Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Kvalitné osvetlenie tvorí množstvo detailov

Zverejnené: 22. 1. 2020

Vhodné osvetlenie má na človeka zásadný vplyv. Umožňuje nám pracovať, znižuje riziko úrazov, ovplyvňuje zmysly a vytvára tak príjemnú atmosféru. Aby sme sa ale pod umelým, prípadne kombinovaným osvetlením cítili dobre, je potrebné správne nastaviť celý rad kvalitatívnych a kvantitatívnych parametrov. Keď sa to podarí, je výsledok dokonalý.

S nástupom LED osvetlenie prišiel celý rad kedysi netušených možností. Pribúdajú špecializovaní projektanti a stále viac realizácií prebieha na základe podrobných osvetľovacích štúdií.

S ohľadom na zdravie

Nejde totiž len o lumeny, farebný odtieň a watty, ako by sa mohlo zdať po prezretí škatuľky od žiarovky. Problematika je oveľa širšia a požiadaviek je mnoho, pozri napríklad [1]: "Aby sme dobre videli, je preto potrebné zabezpečiť predovšetkým dostatočnú intenzitu osvetlenia, jas, primeraný kontrast (pomer najviac a najhoršie osvetlených plôch v zornom poli), pomer jasov pozorovaných predmetov a ich detailov, rozloženie jasov a farbu svetla. Veľké kontrasty uľahčujú rozoznávanie detailov (čierna tlač na bielom papieri), avšak ak sú v celom zornom poli, urýchľujú nástup zrakovej únavy. Malé kontrasty naopak činnosť zhoršujú až znemožňujú (šitie čiernej látky čiernou niťou), príp. vyžadujú vyššiu intenzitu osvetlenia a lokálne prisvietenie. Výsledkom je opäť vzostup zrakovej únavy. "Doplním, že všetko navyše ovplyvňuje premenné prírodné osvetlenie a denná doba.

S ohľadom na krásny dizajn

Moderné osvetlenie súčasne otvára nové možnosti v oblasti dizajnu. Vďaka LED technológii môžeme zdôrazniť architektonické detaily, vytvárať najrôznejšie svetelné scény s farebnými efektmi alebo len príjemne podfarbiť atmosféru. Inteligentné systémy riadenia osvetlenia zároveň dovoľujú realizáciu variabilných systémov, vďaka ktorým možno v niekoľkých sekundách celkový vnem úplne zmeniť.

Kuchynská linka s integrovanými svietidlami, Foto: Paul Vinten, shutterstock
Kuchynská linka s integrovanými svietidlami, Foto: Paul Vinten, shutterstock

Osvetlenie v domácnosti

Podsvietený strop navodzuje pocit otvoreného priestoru. Vďaka svojmu rozptýlenému charakteru je svetlo veľmi príjemné a umožňuje vytvárať na priestorových stropných prvkoch originálne svetelné motívy. Zvoľte si farebnú teplotu svetla pomocou CCT regulačného systému podľa dennej doby alebo podľa vašej okamžitej nálady. Pre chvíle oddychu si nastavte ľubovoľné farebné podanie miestnosti pomocou RGB pásika a dotykového diaľkového ovládača. Zákutia v byte a lokálne svietidlá, napríklad pod poličkami alebo skrinkami, ľahko osvetlíte rohovými profilmi. Z okrúhlych profilov vytvoríte zaujímavé dizajnové svietidlá zavesené na oceľových lankách alebo pripevnené na stenu na odsadených držiakoch. Pre schodisko použite osvetlené schodnice. V priestoroch kuchyne môžu byť svietidlá integrované priamo do jednotlivých kuchynských dielov. Osvetlenie pracovnej plochy kuchynskej linky, stropu nad skrinkami, úložných priestorov na riad atď. je pre zafrézované LED osvetľovacie profily hračkou.

Ani kúpeľňa nemusí zostať bokom a možno jej vdýchnuť osobitý dizajn. Pri relaxácii vo vani alebo v sprche si nastavte ľubovoľnú svetelnú náladu pomocou farebných pásikov RGB. Nechajte si automaticky prelínať jednotlivé svetelné scény, zatvorte oči a dajte priestor vašim snom a predstavám.

Nasvietená hotelová izbu každého návštevníka ihneď ohromí. Foto: Tron CZ
Nasvietená hotelová izbu každého návštevníka ihneď ohromí. Foto: Tron CZ

Komerčné priestory

Použitím LED profilov získate úplne nové tvarovo originálne svietidlá s vysokou svietivosťou a nízkou spotrebou. Prilákajte pozornosť zákazníkov k tovaru efektným nasvietením výstavných plôch alebo ohromte elegantným dizajnom svietidiel v reštaurácii, na recepcii alebo prezentačných priestoroch.

Aj kúpeľňa získa osvetlením osobitý dizajn
Aj kúpeľňa získa osvetlením osobitý dizajn

Keďže sa od LED osvetlenia očakáva dlhá životnosť, je dobré už pri výbere dodávateľa myslieť na kvalitné spracovanie, dostatok referencií a stabilné zázemie. Množstvo realizačných firiem Vám už dnes vypracuje dizajn na mieru a pripraví aj potrebné vizualizácie, ktorých súčasťou býva aj mapa luxov, súčiniteľ oslnenia atď.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama