Woodplastic - výrobca kvalitných
WPC terás, plotov a obkladov
vyhľadávanie
Dnes je 23.10.

Dostatok svetla, zelene, čerstvého vzduchu aj súkromia, to je Living Screen House

Zverejnené: 28. 12. 2019

Názov stavby, Living Screen House, zodpovedá forme domu. Konštrukcia obvodových stien je nestála, či už v podobe posuvných priečok, variabilne otvárateľných okien a dverí, alebo premenlivej vertikálnej záhrady. Veľká časť fasády domu je tvorená sklom, ktoré umožňuje výhľady von do záhrady, ale aj opačným smerom. Napriek tomu je tu zachovaný privátny priestor rodiny, ktorá dom užíva. Zásluhu na tom má zelená stena lemujúca pozemok. Majiteľom vily poskytuje vľúdne útočisko ukryté pred pohľadmi okoloidúcich a zároveň udržuje príjemnú mikroklímu.

Päťčlenná rodina, o ktorej je reč, žije na predmestí austrálskeho Sydney, v blízkosti svetovo preslávenej, surfermi obľúbenej pláže Bondi. Ako lokalita, tak architektúra domu odzrkadľujú hlavné záujmy a životný štýl svojich obyvateľov, ktorí veľkú časť voľného času trávia vonku a to predovšetkým surfovaním a na pláži.

Autori stavby z ateliéru CplusC, pod vedením Clintona Cola, sa pri navrhovaní tohto domu inšpirovali práve neďalekým pobrežím a jeho promenádami. Zároveň museli naplniť predstavy majiteľov, ktorí vyžadovali dom s čisto súkromnými priestormi oddelenými od tých, v ktorých budú prebiehať časté večierky spojené s návštevami priateľov. Dôležitou požiadavkou bola tiež maximalizácia pasívnych solárnych ziskov. Okrem iného sa autori museli vyrovnať aj s mnohými konštrukčnými a technickými výzvami, napríklad s tvarom a veľkosťou úzkeho podlhovastého pozemku v pomerne hustej predmestskej zástavbe. Odbornou aj laickou verejnosťou oceňovaná stavba vznikla totiž na parcele, ktorá bola predtým zastavaná starším objektom. Vybudovať tu nový dom s dostatkom denného svetla a pri zachovaní súkromia, stálo architektov dozaista veľa premýšľania. Zaujímavosťou pritom je, že bolo na novostavbu využité aj veľké množstvo recyklovaného demolačného materiálu a ponechaná bola aj pôvodná pevná plocha pri vstupe - betónová doska, ktorá teraz slúži ako priestor na parkovanie.

Stavba

Nosné priečky objektu sú vymurované z veľkoformátových betónových blokov a sú vybavené obkladmi z cementovláknitých dosiek určených do exteriéru. Na obloženie bolo použité aj drevo či corten. Strecha je z plechovej krytiny - zliatiny hliníka a zinku. Inštalovaná bola systémom štipcov, čo znamená, že jednotlivé plechy boli vybavené sponami, ktoré do seba vzájomne zapadajú. Ich tvar pritom umožňuje prípadné teplotné roztiahnutie materiálu.

Okná

Dizajnovým, ale zároveň aj praktickým prvkom sú okná na poschodí. Spálne sú totiž presvetlené takzvanými louvre sklami. Ide o okná tvorené horizontálnymi sklenenými lamelami, ktoré vo výsledku tvoria akúsi žalúziu. Jednotlivé lamely možno do rámov (či priamo do muriva) uchytiť sponami (ak chcete klipsami), vďaka ktorým je možné okno otvoriť s maximálnym ziskom svetla aj čerstvého vzduchu. V Austrálii ide o pomerne bežný typ otvorovej výplne, v tropickej klímy je to ideálne riešenie ventilácie domu. V "našom" dome bol konkrétne aplikovaný produkt odolný voči extrémnym poveternostným podmienkam vrátane cyklónov, ktoré sa v tejto oblasti pravidelne vyskytujú.

Výhoda týchto a im podobných lamelových okien spočíva tiež v možnosti naklopiť ich kolmo k smeru slnečného žiarenia, čím je - ak je povrch lamiel vybavený vhodnou povrchovou úpravou - zabránené prípadné prehrievaniu interiéru, avšak pri súčasnom zisku veľkého množstva denného svetla. Okno tak užívateľovi umožňuje voľný výhľad von, ale zároveň ho chráni pred oslnením. Je potrebné dodať, že pri uzavretí je okno takmer nerozoznateľné od klasického. Lamely totiž vytvoria súvislý hladký povrch. Ide o užitočnú vlastnosť aj z hľadiska údržby.

Jedálenský a obývací priestor sú vizuálne prepojené s bazénom
Jedálenský a obývací priestor sú vizuálne prepojené s bazénom

Vertikálna záhrada a vstup

Dom je síce rozdelený na vnútornú a vonkajšiu či súkromnú a spoločenskú časť, napriek tomu však tieto časti tvoria kompaktný celok. Jeho vonkajšia forma je tvorená FRP stenou, ktorou prerastajú zelené rastliny. Pod názvom FRP (z angl. Fibre reinforced polymér - vláknový kompozit) sa pritom skrýva materiál pozostávajúci z vysoko pevnostného skleného vlákna a plastického spojiva. Je schopný niesť aj vysoké zaťaženie a vykazuje vysokú pevnosť a tuhosť pri namáhaní v ťahu. V pomere k množstvu vlákna je v konštrukcii veľké množstvo živice (spojiva), ktoré poskytuje konštrukcii maximálnu odolnosť voči korózii aj širokej škále agresívnych chemikálií.

Konštrukcia vertikálnej záhrady - ako akýsi paraván, účinným spôsobom skrýva dom, vrátane jeho exteriérovej časti, pred pohľadmi z ulice a poskytuje užívateľom súkromie. Zároveň však prepúšťa dostatok svetla, zatiaľ čo zeleň podstatne zmierňuje negatívne účinky tepelnej zložky žiarenia. Medzi záhradou a domom vzniklo akési nádvorie s výhľadom na oblohu, ktoré slúži na posedenie, ale tiež napríklad ako odkladací priestor pre športové náčinie. Z nádvoria vedie efektný dláždený chodník s osvetlením. Ústí pri vstupe do domu, ktorý je tvorený robustným otočným dverným krídlom.

"Mediálna" miestnosť slúži na sledovanie televízie, počúvanie hudby či inému druhu relaxačnej činnosti
"Mediálna" miestnosť slúži na sledovanie televízie, počúvanie hudby či inému druhu relaxačnej činnosti

Kuchyňa

Prichádzajúci po vstupe do domu obchádzajú "mediálnu" miestnosť, ktorá slúži prevažne na relaxáciu, aj schodisko do poschodia a vstupujú do kuchyne. Jej návrh sa prirodzene odvíjal od požiadaviek investorov, ktorí sa radia medzi vášnivých amatérskych kuchárov. Požadovali preto tiež kuchársku dielňu, v ktorej bude možné či už variť, tak fotografovať perfektné pokrmy publikovateľné aj na sociálnych sieťach. Dizajnéri preto obzvlášť starostlivo pristupovali k výberu umelého osvetlenia a zabezpečenia prieniku ideálneho množstvo slnečného svitu. Opatrne volili tiež paletu farieb jednotlivých povrchov a výsledkom je neutrálna, biela kuchynská linka s protiľahlým ostrovčekom vybaveným doskou z bieleho kalkatského mramoru a drevom z austrálskeho eukalyptu. Využiteľný je či už ako pracovná časť kuchyne, tak ako raňajkový pult a doplnený je množstvom barových stoličiek, ktoré umožňujú interakciu medzi kuchárom a ostatnými členmi domácnosti alebo prípadnými hosťami. Pomyselnou bodkou v miestnosti je drevená kanapa s podstavcom z ľahkej ocele, obohatenej o vankúše. Kuchyňa je od ostatných obytných častí domu opticky oddelená tromi drevenými schodmi smerujúcimi do jedálenskej časti. Návrh kuchynskej časti domu bol v roku 2017 ocenený "zlatom" v rámci súťaže Tida Architect Designed Kitchen.y.

Hlavná spálňa na poschodí je vybavená vlastnou kúpeľňou
Hlavná spálňa na poschodí je vybavená vlastnou kúpeľňou

Spoločenské prízemie verzus súkromie na poschodí

Na kuchyňu - po zostúpení zo spomínaných schodov - nadväzuje jedálenský a obývací priestor. Tie susedia s vonkajším bazénom, od ktorého sú oddelené len sklenenou stenou. Prepojenie medzi vnútrom a vonkajškom domu je vďaka nej veľmi tesné, až "dôverné". Výhľad je obojstranný (osoba vnútri môže pozorovať plavcov a naopak), avšak pre okoloidúcich z ulice je pohľad dovnútra úplne nedostupný. Interiér voľne prechádza v zadnú terasu slúžiacu predovšetkým ako vonkajšia kuchyňa s grilom a neformálny jedálenský priestor. Interakcia medzi obyvateľmi na prízemí je preto nepretržitá. Podarilo sa vytvoriť rodinný a spoločenský priestor, ktorý je otvorený, ale napriek tomu plný zákutí. Naproti tomu horné poschodie slúži ako rýdzo súkromný priestor. Obsahuje štyri spálne, z ktorých tá hlavná a najväčšia zahŕňa aj šatňu, vlastnú kúpeľňu a terasu.

Konštrukcia, ktorá obklopuje dom, prerastá rastlinstvom, ktoré tak v priebehu roka premieňa vonkajší vzhľad domu. Obrázok ilustruje vstup do domu, kde vertikálna záhrada napomáha vytvoriť predné dvor.
Konštrukcia, ktorá obklopuje dom, prerastá rastlinstvom, ktoré tak v priebehu roka premieňa vonkajší vzhľad domu. Obrázok ilustruje vstup do domu, kde vertikálna záhrada napomáha vytvoriť predné dvor.

Materiály v interiéri

Interiérom domu prestupuje niekoľko hlavných materiálov, z ktorých zaujmú najmä drevocementové dosky. Použité boli na obklad stropov, stien v interiéri, ale aj na dverách. Ide o kompozitný materiál kombinujúci najlepšie vlastnosti svojich dvoch hlavných zložiek. Obsahuje vysoko stlačenú zmes eukalyptového dreva, portlandského cementu, mineralizačných činidiel a vody. Výsledkom je prírodný produkt s hladkým nehomogénnym povrchom, ktorý svojím vzhľadom pripomína betón, na rozdiel od neho je však ľahko opracovateľný štandardnými nástrojmi na spracovanie dreva. Ako je zrejmé z jeho použitia v Living Screen House, hodí sa do interiérov aj von, aplikovateľný je napríklad ale aj ako nábytok, podlahový materiál, stratené debnenie či mestský mobiliár.

Zadné terasa slúži ako vonkajšia kuchyňa s grilom a neformálnz jedálenský priestor
Zadné terasa slúži ako vonkajšia kuchyňa s grilom a neformálnz jedálenský priestor

Cédrové drevo

Na zadnej terase, stropoch spální, pri vstupe do domu či na stene pri schodisku sú použité drevené obklady. Ide o západný červený céder, ktorý patrí k najkvalitnejším drevinám na svete. Je ľahký a rozmerovo stabilný. Vďaka svojej nízkej mernej hmotnosti a veľkému podielu vzduchových dutiniek je v porovnaní s inými dostupnými mäkkými drevinami jedným z najlepších tepelných izolantov. Vďaka svojim vlastnostiam sa hodí aj do exteriéru, kde odoláva tiež extrémnym poveternostným podmienkam.

Technologické vybavenie

Z technológií využitých v dome spomeňme fotovoltický systém s výkonom 10 kWp a zásobník na dažďovú vodu s objemom 10 000 litrov. Dom je tiež vybavený "inteligentným" zariadením zahŕňajúcim plne programovateľné systémy Dali a Cbus. Klient si môže vybrať zo širokej škály nastavení osvetlenia a zvuku, či nastaviť vlastné "scény", ktoré budú ovládané jediným dotykom. Jednotlivé príslušenstvo možno aktivovať aj vzdialene cez internet.

Pozn. redakcie: Technológia "inteligentných" alebo tzv. smart domov (dnes na trhu bežne dostupné) ponúkajú podobných prednastavených scén veľké množstvo. Reakcia systému je závislá na senzoroch a snímačoch rozmiestnených v dome, prípadne sa odvíja od prednastavenia, či aktuálnych pokynov pochádzajúcich priamo od užívateľa. Automatické nastavenie môže obnášať napríklad bezpečnostné opatrenia. Ak dôjde k neoprávnenému vniknutiu do objektu, senzory vyšlú signál centrálnemu serveru, ktorý odošle príkaz a nastaví pohotovostný režim, ktorý je prípadným zlodejom neovplyvniteľný. Prebiehať to môže napríklad tak, že sa spustia všetky možné zariadenia v objekte - dôjde tak napríklad k zatiahnutie roliet, zapnutiu veľmi hlasnej hudby, vypusteniu bezpečnostnej hmly do miestnosti, kde bol detekovaný pohyb, spustenie sirény, hlásenie na pult centrálnej ochrany a zaslanie SMS majiteľovi objektu. Inteligentné bývanie môže zahŕňať tiež senzory monitorujúce prípadný únik plynu alebo požiar. Šikovný systém potom ohlási potenciálne nebezpečnú situáciu nielen majiteľovi objektu, ale zároveň odomkne všetky dvere, vytočí hasičov a rozsvieti bezpečnostné LED osvetlenie lemujúce únikovú cestu.

Inou možnosťou je tiež potrebná scéna "na privítanie", ktorá má za úlohu vylepšiť atmosféru a komfort prichádzajúceho z práce. V okamihu, keď rezident odomyká dom pomocou elektronického kľúča, dôjde k automatickému zopnutiu osvetlenia v hale a kuchyni. Multimédiá podfarbia atmosféru s pomocou obľúbenej hudby a teplota v dome je automaticky zvýšená o 2 ° C. V kuchyni sa spustí kávovar, pri pracovnom stole sa zapne zásuvka a počítač. Takéto kombinácie nastavení rôznych zariadení a spotrebičov v domácnosti môže byť podmienené či už použitím elektronického kľúča, tak len obyčajným stlačením tlačidla na ovládači či aktivitou okolo pohybového senzora.

Chodník vedúci k hlavným dverám domu
Chodník vedúci k hlavným dverám domu

Redakcia na záver

Living Screen House zapadol aj napriek svojej výnimočnosti, až okázalosti do miestneho predmestského prostredia, ktoré zahŕňa najmä dvojpodlažné objekty či nízkopodlažné apartmánové domy. Okoloidúcich zaujme, avšak nevyčnieva natoľko, aby opticky akokoľvek narušoval danú mestskú krajinu. Tvary a farby rastlinstva prerastajúceho vonkajšiu ochrannú stenu sa v priebehu roku menia a obohacujú ulicu o stále nové pohľady. Odtiaľ pochádza jeho názov "živá obrazovka" ..

Schodisko na prvé poschodie domu
Schodisko na prvé poschodie domu

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Murray Fredericks, Jem Cresswell a Michael Lassman
reklama

Nové

Neunaviteľný pomocník pri práci – predstavujeme vám rýchlobežné fóliové brány

Neunaviteľný pomocník pri práci – predstavujeme vám rýchlobežné fóliové brány

Zverejnené 20.10. Riešite vo vašej firme problém s častým vozením výrobkov a prechádzaním cez klasické dvere, ktoré je treba neustále otvárať a za sebou zatvárať? Tak by ste mali vedieť o rýchlobežných fóliových bránach Minirol na elektrické ovládanie, ktoré vám… ísť na článok

Zo svojich nových terás vidí rodina v Lelekoviciach ďaleko do údolia

Zo svojich nových terás vidí rodina v Lelekoviciach ďaleko do údolia

Zverejnené 19.10. Dom, záhrada, bazén, terasa – v jednoduchosti je krása. Svoje o tom vedia aj majitelia parcely v Lelekoviciach pri Brne, ktorí si podľa tejto jednoduchej poučky postavili dom, navrhli záhradu a naplánovali stavbu bezúdržbových terás WoodPlastic®. ísť na článok

Nová akustická doska Knauf

Nová akustická doska Knauf

Aktualizované 18.10. Akustické dosky Knauf si za dobu svojej existencie získali značnú priazeň projektantov, o čom svedčí množstvo realizovaných projektov. Teraz prichádza Knauf s ďalšou, v poradí štvrtou akustickou doskou BLUE AKUSTIK, ktorá dopĺňa ponuku týchto… ísť na článok

reklama