Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Energetické úspory alebo prírodné materiály. Aké sú trendy v bývaní pre rok 2024?

Zverejnené: 12. 12. 2023

Úspory rodinného rozpočtu, ekológia, udržateľnosť. Trendy v bývaní ovplyvňuje v posledných rokoch veľa spoločenských tém. A ako to bude v roku 2024? Ani budúci rok neprestanú do slovenských rodinných domov a bytov prenikať moderné technológie, ktoré pomáhajú udržiavať domácnosť a rodinné financie pod kontrolou. Bytový dizajn sa, naopak, ponesie v duchu trendy prírodných farieb a materiálov.

Zdroj: brizmaker, shutterstock

Hlavný smer v bývaní bude v roku 2024 určovať snaha o udržateľnosť a energetické úspory. Tie sú dominantnou témou najmä v oblasti vykurovania. Prioritou bude zaistenie slabých miest, ktoré teplu dovoľujú voľne unikať z nehnuteľnosti. Problémové sú najmä vchodové dvere a okná. „Oknami podľa odborníkov uniká dokonca až 30 % tepelnej energie. V lete, naopak, týmito miestami zbytočne prúdi teplo dovnútra,“ vysvetľuje Petr Přichystal, marketingový manažér spoločnosti Lomax, ktorá pre slovenský trh vyrába garážové vráta, okná alebo žalúzie.

Nižšia spotreba energií na prvom mieste

Trend v šetrení sa odrazí nielen v úpravách exteriéru, ale aj v bytovom dizajne. Aj vnútri domu je totiž možné urobiť efektívne zmeny, vďaka ktorým sa ceny za energie znížia. „Napríklad správne interiérové dvere či tesnenie môžu pomôcť s únikom, a ušetriť tak až 40 % tepla,“ opisuje Pavla Beranová, bytová dizajnérka zo štúdia 3D interiéry Čtvrtek.

Snaha o udržateľnosť a šetrenie sa dlhodobo prepisuje aj do výbavy domácností. V spoločnosti narastá napríklad záujem o recyklovaný nábytok, ktorý láka na originálny a neobvyklý dizajn aj nižšiu obstarávaciu cenu. Recyklované skrinky, regály či lustre, ktoré šetria prírodu, sa najčastejšie vyrábajú z použitých kovov, textílií alebo starých drevených paliet.

Moderné technológie

Ľudia si čím ďalej tým častejšie zvykajú aj na automatického pomocníka – inteligentnú domácnosť, ktorá prepája elektrické zariadenia a ľahko sa ovláda pomocou mobilného telefónu alebo tabletu. Aj tá bude trendom pre rok 2024. K inteligentnej domácnosti je možné pripojiť napríklad moderné screenové rolety, ktoré sú čím ďalej tým obľúbenejším riešením tienenia okien. Zatiaľ čo klasické žalúzie a rolety znamenajú pre obyvateľov domu či bytu stratu svetla a výhľadu, screenové rolety sľubujú prirodzené svetlo v miestnosti a zároveň zachovanie súkromia.

Zdroj: Lomax
Zdroj: Lomax

„Jednou z hlavných predností je čiastočná svetelná priepustnosť. Pre zákazníkov sú screenové rolety skvelou voľbou nielen na klasické okná, ale aj na pergoly, terasy a zimné záhrady. Látky sú veľmi kvalitné, odolné a majú dlhú životnosť,“ vysvetľuje Přichystal. Screenové rolety majú dizajnový vzhľad a zároveň si zachovávajú svoju praktickú stránku. Chránia totiž pred priamym slnkom a slúžia ako pasívne chladenie. Najčastejšie sú vyrobené zo skleného vlákna obaleného PVC alebo polyesterovej tkaniny s nánosom PVC.

Obľúbené prírodné materiály

A ako vyzerajú vyhliadky do nového roka v súvislosti s trendy farbami a materiálmi? Experti očakávajú, že záujem o bývanie v neutrálnych tónoch, ktoré hrajú v moderných tuzemských domácnostiach prím, bude aj naďalej pretrvávať.

Zdroj: Pixel-Shot, shutterstock
Zdroj: Pixel-Shot, shutterstock

„Nezmení sa príklon k prírodnému, až organickému dizajnu s použitím surových materiálov, ako je drevo, kameň a hlina. Zákazníkov, ktorí hľadia na ekológiu, už tento trend zaujíma dlhší čas, a tak aj v našich končinách vidíme stále častejšie celé domy postavené z prírodných materiálov,“ opisuje architektka a dizajnérka interiérov Dana Doleželová zo štúdia Dadode.

Prírodné farby sa v stavebníctve a dizajne dlhodobo osvedčujú pre svoju praktickosť. Z ponuky od teplých až po studené tóny si z nich klienti vyberajú aj pri nákupe nových dverí, okien či roliet. „Sivá je najpraktickejšou farbou pre tienenia aj garáže. Odtiene strieborná, svetlosivá, basalt grey a silver máme pre klientov zvýhodnené. Ak si zvolia všetko v jednej farbe, ušetria stovky eur,“ vysvetľuje Přichystal.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama