Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Kúzlo správne zvolenej interiérovej omietky

Zverejnené: 26. 1. 2021

Na vzhľade interiéru sa veľkou mierou podieľajú steny. Ak interiér nedisponuje kvalitnými omietkami, celkový dojem nezachráni ani akokoľvek krásna výmaľba alebo tapeta. Povrchové úpravy muriva navyše neplnia len estetickú funkciu, ale tiež chránia zásadným spôsobom murivo pred mechanickým poškodením a zlepšujú jeho technické vlastnosti.

Zdroj: Anna Grishenko, shutterstock

Pri dokončovaní stavieb sú aplikované či už vonkajšie, tak vnútorné omietky. V tomto článku sa budeme venovať omietkam do vnútorných priestorov. Správne zvolená interiérová omietka nie je len dizajnový prvok. Predovšetkým zaisťuje ochranu muriva, čím zvyšuje jeho životnosť a technické vlastnosti. Podľa počtu vrstiev rozlišujeme omietky jedno, dvoj a viacvrstvové.

Štukové omietky

Jedným z najčastejšie používaných druhov je štuková omietka, ktorej príprava je jednoduchá. Stačí zakúpiť už namiešané vrecované zmesi, ktoré sa v predpísanom pomere rozmiešajú s vodou. Materiál hrubšej spodnej vrstvy je z cementovej alebo vápenno-cementovej malty. Veľmi jemná štuková malta sa potom naťahuje odspodu nahor ručne a v tenkej vrstve. Nový povrch steny sa ľahko maľuje a to už 24 hodín po úprave.

Šťuková textúra v kombinácií bielej a zlatej pôsobí skutočne honosne. Zdroj: Taigi, shutterstock
Šťuková textúra v kombinácií bielej a zlatej pôsobí skutočne honosne. Zdroj: Taigi, shutterstock

Hlinené omietky

Do miestností so zvýšenou vlhkosťou sa hodia hlinené omietky, ktoré patria k najstarším stavebným materiálom vôbec. Z hliny sa stavalo už v staroveku a aj dnes sa jedná o obľúbený materiál pre úpravy stien v interiéroch. Hlinené omietky sú vhodné pre alergikov a dokážu akumulovať teplo. Hlina vie vstrebať nadbytočnú vzdušnú vlhkosť a v prípade potreby ju opäť uvoľniť. Navyše pohlcuje toxíny a ďalšie škodlivé látky. Často sa využíva v drevostavbách. Hlinené omietky možno aplikovať v podstate na akýkoľvek materiál. Je tiež potrebné vyzdvihnúť ich ekologický aspekt. Hlinené omietky sú okrem hliny zložené len z piesku a prírodných pigmentov či prímesí. Navyše sa vyrába v mnohých odtieňov. Jej nevýhoda je iba v mierne vyššej cene a prácnej aplikácii.

Hlinené omietky dobre akumulujú teplo a pohlcujú nadbytočnú vlhkosť aj potenciálne škodlivé látky. Foto: Josef Klopačka
Hlinené omietky dobre akumulujú teplo a pohlcujú nadbytočnú vlhkosť aj potenciálne škodlivé látky. Foto: Josef Klopačka

Vápenné omietky

Hlina a vápno sa radí k najstarším stavebným materiálom. Vápenná omietka sa obvykle nanáša v jednej alebo dvoch vrstvách. Dokáže regulovať vlhkosť, akumulovať hluk a pohlcovať zo vzduchu škodliviny. Vápno má totiž zásaditý charakter, následne aj prirodzené dezinfekčné vlastnosti. Čisto vápenné omietky majú oproti cementom nastavovaných mált tú výhodu, že sú schopné veľmi rýchlo vyschnúť. Vápenné omietky môžu byť hrubé alebo hladké (jednovrstvové). Sú teda vhodné ako pre vnútorné a vonkajšie murivo.

Cementové omietky

Kým vápno pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne, cement zvyšuje odolnosť muriva. Vďaka tomu je možné ho použiť či už na stenu, tak na podlahy. Vďaka cementu je možné vytvoriť vysoko odolné a zároveň efektné interiérové úpravy. Okrem hladkej cementovej omietky existuje ešte pálená dvojvrstvová, ktorá sa používa napríklad v práčovniach či garážach.

Ak hľadáte naozaj odolnou stierku odolnú proti oderu, stavte na cement. Zdroj: Photographee.eu
Ak hľadáte naozaj odolnou stierku odolnú proti oderu, stavte na cement. Zdroj: Photographee.eu

Vápenocementové omietky

V súčasnosti sa tiež často používajú vysoko univerzálne vápennocementové omietky. Okrem priestorov s veľkou vlhkosťou je možné nimi omietať múry aj tam, kde hrozí väčšie riziko mechanického opotrebovania. Vápenocementová omietka je vhodná aj k zrovnaniu nerovného muriva.

Zdroj: Refat, shutterstock
Zdroj: Refat, shutterstock

Sadrové omietky

Sadrové omietky patria svojim vzhľadom k tým najdokonalejším. Z toho dôvodu sa používajú predovšetkým na omietanie reprezentatívnych a spoločenských priestorov. Sú zložené z vápna a sadry, ktorá plní funkciu spojiva. Sadra je zdravotne nezávadná a predovšetkým vie sama regulovať vlhkosť v interiéroch, čím pomáha udržiavať príjemnú mikroklímu. Sadrové omietky navyše rýchlo absorbujú teplo. Sadrové omietky sú na rozdiel od vápennocementových omietok jednovrstvové a tak sa nanášajú v jednom pracovnom slede. Ich pridanou hodnotou je takisto požiarna ochrana.

So sadrovou omietkou možno vytvoriť či už hladký povrch, tak aj hrubú štruktúru kamienkov. Zdroj: Robert Kneschke
So sadrovou omietkou možno vytvoriť či už hladký povrch, tak aj hrubú štruktúru kamienkov. Zdroj: Robert Kneschke

Perlitové omietky

Perlitové omietky sú typom veľmi ľahkých omietok, v ktorých je piesok nahradený perlitom. Veľmi dobre tepelne a akusticky izolujú. Sú pružné a vysoko priľnavé ku každému typu povrchu. Ich výhodou je nehorľavosť a dlhá životnosť.

Benátsky šťuk

Kapitolou samou o sebe je benátsky šťuk. Jedná sa o špeciálnu stierkovú hmotu vytvárajúcu charakteristické farebné prechody. S pomocou tejto štukatérskej techniky, ktorá využíva staré metódy úpravy a spracovania haseného vápna, docielite na stenách perfektnú imitáciu mramoru. Dnes je benátsky šťuk vyhľadávaným materiálom predovšetkým pre svoju ľahkú spracovateľnosť, prirodzené tieňovanie, vysoký lesk a priedušnosť. Hodí sa do všetkých interiérových priestorov vrátane chodieb. Často sa využíva aj v kúpeľniach. Nemá totiž žiadne škáry a tak vyniká ľahkou údržbou. Materiál je veľmi dekoratívny, ale aj ekologický a ľahko umývateľný. Vydrží desiatky rokov a je možné ho aplikovať na akýkoľvek povrch – od betónu po sadrokartón. Keďže má ale technika tejto povrchovej úpravy daný striktný postup, vyžaduje dostatočnú prax a zručnosť. Okrem benátskeho štuku môžete dnes vyberať z ďalších dekoratívnych omietok, stierok, dekoračných tmelov a kreatívnych techník, ktorými je možné dosiahnuť rôzne efekty.

Benátsky šťuk používaný po stáročia v talianskych palácoch obsahuje vápno, mramorový prášok a prírodné pigmenty. Zdroj: Photographee.eu
Benátsky šťuk používaný po stáročia v talianskych palácoch obsahuje vápno, mramorový prášok a prírodné pigmenty. Zdroj: Photographee.eu

Cena vnútorných omietok sa odvíja od zvoleného materiálu, podkladu pre omietanie, plochy omietok alebo zložitosti objektu. Pokiaľ máte napnutý rozpočet, postačí klasický šťuk. Zlatou strednou cestou sú napríklad vápennocementové omietky. Milovníkom interiérového dizajnu odporúčame dať šancu netradičným povrchovým úpravám muriva - napríklad spomínanému benátskemu štuku.

Zdroje:

www.stavebni-vzdelani.cz

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama