Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Unikátne riešenie projekčného ateliéru s vodným prvkom na fasáde a industriálnym interiérom je vizitkou firmy

Zverejnené: 25. 6. 2020

Sídlo projekčnej kancelárie, o ktorom je v článku reč, je nielen administratívnou budovou, ale aj neoficiálnym showroomom. Ide o inšpiratívne prostredie, na ktorom môžu jeho autori prípadným záujemcom predviesť čo vedia. Pokiaľ investor poskytne architektom dostatok dôvery, môžu sa spoločne dopracovať k unikátnym riešeniam a využiť niektoré materiály spôsobom, ktorý zníži investičné náklady, ale nenaruší funkčnosť. Priznané konštrukcie a použité surové materiály v interiéri umožňujú dokonca prezentáciu toho, ako môže dané konkrétne riešenie vyzerať v skutočnosti.

Pracovať s drahými a luxusnými materiálmi a vytvoriť tak exkluzívnu stavbu či interiér nie je až taká veda. Ak však architekt vie pracovať aj s menším finančným obnosom - to je už iná vec. Naučí sa to najlepšie pri navrhovaní vlastného domu.

Bolo to tak aj v prípade nedávno dokončeného objektu v pražských Stodůlkách. Architektonický a projekčný ateliér AGE project s.r.o. tu vybudoval svoje nové sídlo. Hlavný architekt Ing. Milan Mlada s tímom spolupracovníkov museli okrem navrhnutia pomerne veľkorysých kancelárskych priestorov, dbať aj na dodržanie celkového rozpočtu. Podarilo sa im to na jednotku. Výsledkom je funkčný objekt, ktorý zahŕňa či už veľkorysé pracovné miesta, tak aj odpočinkové zákutia (herňu, jedáleň, záhradné posedenie, pumptrackovú trať).

S ohľadom na rozpočet

Trojposchodová stavba je založená na vŕtaných pilótach, cez ktoré je vykonaná monolitická základová doska. Zvislé nosné konštrukcie sú navrhnuté ako steny z keramických tvárnic v kombinácii so železobetónovými stenami a piliermi. Monolitické vence v jednotlivých poschodiach tvoria súčasť dizajnu interiéru. Na ne sú ukladané dutinové stropné panely. Takisto boli v objekte použité prefabrikované schodiská (samonosná konštrukcia schodiska sa vyznačuje vysokou nosnosťou a zároveň minimalizuje prenos hluku a vibrácií do priľahlých stien). Neštandardným prvkom, ktorý v schodiskovej hale upúta na prvý pohľad, je nerezová sieť napnutá medzi vodovodnými rúrkami, ktoré tvoria zábradlie. Všetky uvedené konštrukcie šetria nielen čas stavebníkov, ale aj ich peniaze.

Zábradlie schodiska je tvorené nerezovou sieťou napnutou medzi vodovodnými rúrkami
Zábradlie schodiska je tvorené nerezovou sieťou napnutou medzi vodovodnými rúrkami

Všetky vnútorné priečky sú navrhnuté ako sadrokartónové konštrukcie. Strecha je navrhnutá ako nepochôdzna, jednoplášťová, zateplená EPS a vybavená fóliovou hydroizoláciou. Okenné rámy sú plastové a vyplnené izolačným trojsklom. Celý objekt je zateplený kontaktným zatepľovacím systémom s omietkou. V suteréne domu boli použité vnútorné tepelnoizolačné kazety z kamennej vaty, ktoré sa vyznačujú dobrými protipožiarnymi a akustickými vlastnosťami.

Zaujímavosťou tiež je, že súčasťou súvrstvia podláh je okrem iného aj izolačne liaty polystyrén. Ide o tepelnoizolačnú zmes polystyrénových, vzduchom vyplnených guličiek a spojiva, ktorá sa pripravuje v špeciálnej "miešačke" priamo na stavbe. Následne sa pneumatickým hadicovým dopravníkom aplikuje priamo na miesto určenia, v tomto prípade na podlahu. Okrem tepelnej izolácie tiež minimalizuje prenos krokového hluku. Výhoda spočíva tiež v spôsobe realizácie celého systému, ktorý je vysoko produktívny, či v schopnosti ideálne vyrovnať prípadné nerovnosti povrchov a to plne bez škár či dutín a následne bez vzniku tepelných mostov.

Podlahy objektu sú izolované liatym polystyrénom
Podlahy objektu sú izolované liatym polystyrénom

Nevšedný exteriérový vodný prvok

Vstupná časť do sídla firmy pozostáva z predsadenej podesty vo forme oceľového perforovaného roštu. Ide o lávku vedúce ku vchodovým dverám umožňujúcu priehľad skrz perforáciu na cca o tri metre nižšie položený vjazd do suterénu. Nepochybne najzaujímavejším exteriérovým prvkom je systém osemdesiatich štyroch hliníkových žliabkov (povrchovo upravených antracitovou farbou). Tie sú kotvené k fasáde nerezovými žeriavovými lanami. Žliabkami preteká voda, ktorá vytvára unikátny vizuálny a akustický efekt (na nerozoznanie od účinkov dažďových kvapiek). Okrem toho ide o vynikajúci spôsob chladenia a vlhčenia lokálnej mikroklímy v lete. Použitá dažďová voda pritom nepríde navnivoč. Architekti navrhli systém vsakovania a retencie priamo na pozemku. Dažďová voda je následne používaná na okolitý rozľahlý pozemok s bohatou zeleňou, prípadne uchovávaná v prefabrikovanej železobetónovej akumulačnej nádrži. Tá je umiestnená pod priľahlým parkovacím státím pre cca 15 automobilov a disponuje dvoma oddelenými priestormi: akumulačným, ktorý slúži pre závlahu záhrady a retenčným, vďaka ktorému je možné pri intenzívnych dažďových zrážkach ľahšie regulovať odtok do kanalizácie.

Prednú fasádu zdobí unikátny vodný prvok
Prednú fasádu zdobí unikátny vodný prvok

Okrem spomínanej fasády pokrytej žliabkami s tečúcou vodou upúta tiež efektné vonkajšie tienenie. To je realizované v podobe elektricky sťahovateľných hliníkových roliet. Pre zamestnancov kancelárie bola ďalej vybudovaná terasa, na ktorej si spoločne s kolegami či rodinnými príslušníkmi môžu vypiť kávu. Pre niekoľko tu zamestnaných nadšencov cyklistiky bola vybudovaná tzv. pumptracková trať (tvorená zeminou vybagrovanou počas stavby). Pozornosť upúta aj schodisko vedúce od parkoviska k vstupným dverám. To je tvorené z betónových prefabrikovaných schodiskových stupňov, ktoré sú umiestnené zdanlivo náhodne a vytvárajú tak hravý architektonický prvok.

Jedna zo zasadacích miestností je vybavená na mieru vyrobeným nábytkom potiahnutým kožou. Foto: Jiří Hejhálek
Jedna zo zasadacích miestností je vybavená na mieru vyrobeným nábytkom potiahnutým kožou. Foto: Jiří Hejhálek

Ojedinelý spôsob vykurovania a chladenia

Stavba je vybavená vzduchotechnickým systémom s rekuperáciou, ktorý zaisťuje prísun teplého vzduchu do interiéru v zime, ale aj chladenie v lete. Pod stropmi v jednotlivých miestnostiach sú umiestnené vykurovacie trámce. Ide o indukčné jednotky distribuujúce vzduch, ktorého množstvo je možné ľubovoľne meniť. Systém slúži či už k vetraniu, tak aj k vykurovaniu a chladeniu. Podstatné je, že podstropné trámy víria vzduch malou rýchlosťou, ale vo veľkej ploche. Toto riešenie eliminuje prípadný vznik nežiaduceho prievanu. Každý trámec je napojený vzduchotechnickou prípojkou do hlavnej vetvy, ktorá vedie nad hlavnou komunikačnou zónou medzi kóje. Táto trasa sa stala akousi chrbticou či už pre pohyb osôb, ako aj pre všetky rozvody, ktoré sú kotvené do betónových panelov skrz systémové hliníkové profily.

Na strope sú umiestnené špeciálne trámce, ktoré slúžia na vykurovanie aj chladenie objektu
Na strope sú umiestnené špeciálne trámce, ktoré slúžia na vykurovanie aj chladenie objektu

Zdrojom tepla pre vykurovanie a prípravu teplej vody sú tu dve tepelné čerpadlá typu vzduch / voda. Tie nahrievajú alebo ochladzujú akumulačný zásobník, z ktorého je pomocou diaľkovo riadeného rozdeľovača voda rozvádzaná po objekte. Prívod všetkého vzduchu do interiéru je zaistený z východnej fasády, zatiaľ čo odvod odpadového vzduchu je situovaný na streche. Dom je navrhnutý ako nízkoenergetický, celková energetická náročnosť budovy je podľa PENB určená ako B.

Steny jednej zo zasadacích miestností sú tvorené polykarbonátom
Steny jednej zo zasadacích miestností sú tvorené polykarbonátom

Surový materiál ako dizajnový prvok

Architekti sa rozhodli interiér pojať ako dizajnovo funkčný priestor plný surových materiálov, ktoré nachádzajú svoje miesto skôr pri hrubej výstavbe. Celým objektom sa nesie v jednom hlavnom motíve a tým sú priznané materiály a konštrukcie. Všetky rozvody vzduchotechniky, vykurovacej vody i elektriny ostali viditeľne ponechané. Pre vytvorenie estetickej kompozície bolo samozrejme potrebné vybrať také materiály a koordinovať ich montáž takým spôsobom, aby vznikol celistvý výsledok.

Efektné dizajnové prvky môžeme nájsť aj na toaletách
Efektné dizajnové prvky môžeme nájsť aj na toaletách

Napríklad priznané vzduchotechnické trámce členia priestor nad jednotlivými pracoviskami v hlavnom open-space priestore. Netradične boli navrhnuté aj úložné kancelárske systémy - drevené police kotvené na závitové tyče skrz dištančné položky. Originálne je aj použitie profilovaného strešného plechu ako magnetickej tabule v miestnosti, ktorá slúži pre hromadný "brain-storming" najmä pri dokončovaní projektov. Jedna zo zasadacích miestností je oddelená polykarbonátovou priečkou. Vďaka nej je zachovaná čiastočná transparentnosť. Zaujímavé je, že jedna polykarbonátová stena miestnosti je vyplnená jemnou frakciou kameniva pre pohltenie zvukov.

Fotografia z výstavby objektu
Fotografia z výstavby objektu

Fakty o objekte AGE project:

• Úžitková plocha : 836,5 m2
• Obostavaný priestor : 3 080 m3
• Zastavaná plocha : 345 m2
• Druh stavby: murovaná
• Zdroj vykurovania: tepelné čerpadlá
• Vetranie: riadené s rekuperáciou
• Energetická náročnosť PENB: B

Súvisiace články:

Dom uprostred sadu má namiesto strechy skleník
Tehlový dom sa prehol ako luk
Vydarená rekonštrukcia - zo stajne vznikol príjemný apartmán

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Jiří Hejhálek, archív AGEproject s. r. o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama