Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Nízkoenergetický dom postavíte z tehál bez potreby dodatočného zateplenia

Zverejnené: 22. 7. 2019

Pol storočia uplynulo od doby, kedy sa v dôsledku svetovej krízy začala riešiť energetická náročnosť budov. Jedným z riešení bolo dodatočné zateplenie domov. Súbežne s tým sa však výrobcovia stavebných materiálov venovali zdokonaľovaniu tepelno-izolačných vlastností muriva. Cieľom bolo, aby samé o sebe vyhovelo nárokom na energeticky úsporné budovy. V tehliarskom priemysle sú výslednom dnešné voštinové tehly, ktoré už od šírky 44 cm spĺňajú požiadavky na stavbu nízkoenergetických domov, bez potreby dodatočne zatepľovať.

Z dodatočného zatepľovania novostavieb z tehál sa stala prekonaná technológia. Z jednovrstvej murovanej konštrukcie postavíte rýchlejšie a za rovnaké náklady trvanlivejšiu konštrukciu, ktorá vyhovie aj požiadavkám novej normy na výstavbu po roku 2020.

„Za rovnakú cenu môžete mať rýchlejšie postavenú a trvanlivejšiu jednovrstvú konštrukciu,” hovorí Ing. Filip Bosák zo spoločnosti HELUZ. Z dodatočného zatepľovania novostavieb sa tak po pol storočí stala prekonaná technológia. Z jednovrstvej murovanej konštrukcie postavíme rýchlejšie a za rovnaké náklady trvanlivejšiu konštrukciu, ktorá navyše vyhovie aj požiadavkám novej normy na výstavbu po roku 2020 (požadovaný bude U << 0,20 W/(m2K)).

Vonkajšie izolácie sú v prípade novostavieb prekonaným trendom

Vonkajšia izolácia domu môže mať svoje opodstatnenie u starších domov alebo rodinných domov. Pokiaľ sa taký obvodový plášť zateplí, môžu majitelia ušetriť náklady za vykurovanie. U nových domov je však použitie vonkajšej izolácie prekonané. Napr. tehly HELUZ FAMILY 44 bez zateplenia dosahujú súčiniteľ prechodu tepla U = 0,17 W/(m2K). Spĺňajú tak nadštandardné parametre nízkoenergetickej výstavby – rovnako ako napríklad klasická tehla HELUZ UNI 30 plus 16 cm dodatočného zateplenia.

Jednovrstvé murovanie z brúsených tehál prebieha rýchlo a jednoducho. Brúsené tehly, presné tvarovky, suché murovanie, tenkovrstvé škáry alebo murovanie na penu a na lepidlo, to všetko urýchľuje výstavbu.
Jednovrstvé murovanie z brúsených tehál prebieha rýchlo a jednoducho. Brúsené tehly, presné tvarovky, suché murovanie, tenkovrstvé škáry alebo murovanie na penu a na lepidlo, to všetko urýchľuje výstavbu.

Rýchlejšia výstavba, trvanlivejší produkt

Argumentov pre stavbu jednovrstvého muriva je veľké množstvo, hlavne ekonomické, ekologické a zdravotné – stavba má dlhšiu životnosť, za rovnakú cenu prebieha rýchlejšie až o dva mesiace, bez rizika technologických porúch pri inštalácii dodatočného zateplenia, jednovrstvé murivo lepšie dýcha (má 4–6krát lepšie difúzne vlastnosti než EPS polystyrén používaný pre zatepľovacie systémy), nehrozí biologická ani mechanická degradácia.

„V cenovom porovnaní konštrukcie z tehál HELUZ FAMILY šírky 44 cm vs. tehlová konštrukcia s 16 cm EPS, ktorá má porovnateľný súčiniteľ prechodu tepla, dosiahneme rovnakých nákladov na realizáciu. Záleží veľa na cene práce, druhu izolantu, kotvení apod. Za rovnakú cenu však je možné dosiahnuť trvanlivejšiu a jednoduchšiu jednovrstvú konštrukciu,” dodáva ekonomický argument Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ .

Tehly HELUZ FAMILY 44 sa nezatepľujú, sú teda paropiepustné. Preto neexistuje riziko, že budú vodné pary v konštrukcii stavby kondenzovať. Naopak, dokážu uniknúť na povrch budovy. Aj z tohto dôvodu je bývanie v domoch z tehál zdravšie a vnútorná klíme je príjemnejšia.
Tehly HELUZ FAMILY 44 sa nezatepľujú, sú teda paropiepustné. Preto neexistuje riziko, že budú vodné pary v konštrukcii stavby kondenzovať. Naopak, dokážu uniknúť na povrch budovy. Aj z tohto dôvodu je bývanie v domoch z tehál zdravšie a vnútorná klíme je príjemnejšia.

Aj kvalitné zateplenie má obmedzenú životnosť

Tehla má v našej krajine tradíciu a veľmi dlhú históriu. „Jedná sa o stavivo, ktoré je tu tisíce rokov, máme o ňom dostatočné informácie a dlhoročné skúsenosti. Dlhú životnosť materiálu je preto možné garantovať,” vysvetľuje Ing. Filip Bosák. S životnosťou dodatočného zateplenia je to však iné. „Skúsenosti zo zahraničia, kde sa vonkajšie zateplenie plášťa budovy praktikuje už desiatky rokov, ukazujú, že tento spôsob zateplenia má obmedzenú životnosť. Aj v prípade kvalitne vykonanej práce je to cca 30 rokov. Po uplynutí určitého času bude preto potrebné fasádu – zateplenie s omietkou – strhnúť a nainštalovať novú. V prípade použitia vhodne zvolenej tehly však rekonštrukcia plášťa budovy nie je potrebná. Jedná sa o masívnu a bezpečnú konštrukciu, na ktorú sa môžete stopercentne spoľahnúť. Vysoká stabilita, pevnosť, mechanická odolnosť a tvarová stálosť, to sú časté argumenty pre voľbu tehlového muriva ako základného stavebného materiálu nového domu,” pokračuje Ing. Filip Bosák.

Tehlové murivo vybavené vnútornou aj vonkajšou omietkou je na rozdiel od konštrukcie s vonkajším zatepľovacím systémom ďaleko menej náchylné na degradáciu, či už biologickú (prichytávanie rias a plesní), tak mechanickú (odolnosť fasády voči vtáčiemu kotveniu, detským hrám).

Tepelná akumulácia, akustické prínosy aj protipožiarne vlastnosti

Oproti ľahkým konštrukciám je možné s jednovrstvým murivom z tehál HELUZ FAMILY 44 ušetriť na ročných nákladoch na vykurovanie až 20 %. Vysoká tepelná akumulácia jednovrstvého muriva má priaznivý vplyv na teplotnú zotrvačnosť a stabilitu v interiéri. V zime teda šetríme na minimalizácií únikov tepla, v lete nás naopak tehlová konštrukcia ochráni pred prehrievaním interiéru. Jednovrstvé murivo má lepšie akustické vlastnosti obvodových stien, pretože EPS zhoršuje vzduchovú nepriezvučnosť až o 3–4 dB. Obvodové steny jednovrstvých konštrukcií sú navyše nehorľavé, pretože sa oheň po nich nešíri ako po zateplenej fasáde. Odpadá aj problém s odstupovými vzdialenosťami napr. u komínových prechodov. Jednovrstvá tehlová konštrukcia má rovnako vysokú trvanlivosť a únosnosť. Nedochádza k možnému poškodeniu tehlovej tvarovky v dôsledku kotvenia vonkajšieho zateplenia.

Paropriepustnosť zabraňuje nežiaducej kondenzácií vlhkosti v stavebnej konštrukcii

Okrem kratšej životnosti vonkajšieho zateplenia tu je ešte ďalší problém a tým je vlhkosť. Pokiaľ sa postaví nový dom, trvá nejaký čas, než stavba vyschne. V praxi sa však zateplenie aplikuje hneď po jej dokončení. Hlavne pri nekvalitne prevedenom zateplení sa stáva, že vlhkosť nemôže uniknúť z plášťa domu a kondenzuje v murive. Výsledkom je vznik zdraviu nebezpečných plesní vo vnútri domu.

Tehly HELUZ FAMILY 44 sa nezatepľujú, sú teda paropiepustné. Preto neexistuje riziko, že budú vodné pary v konštrukcii stavby kondenzovať. Naopak, dokážu uniknúť na povrch budovy. Aj z tohto dôvodu je bývanie v domoch z tehál zdravšie a vnútorná klíma je príjemnejšia.

Až o dva mesiace rýchlejšia stavba

„Ako technológiu pri stavbe odporúčam jednovrstvé murivo z brúsených tehál. Moderné tehly spĺňajú mnoho prísnych technických, ekologických a zdravotných parametrov, stavba prebieha rýchlo a jednoducho. Brúsené tehly, presné tvarovky, suché murovanie, tenkovrstvé škáry alebo murovanie na penu a na lepidlo, to všetko urýchľuje výstavbu. Jednovrstvé murivo sa po vymurovaní vybaví ľahčenou alebo tepelno-izolačnou omietkou, ktoré zabezpečuje samotnú ochranu muriva. Vďaka parametrom jednovrstvého muriva z tehlových blokov HELUZ FAMILY 44 nemusíte zatepľovať. Pri realizácií jednovrstvej konštrukcie ušetríte až 2 mesiace výstavby, čo predstavuje finančnú úsporu za menej práce a hrubú stavbu je možné dokončiť počas niekoľkých týždňov. Navyše je možné obývať stavbu v skvelom komforte aj bez dokončenej vonkajšej fasády,” uzatvára Ing. Filip Bosák zo spoločnosti HELUZ.

Súvisiace články:

Ťažká šikmá strecha Heluz
Pokojný odpočinok zabezpečili Aku tehly Heluz
Tepelno-akumulačné vlastnosti muriva Heluz
S tehlovými blokmi Heluz nemusíte zatepľovať
Kompletný stavebný systém Heluz

Autor: Mgr. Alena Drtinová
Foto: Archív firmy Heluz
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama