Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Masívna drevená podlaha vysoko v oblakoch v reštaurácii Panorama

Zverejnené: 28. 7. 2023

Práca na najvyššie položenom stavenisku v Nemecku? To si nemôže dovoliť každý. Spoločnosť Raumausstattung Kraus z Grainau áno. Tím firmy Kraus položil masívne podlahové dosky na plochu približne 800 m² v renovovanej reštaurácii Panorama pri najvyššie položenej horskej stanici v Nemecku. Úlohou bolo nájsť riešenie pre renováciu na mieru v náročných logistických aj klimatických podmienkach. Vysoko kvalitné inštalačné materiály od spoločnosti UZIN zaručili bezpečný a vizuálne bezchybný výsledok.

Masívna drevená podlaha spoločne s drevenými obkladmi aj doplnkami tvorí veľmi príjemné prostredie pre zákazníkov reštaurácie Panoráma.

Stavebné práce na Zugspitze boli dokončené. Okrem novej lanovky od jazera Eibsee až k najvyššie položenej horskej stanici bola modernizovaná aj reštaurácia, ktorá sa tu nachádza. „V prvom rade sme chceli zlepšiť kvalitu služieb a zamedziť dlhému čakaniu našich hostí v rušných dňoch. Nová lanovka na Zugspitze je tiež technicky „najmodernejšia“ a so svojou predchodkyňou sa už nedá porovnávať,“ povedal Matthias Stauch, generálny riaditeľ spoločnosti Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG.

Panorama 2962 je už prístupná návštevníkom. Počas šiestich mesiacov tu prebehli rozsiahle renovačné práce. V nadmorskej výške takmer 3 000 m sa multifunkčná reštaurácia predstavuje ako architektonická pastva pre oči. „Podávajú sa tu typické špeciality z alpského regiónu obohatené o množstvo panoramatických výhľadov,” uvádza Steffen Korff, ekonomický riaditeľ spoločnosti Bayerische Zugspitzbahn, ktorý je zodpovedný za gastronomický koncept v Panorama 2962. Nová reštaurácia disponuje kapacitou približne 450 miest vo vnútri a asi 850 vonku.

Atraktívny vzhľad, pôsobivá panoráma

Panoráma 2962 na vrchole Zugspitze predstavuje najlepšie miesto či už po krajinnej, tak po kulinárskej stránke. Vďaka dreveným stropom a tzv. lenoškovému čalúneniu pôsobí táto reštaurácia útulne aj nad mrakmi. Na východe ponúkajú okná, ktoré sú od podlahy k stropu, výhľad na vrcholový kríž Zugspitze, zatiaľ, čo na severe pozývajú barové stoly s barovými stoličkami k vychutnaniu výhľadu na úpätie Álp. Výhľad majú návštevníci aj na lanovku na Zugspitze.

Novo položená 20 mm hrubé masívne dubové dosky harmonicky zapadajú do celkového útulného konceptu reštaurácie. Prírodná drevená podlaha viditeľne umocňuje hodnotný dojem z objektu a dodáva mu teplo a útulnosť. To všetko podčiarkuje štýlovo vyladené vybavenie.

Výhľad z reštaurácie Panorama z najvyššieho bodu Nemecka, Zugspitz. Masívna drevená podlaha dodáva priestoru reštaurácie útulný vzhľad.
Výhľad z reštaurácie Panorama z najvyššieho bodu Nemecka, Zugspitz. Masívna drevená podlaha dodáva priestoru reštaurácie útulný vzhľad.

Výzvy: klimatické podmienky, postup na stavenisku a existujúci podklad

Na stavenisku čakali tri veľké výzvy. Po prvé, pokládka masívnych dosiek v nadmorskej výške 3 000 m n. m. je vzhľadom na klimatické podmienky všetko, len nie samozrejmosť. „V takej nadmorskej výške sú klimatické podmienky úplne iné ako na úpätí hôr,“ konštatuje Bernhard Kraus. „Najmä vlhkosť vzduchu je oveľa nižšia. Drevo sa preto musí niekoľko týždňov aklimatizovať, inak hrozí, že po montáži popraská.”

Plocha reštaurácie, na ktorej bolo treba položiť podlahu, je približne 800 m². „Nemohli sme však pokryť celú plochu naraz, ale iba po častiach,“ pripomína Bernhard Kraus. „Kvôli úzkemu časovému oknu do otvorenia pracovalo na stavbe niekoľko remeselníkov súčasne. Napríklad zatiaľ čo sme pokladali podlahu, tesár súčasne montoval zložitý drevený strop.” Všetky zúčastnené remeslá sa teda museli presne držať plánovaného stavebného poradia, aby si nikto neprekážal a práce mohli rýchlo pokračovať.

Navyše sa v budove nachádzali rôzne podklady. „Časť z 800 m² bola pokrytá existujúcimi dlaždicami, druhú časť tvoril novo položený rýchly cementový poter,“ hovorí Kraus. „Niečo také sa tiež nestáva každý deň.” V prvom kroku bolo preto potrebné skontrolovať pevnosť spojenia existujúcich dlaždíc, odstrániť duté dlaždice a vykonať intenzívne diamantové brúsenie so zrnitosťou 40. V druhom kroku bolo zasa dôležité skontrolovať, či sú dlaždice v poriadku. To slúžilo na vytvorenie povrchu s dobrou priľnavosťou. Po očistení existujúceho obkladu základným čistiacim prostriedkom RZ mohli práce konečne začať.

Príprava podkladu a oddelenie na podložke

Spoločnosť Kraus najskôr na obloženú podlahu naniesla dvojzložkovú penetráciu z epoxidovej živice UZIN PE 460. Tá na jednej strane slúžila k ochrane masívnych podlahových dosiek pred účinkami starej konštrukcie, na druhej strane mala tiež za cieľ spevniť čiastočne nestabilné miesta. UZIN PE 460 je uzatváracia penetrácia na báze epoxidovej živice špeciálne vyvinutá pre nestabilné a vlhké podklady a je vhodná okrem iného k uzatváraniu vlhkosti z cementových poterov a betónových podkladov.

2-K Epoxidová utesňovacia penetrácia jednak chráni novú krytinu a zároveň spevňuje nestabilnú časť podkladu.
2-K Epoxidová utesňovacia penetrácia jednak chráni novú krytinu a zároveň spevňuje nestabilnú časť podkladu.

Ďalším krokom bolo oddelenie napätia masívnych podlahových dosiek od podkladu. Na to bola použitá pnutie znižujúca a vystužujúca netkaná podložka pod lepené pokladané parketové podlahy UZIN Multimoll Vlies.

Premosťujúca podložka bola lepená dvojzložkovým PUR lepidlom na parkety UZIN MK 92 S. Univerzálne použiteľné riešenie problémov v oblasti parketových lepidiel sa výborne hodí na lepenie rôznych izolačných a kladačských podložiek. Bernhard Kraus naniesol lepidlo na celú plochu podkladu opatreného základným náterom a premosťujúcu podložku položil priamo do lepiaceho lôžka. Pre zlepšenie priľnavosti bola podložka dodatočne valcovaná.

Na penetrovaný podklad bola tvrdým a rýchlo tuhnúcim univerzálnym lepidlom UZIN MK 92 S lepená premosťujúca podložka UZIN Multimoll Vlies.
Na penetrovaný podklad bola tvrdým a rýchlo tuhnúcim univerzálnym lepidlom UZIN MK 92 S lepená premosťujúca podložka UZIN Multimoll Vlies.

Lepenie

Masívne dubové dosky boli nakoniec nalepené priamo na netkanú podložku. Montážny tím lepil masívne dosky jednozložkovým parketovým lepidlom UZIN MK 250, ktoré bolo dodané v „salámovom” balení. „Lepidlo UZIN MK 250 sa vyznačuje predovšetkým jednoduchou manipuláciou,” uvádza Bernhard Kraus. „Veľmi dobrý výsledok, silná priľnavosť, veľmi dobrá stabilita hrebienku a rýchla pevnosť, to sú presne tie vlastnosti, ktoré dobré parketové lepidlo na masívne podlahové dosky potrebuje.”

Balenie tvrdého lepidla UZIN MK 250 v „salámoch“ znižuje množstvo odpadného materiálu aj celkovú spotrebu.
Balenie tvrdého lepidla UZIN MK 250 v „salámoch“ znižuje množstvo odpadného materiálu aj celkovú spotrebu.

Montážni pracovníci naniesli parketové lepidlo pomocou aplikátoru UZIN ATD 100. Výhodou je tu nielen jednoduchšia práca v ergonomickej polohe v stoji, ale tiež zníženie množstva odpadu z obalov vďaka použitiu balenia tzv. „salám” miesto klasických nádob na lepidlo. To bolo veľmi výhodné pre obmedzené logistické možnosti na stavbe, pretože nebolo potrebné odvážať prázdne vedrá zo stavby.

Batériový aplikátor pre parketové lepidlá UZIN ATD 100 má veľmi jednoduchú obsluhu, je odolný a ergonomický.
Batériový aplikátor pre parketové lepidlá UZIN ATD 100 má veľmi jednoduchú obsluhu, je odolný a ergonomický.

Výsledok

Skúsenému tímu sa podarilo realizovať projekt inštalácie vo výške 2 962 m. n. m. s veľkou starostlivosťou a dokonalosťou a to aj napriek neobvyklým podmienkam a vysokým klimatickým nárokom. Vďaka technickému poradenstvu pri aplikácii bolo možné nájsť riešenie renovácie na mieru pre daný stavebný projekt. Prémiové inštalačné materiály zaručovali bezpečnú prácu s optimálnym výsledkom. „S výsledkom firmy Kraus sme veľmi spokojní,” uvádza Steffen Korff. „Tím sa výborne prispôsobil podmienkam na stavbe.”

Čítajte tiež:

Autor: Kryštof Mareš
Foto: Archív firmy UZIN

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama