Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Účinná a rýchla izolácia bazénu vylievaným polystyrénom

Zverejnené: 19. 3. 2021

Veríte, že je možné predĺžiť si leto a kúpať sa v bazéne až o tri mesiace dlhšie a pritom nemusieť investovať do zariadenia na ohrev vody? Áno a síce v prípade adekvátneho zaizolovania podzemnej vane. Riešením je efektívny systém zateplenia vylievaným polystyrénom. Ten jednoducho vylejete do vzniknutej dutiny okolo bazénových bočníc a potom už len počkáte, až zaschne.

Foto: Dimitri Lamour, shutterstock

Investor pri obstarávaní bazéna myslí hlavne na to, aby mu bazén poskytol dostatočný komfort a aby nádrž zároveň zdobila aj záhradu. Komfort mnohí vidia napríklad v rozmanitých bazénových doplnkoch, akými sú protiprúd či podvodné lavice, kúpať sa môžeme v sladkej i slanej vode, na pohľad potešia zasa zaujímavé LED osvetlenia pod aj nad vodou, trvanlivosť bazéna zaručí výroba z kvalitného materiálu ako je nerez a ďalšie ... Pohodlie však prináša v prvom rade primeraná teplota vody, a to v akejkoľvek dennej dobe vrátane ranných hodín, ktoré nasledujú po chladnejších nociach. Tú dosiahneme v prvom rade kvalitným zaizolovaním bazéna a to či už zo spodnej strany, tak aj po jeho bokoch. Ešte dôležitejšia je izolácia v prípade, že sa rozhodneme vodu v bazéne ohrievať. Úniky tepla sú v takom prípade nielen nepríjemné, ale predovšetkým energeticky neúnosné a vedú k významným finančným stratám.

Primeranú teplotu vody v bazénu docielime v prvom rade kvalitným zaizolovaním bazéna a to či už zo spodnej strany, tak aj po jeho bokoch. Foto: ThermoWhite CZ

Bez zameriavania a rezania

Potom, čo je teleso bazéna usadené na svoje miesto a sú zabudované potrebné technológie a potrubia, vzniká medzi jeho konštrukciou a okolitou pôdou hlboká úzka priehlbina s mnohými nerovnosťami. Zaizolovanie bazéna napríklad kusovými polystyrénovými doskami je preto veľmi prácne. Nutné zameriavanie a rezanie výrazne spomaľuje celý proces, nehovoriac o fakte, že týmto spôsobom nemožno izoláciu vykonať dokonale a úplne bez vzniku tzv. vzduchových káps.

Medzi konštrukciou bazéna a okolitou pôdou vzniká po usadení hlboká úzka priehlbina s mnohými nerovnosťami a výčnelkami. Zaizolovanie bazéna napríklad kusovitými polystyrénovými doskami je preto veľmi prácne. Prácu uľahčí izolácia vylievaným polystyrénom, ktorý zaplní každú, aj najmenšiu dutinu. Foto: ThermoWhite CZ

Z toho dôvodu boli vyvinuté nové spôsoby izolácie, ako je vylievaný polystyrén ThermoWhite (TW). Ide o tekutú hmotu tvorenú vodou a prevažne recyklovanými polystyrénovými gulôčkami (EPS) zmiešanými so spojivom na minerálnej báze, ktorá zaplní každú dutinu a obtečie všetky rozvody či iné nepravidelnosti. Zo špeciálnej miešačky je tekutá, ale pritom viskózna hmota aplikovaná hadicovým dopravníkom priamo do priehlbiny okolo bazéna, vrátane jej dna. Až 150 metrov dlhá hadica pritom umožňuje aj realizáciu TW na ťažko prístupných miestach. Nakoniec sa hmota zhutní a uhladí do roviny, načo nasleduje dvoj až trojdňová technologická prestávka, po ktorej už môžu byť uskutočnené dokončovacie betonárske práce. Počas inštalácie je však potrebné vyhnúť sa obdobiu dažďov či dlhodobému pôsobeniu priameho slnečného žiarenia.

Zo špeciálnej miešačky je tekutá, ale pritom viskózna hmota ThermoWhite aplikovaná hadicovým dopravníkom priamo do priehlbiny okolo bazéna, vrátane jej dna. Dostatočne dlhá hadica umožňuje aj realizáciu na ťažko prístupných miestach.

Preukaz odolnosti

Hoci niektoré konkurenčné spoločnosti tvrdia, že sypané či liate tepelné izolácie neodolávajú zvýšenému tlaku a varujú pred ich rýchlou degradáciou, tieto tvrdenia nie sú v prípade vylievaného polystyrénu ThermoWhite založené na pravde. Ide naopak o materiál, ktorý bol dôkladne testovaný na tuhosť a mrazuvzdornosť a preukázateľne tak odoláva ich pôsobeniu, vrátane nadmernej vlhkosti vznikajúcej pri topení snehu. Výrobca tiež deklaruje dostatočnú únosnosť systému. Bazénové aplikácie vylievaného polystyrénu nepodliehajú prakticky žiadnym obmedzeniam. Iba je potrebné mať na pamäti, že počas vysychania môže ThermoWhite (rovnako ako ďalšie produkty obsahujúce cement vrátane betónu) dosahovať teploty až 70 °C.

Mnoho referencii

Pre inštalácie bazénového podkladu (dno) je určený materiál ThermoWhite WD 130 R, ktorý je prispôsobený pre vyšší stupeň zaťaženia. Jeho menovitá hodnota tepelnej vodivosti je λ = 0,055 W/(mK). Tlakové napätie pri 10% stlačení sa rovná 80 kPa. Odpor voči difúzii vodných par je deklarovaný ekvivalentnou difúznou hrúbkou Sd =6,4 m (definuje koľko metrov vzduchovej vrstvy by svojimi difúznymi vlastnosťami nahradilo danú vrstvu). Nasiakavosť pri krátkodobom čiastočnom ponorení je ≤ 2,0 kg/m². Úbytok materiálu po 10 rokoch pri tlaku 10 kPa je ≤ 1,2%. Materiál odoláva aj teplotám vo výške 80 °C.

V Rakúsku sa jedná o zabehnutý systém. Len bazénových realizácii je každoročne viac než 400. Avšak pre prípad, že ani vyššie uvedené hodnoty nedostačujú, je v závislosti na materiály bazénu možné aplikovať cez vrstvu TW ešte roznášaciu XPS dosku v hrúbke 3 až 5 centimetrov pre rozloženie tlaku. Podobné situácie sú však výnimočné, k izolácií bočných stien sa totiž bežne používa štandardný produkt WD 100R.

Izolácia bočných stien bazéna ThermoWhitem je bezšpárová a jednoliata. Konzistencia izolačnej hmoty nedovoľuje vznik žiadnych vzduchových káps či škár, ktoré by znižovali tepelnoizolačný účinok materiálu a znižovali tuhosť a pevnosť izolácie.

Úspora na všetkých frontoch

Izolácia bočných stien bazénu ThermoWhitom je bezšpárová a jednoliata. Konzistencia izolačnej hmoty navyše nedovoľuje vznik žiadnych vzduchových káps či škár, ktoré by znižovali tepelnoizolačný účinok materiálu a znižovali tuhosť a pevnosť izolácie. Teplota v bazéne je preto udržiavaná o minimálne 5 ° C vyššia než v prípade nezateplenej nádrže, vďaka čomu je predĺžená kúpacia sezóna. Zásypový materiál ThermoWhite v okolí bazéna je navyše spätne recyklovateľný.

Súvisiace články:

Dom uprostred sadu má namiesto strechy skleník
Tehlový dom sa prehol ako luk
Vydarená rekonštrukcia - zo stajne vznikol príjemný apartmán

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ThermoWhite Moravia, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama