Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Digitálne navrhovanie s Heluzom. Praktické doplnky, ktoré zefektívnia projekčnú prácu a urýchlia tvorbu výkaz výmer

Zverejnené: 20. 11. 2023

Spoločnosť HELUZ dlhodobo pracuje na technických podkladoch pri navrhovaní a realizovaní budov. Využívanie elektronických a digitálnych podkladov korešponduje so všeobecným vývojom informačných technológií a spomínaná firma sa dnes digitalizácii technických podkladov intenzívne venuje.

Aplikácie CAD zahŕňajú grafické, geometické, matematické a inžinierske nástroje pre kreslenie plošných výkresov a modelovanie objektov. Foto: Svjatoslav Andreichyn, Shutterstock

S digitalizáciou dát sa otvárajú nové možnosti navrhovania budov využívajúce zdieľanie dát medzi výrobcom a projektantom. Medzi výhody patrí predovšetkým rýchlosť získania potrebnej informácie, presnosť a aktuálnosť. Oproti tlačeným dokumentom sa informácie môžu často meniť a dopĺňať, treba preto aktívne sledovať aj vývoj v technických podkladoch spoločnosti HELUZ určených pre projektantov, architektov a stavebné firmy.

Medzi hlavné technické podklady ponúkané firmou HELUZ patrí CAD (Computer-Aided Design/Drafting), tzn. počítačom podporované projektovanie a kreslenie, zastrešujúce celú širokú činnosť pri navrhovaní. Jednoducho je možné povedať, že sa jedná o používanie inžinierskych počítačových a grafických programov pri projektovaní, ktoré nahrádzajú rysovaciu dosku. Aplikácie CAD zahŕňajú grafické, geometrické, matematické a inžinierske nástroje pre kreslenie plošných výkresov a modelovanie objektov a dejov reálneho sveta. Pokročilejšie z nich potom riešia aj výpočty, analýzy a riadenie systémov (výroby, skladovania, distribúcie atď.). S tým súvisí aj oblasť počítačových vizualizácií; virtuálne 3D návrhy sú často klientom prezentované vo forme fotorealistických vizualizácii.

Služba CAD v oblasti aplikácií tehál HELUZ zahŕňa:

  • HELUZ Selektor konštrukcii – vstupná brána k technickým informáciám pre stavebných odborníkov.
  • HELUZ Galéria CAD detailov – typové CAD detaily dostupné v rôznych súborových formátoch.
  • HELUZ Podklady pre BIM softwary – offline a online nástroje pre využitie v BIM softwaroch.

Zmyslom digitalizácie jednotlivých procesov je aj efektívne prepojenie technických a obchodných dát. Výsledkom je potom, okrem iného, rozšírenie služby spracovania výkazu výmer – HELUZ IFC. Projektant môže rovno zo svojho sofwaru BIM pomocou doplnku HELUZ IFC odoslať projektovú dokumentáciu priamo do HELUZu, kde referent automatizovane vytvorí výkaz výmer. Ten predstavuje konečný súpis stavebných dielov a všetkých stavebných a montážnych činností potrebných na realizáciu zamýšľanej stavby. Súpis je vyhotovený na základe projektovej dokumentácie stavby. Tým sa významne zrýchli a spresní proces oceňovania stavebného systému a pomôže sa tak celému procesu realizácie stavby.

Z tehál značky HELUZ, tzn. od jednej jedinej tehliarskej firmy, je možné postaviť stavbu spĺňajúcu sny, priania a vecné či praktické požiadavky. Na fotografii Dom na prvú dobrú od Ateliéru Vostracký. Viac informácii na www.heluz.sk. Foto: HELUZ
Z tehál značky HELUZ, tzn. od jednej jedinej tehliarskej firmy, je možné postaviť stavbu spĺňajúcu sny, priania a vecné či praktické požiadavky. Na fotografii Dom na prvú dobrú od Ateliéru Vostracký. Viac informácii na www.heluz.sk. Foto: HELUZ

HELUZ a BIM

Stavebný systém HELUZ je možné dnes efektívne projektovať pomocou metódy BIM (Building Information Modelling). Jej hlavným prínosom je možnosť priestorového modelovania a efektívny dátový prenos technických informácií cez celý projekt stavby.

Kompletný stavebný systém HELUZ je možné vkladať priamo do projektu v kompatibilnom formáte vďaka BIMTech Tools, s ktorým spoločnosť HELUZ dlhodobo pracuje. BIMTECH TOOLS je produkt českej spoločnosti BIMTech, ktorá vyvíja BIM riešenia na medzinárodnej úrovni.

Všeobecne povedané je tento nástroj praktickým doplnkom, ktorý zefektívni projekčnú prácu. Viac času na navrhovanie, menej na klikanie. V doplnku nájdete napríklad katalógy stavebných materiálov, sendvičových konštrukcií a objektov popredných českých spoločností či generátor farieb zo vzorkovníkov RAL, NCS aj priamo od výrobcov. Pre stiahnutie navštívte na webových stránkach HELUZ sekciu pre odborníkov.

HELUZ, energetika a architektúra

Veľmi silnou stránkou tehliarskej spoločnosti HELUZ je popri vlastnej realizácii stavieb aj energetika a architektúra. Obvodové konštrukcie domov zo systému HELUZ nepotrebujú dodatočnú vonkajšiu tepelnú izoláciu. A je pritom ľahostajné, či ide o typový projekt alebo originálnu stavbu. Ťažiskom aktivít, v ktorých sa táto spoločnosť pohybuje, sú predovšetkým rodinné domy. Čo sa týka bytových domov, maximálny počet poschodí je obmedzený cca na päť.

HELUZ Galéria CAD detailov umožňuje filtrovanie podľa šírky obvodovej steny. Na ukážke rez podlahou na teréne pre stenu hrúbky 440 HELUZ FAMILY 442in1 – sokel zateplený pomocou XPS.
HELUZ Galéria CAD detailov umožňuje filtrovanie podľa šírky obvodovej steny. Na ukážke rez podlahou na teréne pre stenu hrúbky 440 HELUZ FAMILY 442in1 – sokel zateplený pomocou XPS.

Záver

Česká tehliarska spoločnosť HELUZ si „vydobyla” svoje mimoriadne postavenie na českom aj slovenskom trhu predovšetkým tým, že sa v oblasti výstavby rodinných i bytových domov intenzívne a trvalo zaujíma o sny, priania a vecné či praktické požiadavky koncového zákazníka. Z tehál značky HELUZ, tzn. od jednej jedinej tehliarskej firmy, je možné postaviť prakticky celú hrubú stavbu, ktorú už netreba zatepľovať a v lete chladiť. To všetko s pomocou vyspelej digitalizácie výrobného, dopravného a stavebného procesu za rozumné ceny. Domy zo systému HELUZ môžu mať mnoho podôb. Obrazové pojednanie o tomto fakte by zabralo niekoľko tlačových strán, čitateľ sa o architektúre stavieb z tehlového systému HELUZ dozvie napríklad z referencií uvedených na internetových stránkach uvedených nižšie.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Viď popisky

Tagy

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama