Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Malta HELUZ SIDI: murovanie len s valčekom, ako pri maľovaní

Zverejnené: 25. 10. 2019

V areáli Strelnica Šindlovy Dvory predstavila spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s., za účasti novinárov svoju novú silikátovo-disperznú murovaciu maltu HELUZ SIDI. Jedná sa o výnimočný, novátorský produkt, ktorý nielenže zjednodušuje a urýchľuje murovanie, ale zároveň zvyšuje kvalitu výsledného muriva. Výrobok, vrátane nanášacieho valčeka, je dodávaný k brúseným tehlám HELUZ.

V porovnaní s cementovými maltami má HELUZ SIDI iný základ. Jedná sa o maltu na báze vodného skla a alkalivzdornej polymérnej disperzie, ktorá je pripravená k okamžitému použitiu

Zmyslom práce vývojového tímu spoločnosti HELUZ bolo vyvinúť materiál, ktorý by sa ľahko nanášal na brúsené tehly a zároveň bol dodávaný z výroby už hotový. Dôvodom bolo to, aby jeho výslednú kvalitu neznižoval nesprávny spôsob miešania maltovej zmesi s vodou. "Nechcem generalizovať, ale na stavbách často murárom chýba odbornosť, potrebné vybavenie či čas, tým pádom je aj príprava mált náchylná k nekvalitnému spracovaniu. Keď napríklad do suchej sypkej malty pridáme o trochu menej vody a zmes len „ledabolo“ zamiešame, nemožno očakávať, že sa malta pre tenké škáry ľahko a správne nanesie a hlavne, že po stvrdnutí získa uvedené vlastnosti. Skvelý materiál potom v konštrukcii nefunguje tak, ako by sme predpokladali" hovorí Ing. Pavel Heinrich, produktový manažér firmy HELUZ.

Optimálna kombinácia vlastností

HELUZ SIDI si môžeme predstaviť ako hustejšiu farbu na maľovanie. Už z výroby je namiešaná tak, že sa do nej na stavbe nič viac nepridáva, takže odpadá riziko jej znehodnotenia neodbornou úpravou. S maltou HELUZ SIDI sa stavba zjednoduší a zrýchli, nanášanie malty valčekom je ľahké ako maľovanie. Murivo pritom vykazuje podobné, alebo dokonca lepšie vlastnosti (mechanické, tepelné, akustické, trvanlivostné) než pri aplikácii cementovej tenkovrstvej malty.

Na otázku, ako malta vznikala, Pavel Heinrich odpovedá: "Najťažšie bolo definovať správnu kombináciu všetkých požiadaviek. Teda konzistenciu malty, aby sa dobre rozprestrela na rebrách tehly a zbytočne nestekala, ďalej jej "lepivosť" a tiež dostatočný otvorený čas, aby murár stačil naniesť maltu, osadiť tehlu a tú ešte - asi do troch až piatich minút, vyrovnať v murive. Hotové murivo potom musí mať pevnosť, trvanlivosť, požiarnu odolnosť a ďalšie parametre na porovnateľnej alebo vyššej úrovni ako používané technológie. Túto škálu požiadaviek, ktoré do seba museli zapadnúť, sme riešili v priebehu viac ako troch rokov."

V porovnaní s cementovými maltami má HELUZ SIDI iný základ. Jedná sa o maltu na báze vodného skla a alkalivzdornej polymérnej disperzie, ktorá je pripravená na okamžité použitie. Vodné sklo síce v stavebníctve poznáme, ale nie ako základ murovacej malty. Receptúra bola vyvíjaná aj s ohľadom na požiadavku dlhej trvanlivosti malty, ktorá musí zodpovedať životnosti tehlovej konštrukcie. Malta má vynikajúcu zmáčavosť k tehlovému črepu a dostatočne otvorený čas pre nanesenie malty, uloženie tehál a ich presné usadenie (rektifikácia) v murive. Optimálnou zrnitosťou skladba malty vyrovnáva drobné nerovnosti v ložných škárach a rovnomerne roznáša napätie v murive od zaťaženia. Po nanesení sa voda odparí, respektíve vsiakne do tehly a malta (asi do 15 minút) stvrdne tak, že spoj je, na rozdiel od bežnej malty, veľmi tuhý. Cieľová pevnosť spoja v bežných klimatických podmienkach nastáva do siedmich dní, čo je asi štyrikrát (!) kratší čas než u bežne používaných mált.

Murovanie s maltou HELUZ SIDI je možné vykonávať pri teplotách (prostredia aj murovacích prvkov) nad 1 °C. Povrch čerstvo nanesenej malty nesmie byť vystavený dažďu, takisto ako u klasickej malty.

Únosnosť a tuhosť muriva

Ďalšou prednosťou aplikácie tejto malty je významné zvýšenie mechanickej tuhosti muriva v rovine maltového spoja, medzi susediacou spodnou a hornou vrstvou. To v konečnom dôsledku vedie k zvýšeniu únosnosti muriva. Na otázku novinárov, či HELUZ počíta tiež s viacerými podlažiami, najmä mestských domov, ktoré budú stavané z týchto tehál, Pavel Heinrich odpovedal: "To priamo nebolo naším cieľom, nehľadiac na to, že vyššie tehlové stavby sú realizované skôr ako železobetónový skelet, kde sú tehly, vrátane obvodových, použité ako výplň."

Táto nová technológia murovania je určená predovšetkým pre prácu s tepelnoizolačnými tehlami HELUZ pre obvodové múry aj vnútorné priečky.

Úspora peňazí aj času, pretože normálne je neplytvať

Oproti tenkovrstvým maltám, ktorých by sme museli doviezť na stavbu pol palety, stačí teraz pár kýbľov malty HELUZ SIDI, ktoré navyše hravo uskladníme, pretože zavíčkovaným plastovým kýbľom zmoknutiu nevadí. Uzavreté kýbliky s nespotrebovanou maltou možno potom kedykoľvek previezť na inú stavbu a použiť neskôr, aby hrozilo zatvrdnutie ako trebárs pri penách. Vedrá je možné po spotrebovaní využiť pre ďalšie činnosti, navyše nikde neprekážajú ako rozhádzané vrecia od bežných maltových zmesí.

„Nehrozí žiadne rozmiešavanie s vodou a staranie sa o nanášací valec ako u cementových tenkovrstvých mált. Ten stojí okolo 200 až 280 Eur, teraz stačí systémový valček v cene len niekoľkých Eur, ktorý je súčasťou dodávky priamo s maltou a v prípade potreby ho nie je problém kúpiť v stavebninách,” hovorí Pavel Heinrich.

Aplikácia Heluz SIDI

Pred aplikáciou malty HELUZ SIDI stačí zmes zľahka premiešať napríklad pomocou drevenej latky. Nanášanie systémovým štruktúrovaným valčekom je veľmi jednoduché: množstvo materiálu na valčeku možno regulovať použitím plastovej mriežky, aby materiál z valčeka zbytočne nestekal. Materiál sa nanáša rovnomerne (do kríža), aby pokryl všetky vnútorné aj obvodové rebrá v ložnej ploche tehly a pritom nestekal do otvoru a po obvode.

Maltu nanášame v dostatočnom časovom predstihu. Celkový "otvorený čas" je desať minút. A následne, do ďalších piatich minút, je potrebné uložiť tehlový blok do konečnej pozície v murive. To znamená, že maximálne do pätnástich minút od nanesenia malty na spodný rad tehál, musí byť tehla usadená do finálnej pozície v murive. Čas pre nanesenie malty a uloženie tehál je teda zhruba dvojnásobný oproti tenkovrstvým cementovým maltám. To zvyšuje produktivitu práce: pracovníci nemusia prerušovať pokládku tehál kvôli tvrdnutie nanesenej malty a starostlivosť o špeciálny nanášací valec.

Môže to byť koniec tenkovrstvých mált vo vreciach?

Použitie malty pre tenkovrstvové škáry, čo je ušľachtilý materiál, ale veľmi citlivý na to, ako sa s ním zaobchádza, vyžaduje oveľa väčšiu pozornosť, čo je stále menej splniteľná požiadavka. "Prísť s prevratnou tehlou je stále ťažšie a čo sa týka uľahčenia murovania, malta HELUZ SIDI je významným zlepšením. Zoberiem vedro s materiálom, siahnem do neho valčekom a nanášam - produktivita práce je ďaleko väčšia, murivo má výborné parametre a nikde v Európe takýto výrobok nie je," uzatvára Ing. Pavel Heinrich a dodáva, že "klasické malty na lyžicu tu ešte ostanú, avšak HELUZ SIDI môže byť predzvesťou konca tenkovrstvových mált vo vreciach".

Súvisiace články:

Nové stavby je normálne nezatepľovať
Ťažká šikmá strecha Heluz

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Heluz

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama