Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Do plastových okien sa hodia žalúzie, plisé, rolety aj japonské steny. Všetko sa dá kvalitne zaobstarať aj od českých firiem

Zverejnené: 8. 12. 2020

Plastové okná tvoria v realizáciách výplní stavebných otvorov stále významnú väčšinu. Je to hlavne kvôli obstarávacej cene, ale na udržaní tohto trendu takisto významne prispieva technologický pokrok, ktorý sa prejavuje vo zvýšenej funkčnosti a estetickej hodnote okien.

Foto: ISOTRA

Plastové okná vždy boli a dodnes stále sú, predovšetkým ekonomickým riešením. Nielen vo svojich obstarávacích nákladoch, ktoré bývajú najnižšie z dostupných materiálov, ale aj v nákladoch na údržbu a hlavne v získaných izolačných parametroch, ktoré dlhodobo pomáhajú šetriť náklady na vykurovanie alebo klimatizáciu. Z tohto pohľadu je pochopiteľné, že plast vládne trhu už tretiu dekádu - nebolo by ale úplne fér jedným dychom nedodať, že možnosti a komfort, ktorý dnes plastové okná ponúkajú, sú pre ich obchodný úspech rovnako dôležité.

Plastové okná nemusia vyzerať na prvý pohľad hneď plastovo

V interiérovom dizajne platí, že hrejivý domáci pocit dosiahneme hojným využitím prírodných materiálov, najmä dreva. Moderný a luxusný dojem naopak dosahneme dizajnovým minimalizmom s využitím ušľachtilých materiálov, medzi ktoré sa patrí napríklad hliník. Z mnohých rôznych dôvodov sú nám v niektorých situáciách tieto materiály nedostupné, ale výrobcovia plastových okien to vedia a niekoľko rokov sa snažia túto medzeru v ponuke preklenúť.

Plastové okná dnes veľmi dôverne napodobňujú oba materiály a to navyše s určitou variabilitou, kedy môže farebný dekor smerovať do ulice, do interiéru alebo obojstranne a navyše s možnosťou využitia farebného plastového profilu, ktorý s vybraným dekorom vizuálne splýva pre dosiahnutie hodnovernejšieho vzhľadu.

Foto: PRAMOS
Foto: PRAMOS

Plastové dvere môžu byť takisto pekné a reprezentatívne

Takisto pri plastových dverách platí, že môžeme naplno využívať všetky ich výhody bez toho, že by sme nejako zľavili zo svojich estetických požiadaviek. Nadčasové šedé okná aj dvere si zaobstaráte na mieru napríklad u českej firmy PRAMOS.

V ponuke plastových dverí si dnes každý nájde to svoje, čo sa hodí k estetickému ladeniu fasády alebo aj interiéru domu. Za povšimnutie stojí nová vlna obľuby sklenených výplní vo vstupných dverách, od povedzme klasických vzorov až po odvážnejšie asymetrické výplne, ktoré dodajú vonkajšej obálke domu potrebnú osobitosť.

Vonkajšie tienenie predstavuje budúcnosť úspornejšieho bývania

Ak sa v niečom naše moderné byty líšia od tých z päťdesiatych rokov, už na prvý pohľad je to veľkosťou okien. Otvorenejší výhľad a určitá vzdušnosť sú dôležitými prvkami komfortného bývania - a moderné plastové okná to skvele umožňujú. Zároveň s tým ale rastie riziko nežiaducich tepelných strát (v zime) alebo tepelných ziskov (v lete). Okrem prémiových izolačných vlastností, ktoré plastové okná ponúkajú, sa novým trendom stávajú vonkajšie rolety alebo žalúzie. Inšpirujte sa v galérii referencií českej firmy Isotra, ktorá je technologickým lídrom v oblasti tieniacej techniky.

Prečo je vonkajšie tienenie praktickejšie a účinnejšie, než vnútorné?

Vnútorné žalúzie sú štandardom vo vybavení každého bytu alebo kancelárie a málokto asi špekuluje, k čomu sú dobré. Pomáhajú regulovať intenzitu vstupujúceho svetla, v lete čiastočne predchádzajú prehrievaniu interiéru a medzitým tiež zaisťujú pri pohľade zvonku dostatočné súkromie.

V momente, kedy udrú tropické horúčavy, väčšinou tiež zisťujeme, že vnútorné žalúzie nie sú postačujúce na to, aby sa nám interiér po pár dňoch nepremenil v kováčsku vyhňu, čiže rovnaké horúčavy, aké máme vonku. Čím to je? Pretože slnečné svetlo ohrieva okenný rám, prechádza čírymi sklami a až potom dochádza k jeho odrazeniu alebo pohlteniu na povrchu roliet. Tomuto nepríjemnému javu sa dá predísť tým, keď umiestnime tieniacu prvok von, pred okno.

Foto: ISOTRA
Foto: ISOTRA

Sú lepšie predokenné žalúzie alebo rolety?

Ako kedy. V oboch prípadoch výrazne znížite prehrievanie interiéru a navyše pozitívne predĺžite životnosť okien. Slnečné svetlo vôbec nedorazí k okennému rámu a nerozpaľuje okenné tabule. Podľa čoho si ale vybrať, či sa oplatí jedno alebo druhé, teda či žalúzie alebo rolety?

Predokenné žalúzie vďaka rôznemu naklápaniu lamiel umožňujú plynule regulovať množstvo svetla, ktoré dopadá zvonku do interiéru. Okrem situácie, keď vonku panuje podnebie ako na Sahare, sú to vlastne všetky ostatné momenty, kedy je možné prirodzené osvetlenie miestnosti zosilniť, zoslabiť alebo využiť plochy lamiel k jeho rozptýleniu po miestnosti.

Predokenné rolety oproti tomu ponúkajú lepšiu izoláciu a to proti horúčave aj proti mrazu. Neponúkajú síce príliš veľkú variabilitu v množstve prechádzajúceho svetla, ale v momente, keď ich stiahnete dole, je v miestnosti tma ako o polnoci. Masívnejšie predokenné rolety navyše pomôžu aj ako bezpečnostná zábrana pre prípad násilného pokusu o vniknutie do bytu.

Foto: ISOTRA
Foto: ISOTRA

Znamená to, že vnútornému tieneniu odzvonilo?

Práve sme si povedali, čo vonkajšie zatienenie ponúka a vnútorné nevie. Teraz sa na to pozrieme z druhej strany - v čom je neprekonateľná výhoda toho vnútorného. Pestrá škála moderných a módnych metód zatienenia okien, ktorá zahŕňa aj látkové rolety, plisse alebo japonské steny, zodpovedá totiž za vytvorenie vnútornej atmosféry a domácej pohody. Neočakávame od nich stopercentné zatmenie, ale skôr vysokú estetickú hodnotu a možnosť kombinovať farby a vzory v interiéri.

Foto: PRAMOS
Foto: PRAMOS

Ďalšie možnosti vonkajšieho tienenia

Rovnako ako okná nemusia byť umiestnené z bytu len rovno na ulicu, ani technológia tienenia sa neobmedzuje na žalúzie a rolety v tesnej blízkosti okenných tabúľ. Rovnako variabilné, ako sú pôdorysy domov, záhrad, balkónov alebo terás a ich orientácia proti slnku, musia byť aj možnosti, ako uchrániť okná, dvere, celú fasádu alebo dokonca terasu pred priamym slnečným svitom.

Foto: ISOTRA
Foto: ISOTRA

Slnko počas dňa svieti z rôznych uhlov. Na pravé poludnie často stačí pomerne malá plocha, napríklad presah strechy alebo markíza na to, aby neboli okná alebo dvere vystavené devastujúcej horúčave. Ako sa uhol dopadajúceho svetla v priebehu dňa mení, môžu sa oveľa lepšie osvedčiť predokenné žalúzie, lamelové alebo screenové rolety. A ak nemá byť priľahlá terasa zdrojom horúceho vzduchu do okien ešte o druhej ráno, využijeme pergolu, ktorá zatieni vonkajšie priestory priliehajúce k domu.

Regulácia tepla, ktoré nám Slnko posiela viac než pol roka zadarmo, variabilita zvýšenia jeho ziskov na jar a na jeseň a naopak účinné obmedzenie počas leta, sú budúcnosťou komfortného bývania nielen kvôli rastúcim cenám energie. Výber toho správneho tienenia pre náš dom by sa tak mal riadiť práve úvahou, aký úžitok bude mať v priebehu celého roka.

Foto: ISOTRA
Foto: ISOTRA

Autor: Jakub Janíček
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama