Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Dom, ktorý sa takmer vznáša v oblakoch a je jedinečne prepojený s okolitou prírodou

Zverejnené: 7. 1. 2021

V Herolticiach sa nachádza rodinný dom, ktorý nenechá jediné oko bez povšimnutia. Vznáša sa totiž v oblakoch. Bývanie v prírodnom prostredí malej obce neďaleko juhomoravskej metropoly formoval strmý svahovitý pozemok. Stavba ponúka maximálne pohodlie s jedinečnými výhľadmi, ojedinelé technické riešenie a bezprostredný kontakt s prírodou.

Veľká časť suterénu domu je zapustená do svahu. Dom svojou konfiguráciou ponúka ojedinelé výhľady do krajiny. Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Rodinný dom v Herolticiach na Morave je výsledkom ideálnej súhry klienta a architekta. Olomoucký architekt Martin Klimecký dostal vďaka predošlej spolupráci od klienta veľkú dôveru, ktorú rozhodne nesklamal. Zadaním bolo kvalitné rodinné bývanie prepojené s prírodou. Toto želanie zásadne ovplyvnilo samotný výber pozemku, ktorý sa nachádza vo svahu nad malou obcou Heroltice neďaleko Brna.

Suterén vo svahu

Dom je umiestnený v spodnej časti pozemku tak, aby sa celá stavba nachádzala v príslušnej funkčnej ploche umožňujúcej výstavbu. Hmotu stavby tvorí jednoduchý plochý hranol, zasadený do svahovitého terénu. Aby stavba plynule nadväzovala na prírodný reliéf, je väčšina suterénu zapustená do svahu a strecha nad prízemím je riešená ako plochá. V prízemí, ktoré je zo suterénu prístupné schodiskom a výťahom, je umiestnený byt v jedinej horizontálnej rovine a to s priamou väzbou na terasu. Okenné otvory obytnej časti rodinného domu sú vsadené za 1,5m hlbokými lodžiami.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Toto riešenie umožňuje priamy výstup von zo všetkých miestností domu. Dom má železobetónovú nosnú konštrukciu kombinovanú s tehlovým nosným a výplňovým murivom. Nosná konštrukcia, ktorá spoluvytvára interiér domu, je doplnená oceľovými stĺpikmi. Strecha domu je plochá s povrchom extenzívnej zelenej strechy. Čo sa týka fasády, tá v sebe kombinuje kontaktné zateplenie s hladkou brúsenou omietkou a sendvičové steny s povrchom pohľadovej železobetónovej moniérky.

Prízemie domu je vizuálne prepojené so záhradou vďaka celopresklenným stenám od podlahy k stropu. Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Prízemie domu je vizuálne prepojené so záhradou vďaka celopresklenným stenám od podlahy k stropu. Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Architekt Martin Klimecký

So svahovitým pozemkom a výhľadmi do krajiny pracoval architekt Klimecký napríklad už pri návrhu dedinského domu na južnom Valašsku. Do jeho portfólia patrí aj excentrický návrh Obchodného centra Letmo, ktorý je adaptáciou schátralej administratívnej budovy.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Minimalistický a luxusný interiér

Aj interiér domu je unikátny. Bol riešený veľmi jednoducho - čisto biele steny doplňuje pohľadový betón stropu a schodisko. Hlavnú úlohu tu totiž hrajú výhľady do okolitej prírody. Väčšina stien je omietnutá hladkou sadrovou omietkou. Podlahy sú tvorené ručne hladenými cementovými stierkami. Všetky povrchy v kúpeľniach sú obložené sklenenou mozaikou. Zaujímavé riešenie bolo využité aj dverám, ktoré sú realizované na celú výšku miestnosti a so skrytou zárubňou. V dome sa nachádza nábytok na mieru od českého výrobcu a to predovšetkým v elegantnej dubovej dyhe. Kúpeľne domu sú obložené sklenenou mozaikou.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Inovatívne technológie

Vykurovanie domu je integrované v podlahách. Tento typ kúrenia všeobecne funguje na princípe zahrievanie vykurovacích káblov, rohoží alebo fólií, ktoré sú umiestnené v podlahe. Dnes prevažujú systémy, kedy sú vykurovacie prvky uložené blízko pod krytinou, čo zaručuje rýchlejšie dosiahnutie požadovanej teploty aj jej rýchla regulácia. Okrem toho, že sa po vykúrenej podlahe príjemne chodí, poskytuje tento typ kúrenia tiež čistejšie prostredie. Na rozdiel od klasických radiátorov tu nevíri prach.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Chladenie domu je riešené aktiváciou betónového jadra v železobetónovej stropnej doske nad najvyšším podlažím. Tepelná aktivácia jadra označuje systémy využívajúce účinnú zásobnú hmotu budovy k zníženiu a regulácii okolitej teploty. Hoci tento systém väčšinou slúži na chladenie priestorov, môže byť využitý tiež k odvodu základnej tepelnej záťaže. Tepelná aktivácia konštrukcií budovy sa začala využívať už v 30. rokoch 20. storočia. Systém sa skladá z trubiek rôznej konštrukcie integrovaných v betónových vrstvách konštrukcie stropu. Skrz rúrky prúdi teplonosná látka, ktorá sa stará o tepelnú výmenu medzi betónovou doskou a zdrojom tepla/chladu. V súčasnej dobe sa namiesto kovových rúrok využívajú skôr špeciálne hadice zo sieťovaného polyetylénu, takže odpadá problém s koróziou a netesnosťou spojov.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Energia zo zeme

Domové technológie sú súčasťou tzv. inteligentného elektronického systému, ktorý umožňuje ich ovládanie aj na diaľku. Primárnym zdrojom energie je tepelné čerpadlo zem-voda, ktoré získava teplo zo zeme a odovzdáva ho do vody. Princíp je podobný fungovaniu chladničky: teplo je zo zeme do vody odovzdávané obiehajúcou nemrznúcou kvapalinou, ktorá má nízku teplotu varu. Tá v plynnom stave zbiera teplo v potrubí uloženom do vrtu alebo do kolektora pod povrchom zeme. V okruhu je potom zaradený kompresor pre dosiahnutie požadovanej vyššej teploty. V zemnom kolektore, napríklad, preteká chladná nemrznúca kvapalina, ktorá sa priechodom zemou ohrieva. Následne putuje do prvého výmenníka, kde odovzdá teplotu plynnému médiu v okruhu kompresora. Tam sa plyn stlačí, zahreje a v druhom výmenníku odovzdá vykurovacej vode zemný tepelný prírastok. V prípade rodinného domu v Herolticiach je energia získavaná z trojice vrtov hlbokých 130 metrov.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

Tento typ tepelného čerpadla patrí k najúčinnejším, je vhodný aj do oblastí s mrazivou klímou. Pod zemou je totiž celoročne stabilná teplota. Tepelné čerpadlo zem-voda je síce náročnejšie na priestor, je však tiché a predovšetkým má vysoký vykurovací faktor - pohybuje sa okolo hodnoty 5 až 6. To znamená, že z 1 kWh spotrebovanej energie vyrobí zhruba 5-6 kWh tepla. Cena za tento typ tepelného čerpadla sa pohybuje väčšinou okolo 7 500 – 13 500 Eur, investícia sa však obvykle vráti už po cca 10 rokov prevádzky. Odpadajú u neho totiž starosti s pravidelnou údržbou, ktorú je potrebné vykonávať pri plynových zariadeniach, ako sú revízia alebo zriaďovanie plynovej prípojky.

Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga
Zdroj: MgA. Lenka Mitrenga

1) Zdroje: www.architekt-klimecky.cz, vytapeni.tzb-info.cz

Súvisiace články:

Autor: Kateřina Slezáková 1)
Foto: MgA. Lenka Mitrenga
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama