné ich ošetriť. Zdroj: shutterstock

Vosk neodolá vyšším teplotám

Nakoniec tu máme ešte vosky na drevo. Tie sa predávajú v tekutej, pastovitej forme alebo v pevných tyčinkách a nesú rôzne odtiene. Do dreva sa nevsakujú, na jeho povrchu vytvárajú mäkkú vrstvu, ktorá odpudzuje vodu, ale neodolá vyšším teplotám. Pretože navoskované drevo vyzerá veľmi prirodzene, vosk je dobré použiť pri renovácii masívneho nábytku, ktorému chceme zachovať pôvodný vzhľad. Na namáhaných kuchynských plochách ale tak dobre neobstojí, tu bude jednoznačným víťazom olej.

Ako ošetriť už napadnuté drevo

Ak drevené povrchy vykazujú známky poškodenia bude potrebné ich ošetriť. Pred samotným ošetrovaním ale začnite dôkladným očistením povrchu od starých náterov a nečistôt. Na vyhladenie mechanicky poškodeného povrchu použite brúsny papier a pracujte v smere kresby dreva. Začnite s brúsnym papierom s hrubšou zrnitosťou. Keď je povrch rovný, postupne prejdite na jemnejšie zrnitosti, aby ste dosiahli leštený povrch. Mále poškodenia, ako sú napríklad trhliny či diery v dreve môžete jednoducho opraviť vhodným výplňovým materiálom. V prípade napadnutia škodcami bude prvým krokom identifikácia škodcu a výber správneho ošetrenia.

Zdroje:
www.hornbach.sk
www.remmers.sk

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama