Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Koncept digitálneho plánovania Xella blue. sprint a jeho prínos

Zverejnené: 12. 10. 2022

Koncept digitálneho plánovania Xella blue.sprint umožňuje realizovať optimalizované a efektívne návrhy budov a riešiť projekty komplexne s dôrazom na rýchlosť, kvalitu a efektivitu výstavby. Jednou z jeho tvárí v spoločnosti Xella je architekt Zdeněk Podlaha, BIM manažér CZ & SK, s ktorým sme o súčasnosti aj budúcnosti digitálneho plánovania diskutovali.

Koncept Xella blue.sprint nie je na slovenskom stavebnom trhu dlho, napriek tomu si už na ňom našiel svoje pevné miesto. Pomocou tejto služby optimalizuje spoločnosť Xella projekty už od fázy predprojektových príprav a štúdií. K svojej činnosti využíva dáta z digitálnych dvojčiat riešených stavieb, ktoré buď vytvára vlastnými silami z 2D podkladov investorov, alebo využíva BIM modely svojich zákazníkov. Súčasťou služby je predovšetkým odporúčanie vhodného konštrukčného systému. Na zvýšenie efektivity stavieb, najmä z hľadiska úspory času, pracovnej sily a materiálu, sa najčastejšie využívajú technológie mechanického murovania pomocou stavebných žeriavov. Táto technológia umožňuje kombinovať stavebné prvky nielen s takzvanými veľkoformátmi, ale aj so stenovými alebo stropnými panelmi.

Architekt Zdeněk Podlaha
Architekt Zdeněk Podlaha

Môžete uviesť niektoré z projektov, u ktorých sa koncept digitálneho plánovania Xella blue.sprint uplatnil?

Z tých posledných spomeniem napr. v Čechách bytové domy Chytré bydlení Skvrňany v Plzni, realizované spoločnosťou Trigema, spolupracujeme ale tiež napríklad s ASKO – Nábytok a na Slovensku s výrobcom a predajcom nábytku Interstyle. V Prahe sa bude realizovať bytový projekt Lihovar Smíchov, tiež od Trigemy, v Kralupoch nad Vltavou sa stavia optimalizovaný developérsky projekt z našich SWE panelov a na Slovensku je to bytový dom Gaštanová v Bratislave s využitím Ytong Jumbo a priečkových panelov. Spomenúť môžeme tiež ďalšiu etapu úspešného projektu bytov Ponavia rezidencia v Brne alebo rezidenčnú štvrť Modřanský cukrovar v Prahe. Uviedol som len tie veľké projekty, avšak naša služba je určená aj pre menšie bytové domy, ktoré sa stavajú v mnohých mestách či už na Slovensku, tak v Čechách.

Môžete zo svojej doterajšej praxe spomenúť najčastejšie sa opakujúce typy objektov, ktoré sa pomocou konceptu digitálneho plánovania Xella blue.sprint stavajú? Mám na mysli ich členenie podľa charakteru stavby, počtu poschodí, veľkosti alebo iných kritérií.

Naša služba je určená pre všetky typy stavieb, dokonca sa s ňou dajú efektívne optimalizovať aj projekty a výstavba rodinných domov. Keďže implementácia strojného murovania nemá pri rodinných domoch až taký veľký prínos, v prevažnej väčšine prípadov využívame digitálne plánovanie a veľkoformátovú výstavbu pri veľkých stavbách typu bytové domy, haly, administratívne budovy, nemocnice, nákupné centrá, developerské projekty, ale aj rodinné domy a podobne. S konceptom blue.sprint nerealizujeme len samonosné steny, ale aj výmurovky skeletov alebo požiarne steny. Veľkú časť nášho portfólia predstavujú bytové domy s tromi až piatimi poschodiami s tromi až piatimi bytmi na poschodí. To sú najžiadanejšie bytové projekty dnešnej doby, pretože sa úspešne stavajú aj v menších mestách. Pre veľkých developerov samozrejme realizujeme aj výškové bytové domy s dvanástimi až šestnástimi nadzemnými podlažiami.

Dá sa z vašich skúseností popísať typický zákazník či partner, ktorý využíva vaše služby digitálneho plánovania?

Osobne vidím dva hlavné okruhy zákazníkov, partnerov. Tým prvým sú investori, ktorým naša služba ušetrí budúce dodatočné náklady v priebehu realizácie stavby. Druhou skupinou sú architekti a projektanti, s ktorými prebieha komunikácia v on-line prostredí pomocou reálnych BIM modelov. Táto skupina zákazníkov oceňuje najmä úsporu času pri vytváraní projektov od štúdie po realizačnú dokumentáciu. Nechcem a ani nemôžem zabudnúť na ďalšiu významnú skupinu zákazníkov a to stavebné firmy. Tie oceňujú najmä podporu v oblasti tvorby kladacích výkresov stien. Výhodou je nielen úspora času a pracovníkov pri realizácii, ale aj presné výkazy materiálov.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama