Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Dvere a ich vplyv na vzhľad celého interiéru

Zverejnené: 17. 10. 2023

Interiérové dvere sú často prehliadaným, avšak dôležitým dizajnovým prvkom, ktorý dotvára vzhľad a štýl celého interiéru. Pri zariaďovaní domu či bytu sa môže stať, že sa výber dverí odbije a uprednostní sa najlacnejší variant. Síce môžu aj tieto dvere slúžiť celkom dobre, majú však často krátku životnosť a ani po estetickej stránke nie sú tou pravou voľbou. Ako sa teda v širokej ponuke interiérových dverí nestratiť a vybrať tie najlepšie zo všetkých?

Zdroj: farid ahmad 66, shutterstock

Konštrukcia dverí je zložená z rámu, opláštenia a ďalej buď z výplne alebo jadra. Opláštenie môže byť z drevného masívu, skla alebo plastu, prípadne aj z hliníka či ocele, ktoré sa využívajú skôr pri exteriérových dverách. V jadre dverí sa môžu objaviť rôzne výplne. Za účelom zvýšenia akustického útlmu a tepelnej izolácie sú interiérové dvere vypĺňané najčastejšie papierovou voštinou, čo je tvrdený papier pripomínajúci včelí plást. Bežnej prevádzke domácnosti vyhovuje aj takzvaná DTD drevotriesková dutina, ktorá má lepšie izolačné vlastnosti. Skvelou alternatívou môže byť ľahčená ľanová doska. Pri výbere dverí je dôležité nielen konštrukčné prevedenie, ale aj veľkosť priechodu. Minimálna šírka vnútorných dverí pre jednu osobu začína na 600 milimetroch.

Materiál a úprava hrajú prím: elegantné drevo aj odolný laminát

Široká škála dostupných materiálov aj rozmanitosť dizajnových prevedení robia z interiérových dverí neuveriteľne variabilný prvok, ktorý dokáže podčiarknuť celkový vzhľad interiéru. Vybrať vhodný materiál dverí je tak trochu alchýmia. Zvolený materiál totiž výrazne ovplyvňuje ich životnosť, vzhľad a celkovú odolnosť. Veľký vplyv má na to aj ich povrchová úprava, ktorá môže interiér buď pozdvihnúť a prepožičať mu iskru, alebo naopak. Najbežnejším variantom v slovenských domácnostiach sú bezpochyby dvere drevené, ktoré sa navyše vyrábajú v mnohých rôznych povrchových úpravách. Drevené dvere sú vhodné v podstate do akéhokoľvek interiéru, najlepšie ale vyniknú v minimalisticky zariadenej domácnosti alebo v domácnosti v škandinávskom či rustikálnom štýle, kde práve drevo a ďalšie prírodné materiály hrajú prím. V moderných interiéroch v poslednej dobe kraľujú predovšetkým exotické dreviny.

Pri väčšine drevených dverí sa môžeme stretnúť s vysokou odolnosťou a predovšetkým húževnatosťou, najčastejšie sú využívané drevené dyhy. Táto povrchová úprava predstavuje aj pre tých najnáročnejších užívateľov estetickú špičku. Interiérové dvere v dyhe sú príjemné na dotyk aj pre oko. Dýhované dvere majú tiež špecifickú vôňu, ktorá dodá interiéru jedinečné kúzlo a domácu atmosféru. Dokonale sa hodia k masívnemu drevenému nábytku. Dyha má ale aj svoje nevýhody. Asi najväčšia z nich je náchylnosť na pôsobenie vlhkosti, ktorú možno ale vyriešiť finálnou povrchovou úpravou, ako je UV lak v dvoch vrstvách, ktorý zabraňuje starnutiu a zmenám farieb dýh. Pozor tiež na to, že dyhový povrch často vyžaduje veľmi jemný prístup pri údržbe a čistení. Najlacnejšou povrchovou úpravou sú potom lepiace fólie, ktoré sa dnes už príliš nevyužívajú, pretože majú len minimálnu odolnosť voči mechanickému poškodeniu.

Pokiaľ od interiérových dverí vyžadujete absolútnu odolnosť voči opotrebovaniu, dajte šancu laminátovému povrchu CPL. Lisovaný laminát je tvorený niekoľkými vrstvami papiera napusteného viditeľnou živicou, čo mu prepožičiava vysokú odolnosť proti poškriabaniu a poškodeniu. Ďalšou prednosťou laminátu je jeho ľahké čistenie a farebná stálosť. Laminátové dvere sú tak vhodné napríklad do vlhkých priestorov, ako sú kuchyne alebo kúpeľňa. Ďalším typom sú dvere striekané. Povrch týchto dverí je síce menej odolný voči poškodeniu, zato je veľmi populárny vďaka svojej rozmanitosti farieb a širokej ponuke modelov.

Nadčasové sklenené dvere sa môžu stať klenotom interiéru

Výraznou zmenou vo vašom interiéri môže byť aj výmena bežných plných otočných dverí za celosklenené, ktoré sú ďalším obľúbeným variantom. Sklenené interiérové dvere sú veľmi elegantným riešením vhodným pre všetky štýlové a moderné interiéry. Výhoda skla tkvie v schopnosti priviesť denné svetlo tam, kam by sa inak dostalo len obmedzene alebo vôbec. Celosklenené dvere sú tak nedoceniteľné napríklad v predsieni či kúpeľni. Využiť ich možno tiež ako nevšedný prvok, slúžiaci na oddelenie kuchyne od obývacej izby. Špeciálnym typom sú ďalej posuvné dvere do puzdra alebo steny, ktoré sa skvele hodia do atypických priestorov.

Sklo je moderný a odolný materiál, ktorý je pre bytový design ako stvorený. Navyše v porovnaní s drevom nie je tak náchylné na poškodenie. Ďalšou cenenou vlastnosťou sklenených dverí je vysoká rezistencia voči vlhkosti, ktorá sa objavuje napríklad v priestoroch kúpeľne alebo sauny, čo pri klasických drevených dverách často vedie k ich deformácii. Na druhej strane sklo tak dobre neizoluje teplo ani hluk. Čo sa týka akustiky, tú je možné pri dverách zlepšiť použitím rôznych mäkčených gúm v zárubni. Dvere zo skla sú dnes navyše plne bezpečným riešením, vyrábajú sa z tepelne tvrdeného skla štandardizovanej hrúbky osem milimetrov, ktoré spĺňa bezpečnostné požiadavky. Sklo pritom nemusí byť len dymové alebo číre. Výrobcovia dverí dnes ponúkajú aj najrôznejšie úrovne matu alebo gravírovania. Pre zaistenie nepriehľadnosti voľte úpravu dverí s mliečnym či dymovým sklom alebo sklom so štruktúrou. Naopak priehľadné dvere zo skla číreho možno využiť predovšetkým tam, kde je žiaduci ničím nerušený výhľad. Sklo je však náročnejšie na údržbu a náchylnejšie na zašpinenie napríklad odtlačkami prstov.

Drevo a sklo – nadčasová kombinácia

Tým, ktorí váhajú medzi elegantným sklom a klasickým masívom, odporúčame dvere, kde sa snúbia oba tieto materiály. Obľuba skla v kombinácii s drevom totiž neustále rastie. Presklené dvere interiér ozvláštnia a navyše doň vnesú prvok nadčasovosti. Presklenie dverí už primárne neslúži iba na prepúšťanie svetla, ale preberá skôr dekoratívnu funkciu. Dnes môžete vyberať zo zostáv rôznych materiálov, ktoré sa esteticky prispôsobia farbe stien či podláh interiéru.

Keď sa dvere stanú dominantou interiéru

Interiérové dvere sa skladajú zo zárubne a dverného krídla. Práve podľa dosadania dverného krídla na zárubňu je možné rozlíšiť dvere falcové a bezfalcové. U nás sú tradičným variantom otočné dvere s polodrážkou - teda falcom. Dnes sú ale v ponuke aj rôzne varianty falcových dverí – od posuvných do puzdra alebo do steny až po otočné či skladacie. Bezfalcové dvere nemajú oproti klasickým profilovanú hranu, takže ich krídlo tvorí jednu rovinu so zárubňou. Navyše vytvárajú veľmi efektný a dizajnovo zaujímavý interiérový prvok. Posuvné dvere do puzdra alebo stien sa skvele hodia do atypických priestorov.

Správna farba dverí dokáže mnoho

Pre celistvý a dokonalý vzhľad interiéru by mali dvere ladiť so zárubňou. Naopak farba zhodná s podlahou by nerobila dobrotu - priestor by mohol pôsobiť príliš jednoliato a nudne. Ak máte problém s malým priestorom, skúste siahnuť po dverách v bielom dekore, ktorý sa vracia do módy. Nielenže je biela farba nadčasová, ale hodí sa aj k väčšine druhov dreva. S bielymi dverami tak môžete v budúcnosti ľahšie meniť podlahu či nábytok. Biele dvere sú vhodné do miestností s malými oknami alebo nízkymi stropmi. O presvetlenie a zväčšenie miestnosti sa postarajú aj už spomínané sklenené dvere a posuvné steny. Naopak tmavé dvere sa hodia tam, kde hrozí ich zašpinenie.

Kovanie ako pomyselná čerešnička na torte

Nemenej dôležitou súčasťou dverí, ktorá značne ovplyvňuje ich estetickú funkciu, je kovanie, teda kľučky a pánty. Kovanie by malo plne korešpondovať s priestormi, do ktorých je určené. Pre potreby interiérových dverí môžete vyberať napríklad z hliníkového kovania, ktoré sa do domácností hodí úplne dokonale. Hliník je na dotyk príjemný a nechladí. Vyberať možno zo širokej škály farebných prevedení. Veľmi obľúbeným, a navyše aj kvalitnejším variantom je mosadz, ktorá na dverách pôsobí obzvlášť luxusným dojmom a hodí sa do historicky ladených priestorov. Cenovo najdostupnejšie sú stále kľučky plastové, ktoré sú vďaka možnosti rôzneho farebného prevedenia vhodné napríklad na dvere do detských izieb. Skvele vyzerajú aj kľučky nerezové, obzvlášť v minimalistických a moderných interiéroch. Kované kľučky naopak nájdu uplatnenie napríklad v mestských prvorepublikových domoch a na chalupách. Medzi aktuálne trendy patria ešte antibakteriálne kľučky z medi.

Kvalitu materiálu kľučiek násobia aj povrchové úpravy, ktorých je na trhu niekoľko. Medzi najpopulárnejšie patrí chróm – lesklý aj matný – nikel, vytvárajúci luxusný strieborný vzhľad, odolný elox alebo už spomínaná mosadz. Vzhľad kovania je tiež ovplyvnený jeho tvarom. Vyberať môžete z klasického štítového kovania z jedného kusu alebo kovania rozetového, ktoré je vďaka svojim ostrým tvarom používané hlavne v novodobých interiéroch. Novinkou je kovanie zapustené do dverného krídla, ďalej skryté pánty, ktoré urobia dvere nepozorovateľnými, alebo štýlové protišmykové kovanie s rytinami. Aj pri kovaní sa dá vyhrať s kontrastom farieb. Veľmi pôsobivá je napríklad kombinácia tmavých kľučiek so svetlými dverami.

Čítajte tiež:

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock, Archív firmy Polskone

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama