Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Dom zo skla, dreva a hliníku vo farbe evokujúcej čokoládu

Zverejnené: 11. 10. 2020

Architektúra, ktorá púta pozornosť, ale nepatrí k výstredným, je skôr výnimkou. Autorovi rodinného domu v Marienberg v rakúskom Linzi, architektovi Reinholdovi Hammererovi, sa však takúto podarilo vytvoriť. Stavba, obložená pílovým hliníkovým profilom vo farbe evokujúcej čokoládu, predbehla očakávania či už majiteľov domu, tak samotného architekta.

Reinhold Hammerer je jedným z tých architektov, ktorý pozerá na každý projekt tak, ako keby išlo o ich vlastný dom. „Pri každej realizácii si síce uvedomujem, že stavba nebude slúžiť pre moje účely, ale to mi vôbec nebráni, aby som si to mohol v mysli prestavovať. Snažím sa vžiť do pozície a role budúceho majiteľa a pozerať sa na celý proces jeho očami. Občas sa totiž môže stať, že v túžbe byť za každú cenu originálny, sa potom niektorí kolegovia uchyľujú k riešeniam, ktoré sú síce na pohľad efektné, ale môžu byť až príliš extravagantné. Keď dom vnímate ako svoj, nič také sa vám stať nemôže. Je vopred vylúčené, aby ste sa nechali uniesť svojou kreativitou až za hranicu možného," vysvetľuje svoj zodpovedný prístup architekt.

Po celú dobu realizácie sa Hammerer vždy striktne drží pôvodného architektonického zámeru a nedovolí, aby došlo k odchýlkam, ktoré považuje za slepú uličku, ktorá zvyčajne len predlžuje cestu k cieľu. „Keď sa desaťkrát odchýlite len preto, aby ste po čase zistili, že to bola chyba a že musíte zložito hľadať cestu späť, poučíte sa. Potom začnete odolávať lákavým zmenám a naučíte sa disciplíne, ktorá je neodmysliteľná, ak chcete prácu odviesť dobre," dodáva Hammerer.

Prírodné materiály

Žiadna stavba nie je rovnaká. Každá má svoje špecifiká a každý investor má svoje požiadavky, ktoré je potrebné v maximálnej možnej miere zohľadniť. V prípade stavby rodinného domu v Linzi bolo jedným z hlavných zadaní ladiť s okolím a vytvoriť dom, ktorý bude šetrný a zároveň ohľaduplný k životnému prostrediu. Okolie domu je navyše veľmi malebné, a tak bolo treba prísť s návrhom, ktorý vnesie čo najviac krásnej rakúskej prírody do domova budúcich obyvateľov. „Túto požiadavku hravo vytvorili veľké presklené plochy, ktoré poskytujú dokonalý vonkajší výhľad za všetkých okolností. Sklo tvorilo jeden z troch základných materiálov, ktoré som na stavbe použil. Ďalším bolo drevo, ktoré dokonale korešpondovalo s požiadavkou majiteľov na prírodný ráz stavby. Tretím a trúfam si tvrdiť najviac dôležitým materiálom, potom bol hliník. Na obloženie fasády som využil pílový profil PREFA Aluminiumprodukte, navyše vo farbe lahodnej čokolády. Veď tu predsa miluje každý!"

Nebola to však len fasáda, kde prišli k slovu elegantné a hladké profily z recyklovaného hliníka s dlhou životnosťou. Systém Prefalz antracitovej farby sa použil aj ako krytina na strechu domu. „Netradičný vzhľad fasády, ktorá doslova láka na zahryznutie je jedno pozitívum. Druhé však je farebná stálosť materiálu PREFA a dlhá životnosť. Oáza pokoja, ktorú som v Linzi vytvoril, tak majiteľom bude slúžiť po mnoho ďalších desaťročí, bez toho, aby sa o vonkajší kabát budovy museli nejako špeciálne starať. A to je obrovská výhoda, ktorú hliník tejto značky ponúka každému majiteľovi," uzatvára Reinhold Hammerer.

O projekte:

  • Názov projektu: Dům W.
  • Krajina: Rakúsko
  • Objekt, miesto: rodinný dom, Linec
  • Architekt: Hammerer ZT GmbH, arch. Reinhold Hammerer
  • Typ a farba strechy: Prefalz, P.10 antracitová
  • Typ fasády: pílový profil

Súvisiace články:

Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindlov Prefa
Rekonštrukcia strešného plášťa kvasiarne pivovaru Stein
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama