Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Hydroizolačné fólie pre záhradné jazierka

Zverejnené: 6. 4. 2021

Voda robí ľuďom často starosti, ale skrotený vodný živel v podobe záhradného jazierka je naopak zdrojom príjemného oddychu a pohody. Okrasné jazierko či rybníček však musia byť funkčné, to znamená predovšetkým správne zaizolované.

Zdroj: Ala Khviasechka, shutterstock

V prípade fólii je možné vyberať z množstva farebných variantov. Ak ide navyše o nevystuženú (homogénnu fóliu), je pri práci veľmi ľahké ju prispôsobiť akémukoľvek tvaru podkladu. Pre menšie jazierka je vhodné voliť jazierkovú fóliu v štandardnej šírke 1,3 m. V prípade väčších a rozsiahlejších jazierok je možné dodať a použiť fóliu výrobnej šírky 2,0 m, ktorá redukuje množstvo spojov a zrýchľuje teda aj celú pokládku hydroizolačnej vrstvy.

Vlastnosti jazierkovej fólie

Kvalitná jazierková fólia by mala disponovať UV stabilitou, ktorá v praxi znamená, že materiál nekrehne a nemení svoje vlastnosti napriek intenzívnemu slnečnému pôsobeniu. Fólia musí tiež ponúkať zvýšenú chemickú odolnosť voči bežne sa vyskytujúcim vodám a byť úplne neškodná pre ryby a všetky vodné rastliny a organizmy. Ak však nastane situácia, kedy je fóliu potrebné opraviť, nie je to problém. Na dokonale očistené miesto sa jednoducho horúcim vzduchom navarí záplata z rovnakého materiálu.

Foto: Joseph C, Shutterstock
Foto: Joseph C, Shutterstock

Správny podklad jazierka je základ

Nevyhnutným predpokladom úspechu hydroizolačnej vrstvy, ktorý platí všeobecne aj v oblasti izolovania stavebných objektov, je podklad. V prípade výstavby jazierok musí podklad tvoriť predovšetkým únosný a dostatočne rovný povrch bez ostrých hrán a výstupkov. Pre zaistenie takého povrchu je možné vykonať napr. zrovnanie pomocou tzv. pieskového lôžka, prípadne aj vytvorenie betónového podkladu.

Hydroizolačná fólia by mala byť vždy od podkladu oddelená vhodnou separačnou textíliou zo zmesi polyesterových a polypropylénových vlákien. Podľa hrubosti a rovnosti podkladu možno voliť textíliu s plošnou hmotnosťou v rozsahu 300 až 500 g/m2.

Aplikácia jazierkovej fólie

Samotná aplikácia hydroizolačnej fólie nie je obzvlášť zložitá, ale vzhľadom k tomu, že sa jedná o vrstvu, ktorá musí zabezpečiť 100% vodotesnosť, je mnohokrát lepšie sa obrátiť na skúsenú firmu. Po položení fólie v ploche sa vykonáva zváranie presahov, ktoré musia mať minimálnu šírku 50 mm. Samotný zvar (šírka zvaru min. 30 mm) sa vykonáva horúcim vzduchom, ktorý je vháňaný medzi zvárané konce fólie pomocou špeciálneho teplovzdušného agregátu. Teplotu zvárania volí izolatér na základe konkrétnych podmienok, ale v zásade možno použiť teplotu okolo +500 ° C, ktorej by mala fólia krátkodobo odolať. Počas nahriatia sa oba zvárané konce fólie v presahu dostanú do plastického stavu. Pritlačením rozohriateho konca fólie ihneď po roztavení pomocou špeciálneho valčeka dôjde k spoľahlivému vodotesnému spojeniu. Samotná aplikácia hydroizolačnej fólie je obvykle možná pri teplotách vyšších ako 0 ° C, odporúčaná teplota aplikácie je však minimálne +10 ° C.

Ukončenie hydroizolačnej fólie na hornom okraji jazierka sa zvyčajne vykonáva jej prehnutím cez okraj a zaťažením vhodnými zaťažovacími vrstvami, ktoré tvoria samotný architektonický výraz jazierka.

Foto: Jahina_Photography, Shutterstock
Foto: Jahina_Photography, Shutterstock

Skúška tesnosti izolácie jazierka

Po dokončení hydroizolačnej fólia je nevyhnutná kontrola tesnosti jazierka. Je možné vykonať optickú kontrolu, spočívajúcu vo vizuálnej kontrole spojov, detailov a celej plochy. Sofistikovanejšou kontrolou je takzvaná ihlová skúška. Špeciálnou ihlou s hrotom sa prechádza cez zvary. Tam kde hrot ihly vnikne čiastočne alebo úplne medzi dve fólie, musí byť vykonané nápravné prevarenie záplatou z rovnakého materiálu.

Foto: karamysh, Shutterstock
Foto: karamysh, Shutterstock

Ochranná vrstva jazierka

Ak je hydroizolačný povlak po overení úplne bez chýb, je ešte potrebné vykonať ochranné vrstvy. Mäkkú ochrannú vrstvu v tomto prípade zabezpečí plnoplošne položená separačná textília, na ktorú sa ďalej pokladajú vrstvy a materiály, ktoré spoluurčujú a dotvárajú celkový architektonický výraz diela (napr. kamenivo).

Ak plánujete teda výstavbu jazierka, rybníku alebo vodného rezervoáru, pamätajte, že len s kvalitnou fóliou budete mať vodu vždy len tam, kde ju chcete mať.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Richard Rothbauer 1)
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama